του Γιώργου Κυριακού

Δήμος Χιμάρας: Ο πρωθυπουργός Ράμα εξευτέλισε τον εκλεκτό του υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, ο οποίος ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος, επί 3 τετραετίες, για την καταπάτηση των περιουσιών Ελλήνων: «Μπορεί ο Γκόρο να μην είναι ο καλύτερος άνθρωπος, μπορεί να κοιμάται και να τεμπελιάζει για καμιά βδομάδα, αλλά εγώ είμαι εδώ για να τον ξυπνάω»! Ταυτόχρονα προειδοποίησε τους εκλογείς ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Φρέντη Μπελέρης (που υποστηρίζεται από το ΚΕΑΔ-Ομόνοια και την αλβανική αντιπολίτευση), δεν θα γίνουν επενδύσεις σε υποδομές στη Χιμάρα! Κοινώς, μπορεί να είναι άχρηστος ο Γκόρος, αλλά ψηφίστε τον επειδή εγώ αυτόν θέλω… 

Δήμος Φοινικαίων: Σε προεκλογική συγκέντρωση του εκλεκτού του, Έλληνα υποψηφίου (τον οποίο ο Ράμα επέβαλε, εξευτελίζοντας τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος MEGA – στις οποίες μειοψήφησε), ο Αλβανός πρωθυπουργός διακωμώδησε την παρουσία της Ελληνικής Μειονότητας με μορφασμούς, λαρυγγισμούς και ήχους που έμοιαζαν με πορδές…

 Δήμος Δρόπολης: Στη Δερβιτσιάνη, μετά την προεκλογική συγκέντρωση του εκλεκτού του Έλληνα υποψηφίου, ο Ράμα ξεκινώντας να χορεύει, τράβηξε κοντά του Δροπολίτισσες ντυμένες με την παραδοσιακή στολή, και τις έβαλε να χορέψουν σε ρυθμούς του προεκλογικού soundtrack «Përpara» (Μπροστά) του Σοσιαλιστικού Κόμματος [βλ. φωτογραφία 1]. Με άλλα λόγια, ο Ράμα φαίνεται να είναι ο ουσιαστικός υποψήφιος και στους τρεις Δήμους! 

O Έντι Ράμα είναι ένας μεταμοντέρνος δικτάτορας, αισθητικής Μπερλουσκόνι, που συνθέτει τον ολοκληρωτισμό του Ενβέρ Χότζα με την Ερντογανική «δημοκρατία». Ενόψει της κάλπης, επικρατεί φόβος: είτε για πιέσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, είτε για απολύσεις από θέσεις στο κράτος ή στην αυτοδιοίκηση. Ο διασυρμός των Ελλήνων της Εθνικής Μειονότητας είναι κεντρικό στοιχείο αποδοχής της πολιτικής του Ράμα. 

Όμως… «οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται στα καλύτερά τους», ειδικά μετά την έκθεση ζωγραφικής του μεγάλου Αλβανού καλλιτέχνη-πρωθυπουργού στο Ζάππειο [βλ. φωτογραφία 2] και το δείπνο που παρέθεσε η αλβανική πρεσβεία στον κ. Δένδια [βλ. φωτογραφία 3]. 

Ευτυχώς αναμένεται μεγάλη συμμετοχή από τους Βορειοηπειρώτες της διασποράς. Όπως είπε ο υποψήφιος Λεωνίδας Παππάς, πρέπει «να πάρουν την πατρίδα στα χέρια τους».

Η Ελληνική Μειονότητα θα μπορούσε να καταστεί το πρότυπο για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ας βλέπουμε πέρα από τα γραφεία των Ελλαδιτών πολιτικών, οι οποίοι μαζί με τους Αλβανούς πολιτικούς πατούν πάνω στην περιβόητη «κοινή γέφυρα-Μειονότητα» για να συναντηθούν με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας».


Ο Ράμα κλιμακώνει την εκστρατεία τρομοκράτησης

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Άντι Ράμα δεν περιορίστηκε στις έντονες απειλές που εξαπέλυσε πρόσφατα στη Χιμάρα, στοχοποιώντας τον υποψήφιο δήμαρχο Φρέντη Μπελέρη (βλέπε «Οι απ’ έκει»). Προχθές, μιλώντας στην τηλεόραση –γενικά υποτίθεται– για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, αναλώθηκε σε αναφορές στον Δήμο Χιμάρας και σε νέες επιθέσεις εναντίον του συγκεκριμένου υποψήφιου, που υποστηρίζεται από το ΚΕΑΔ-Ομόνοια και την αλβανική αντιπολίτευση. Και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι αλβανικές αρχές προχώρησαν σε πρωτοφανή κλιμάκωση: συνέλαβαν τον Φρέντη Μπελέρη μαζί με συνεργάτη του. Χθες το μεσημέρι του απήγγειλαν κατηγορίες για… εξαγορά ψήφων, και παραμένει υπό κράτηση στην Αλβανική Ασφάλεια – ενώ αύριο διεξάγονται οι εκλογές! Τα τρολ του Ράμα στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είχαν ήδη «προαναγγείλει» τις συγκεκριμένες κατηγορίες…

Ας σημειωθεί ότι: α) Για αρκετές ώρες, «μυστηριωδώς», έπεσε η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα του χώρου (himara.gr). β) Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, Χιμαραίοι που διαμένουν στην Ελλάδα, ακυρώνουν τρομοκρατημένοι το ταξίδι που είχαν προγραμματίσει για να ψηφίσουν. Ο βουλευτής του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες μίλησε για απαγωγή και «καθαρή πολιτική επίθεση», ενώ ο υποψήφιος στη Φοινίκη, Λ. Παππάς, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι Χειμαρριώτες».

Αν και η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησε διάβημα, η κίνηση θυμίζει καβγαδάκι γειτόνων, αφού από το 2016 έχει σταματήσει κάθε ελληνική παρέμβαση στα όργανα που αφορούν τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας στην Ε.Ε., και κυρίως τις χρηματοδοτήσεις. Όπως έχουμε ξαναγράψει, διαχρονικά η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί κανέναν από τους μοχλούς έμπρακτης πίεσης που διαθέτει για να ανακόψει την τρομοκράτηση της ελληνικής μειονότητας –αλλά και της αλβανικής αντιπολίτευσης και των κινημάτων κοινωνικής διαμαρτυρίας– από το καθεστώς Ράμα…

Είμαστε μαζί με τη Χιμάρα!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!