Του Γιώργου Κυριακού

Μετανάστευση και απογοήτευση των νέων

Συντριπτική η αποχή από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Με ιστορικό χαμηλό συμμετοχής (35% φέτος, ενώ το 2019, παρά την αποχή της αντιπολίτευσης, η συμμετοχή ήταν 47%), οι αυτοδιοικητικές κάλπες ανέδειξαν –όπως ήταν αναμενόμενο– δημάρχους ελεγχόμενους από το καθεστώς Ράμα. Μόνο 1.250.000 από τους 3.650.000 ψηφοφόρους προσήλθαν στις εκλογές. Δίπλα στους απόντες μετανάστες είναι εντυπωσιακή η απογοήτευση των νέων: από τους 122.545 νέους ψηφοφόρους, μόλις 16.628 (ποσοστό 13,5%) άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αποχή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υπερψήφιση υποψηφίων του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μια ακόμη αιτία είναι το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κυριαρχώντας στους Δήμους επί μία ολόκληρη τετραετία (λόγω της αποχής του συνόλου της αντιπολίτευσης από τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες), δημιούργησε απόλυτες υποδομές στήριξής του μέσω διορισμών και αναθέσεων για έργα, ή μέσω εκβιασμών γύρω από τη νομιμοποίηση περιουσιών στο Κτηματολόγιο. Εξάλλου ο Ράμα, στοιχίζοντας πίσω του το σύνολο των ολιγαρχών, μπόρεσε να έχει μαζί του όχι μόνο τη μεγάλη βάση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και εργαζόμενους κάθε βαθμίδας στις επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους ολιγάρχες. Μοναδικές παραφωνίες αποτέλεσαν: 1) Η Χιμάρα, που κυριάρχησε στην αλβανική επικαιρότητα περισσότερο ακόμα κι από τις εκλογές στα Τίρανα. 2) Το 4,77% (14.000 ψήφοι) που εισέπραξε στον Δήμο Τιράνων η προοδευτική λίστα Levizja Bashke, λαμβάνοντας την τρίτη θέση κι εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο. Τα συγχαρητήριά μας!

Ο Φιόρης Μπέλης επιδεικνύει τα έγγραφα ιδιοκτησίας της οικοδομής του στους Δρυμάδες Χιμάρας, την οποία οι αλβανικές αρχές επιχείρησαν να κατεδαφίσουν με ανατίναξη. Μοναδικός λόγος, η υποστήριξη του Μπελέρη! Στην περιοχή έσπευσαν Χιμαριώτες, που έστησαν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν την κατεδάφιση – η οποία «προσωρινά ανεστάλη». Τι είπε ο Μπέλης λίγο πριν ανασταλεί η κατεδάφιση: «Έχουν έρθει πολεοδομία, στρατός, αστυνομία, τα πάντα, επειδή ήμουν στην επιτροπή στον Μπελέρη, για να μου κατεδαφίσουν το σπίτι. Είναι νόμιμο, με άδεια και τα πάντα. Δεν μου έχουν δώσει χαρτί, τίποτα. Θέλουν να το γκρεμίσουν μόνο επειδή υποστηρίζω τον Μπελέρη. Πήγα το πρωί στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, φοβούνται. Και ο δικαστής φοβάται τον Ράμα. Και τώρα θα μπουν μέσα και θα το ανατινάξουν. Αυτή είναι η Αλβανία!»

Θα αφήσουν τη Χιμάρα να αλλάξει σελίδα;

Δεν είναι μόνο ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε ένα από τα προπύργιά του, αλλά και το γεγονός ότι η Χιμάρα αποτελεί κεντρικό στοίχημα της μικρής ομάδας γύρω από τον Ράμα. Η σκευωρία που στήθηκε κατά των Μπελέρη-Κοκαβέση (οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, και θα προσαχθούν σε δίκη στα Τίρανα στις 22/5) είναι μια υπόθεση στην οποία θα υπάρξει κλιμάκωση. Διότι το καθεστώς Ράμα δεν ενδιαφέρεται για σοβαρές καταγγελίες που αποδομούν τις κατηγορίες – όπως π.χ. αυτές της καθαρίστριας στο Γυμνάσιο Χιμάρας, που την κουβάλησαν άρον-άρον μεταμεσονύχτια, μαζί με τον γιο της, στην Κρατική Ασφάλεια Αυλώνας, πιέζοντάς την να δηλώσει ότι ο Μπελέρης τη χρημάτισε για να τον ψηφίσει.

Είναι γνωστές οι αποκαλύψεις για όλες τις «νόμιμες» και παράνομες καταπατήσεις, για την επένδυση του μαύρου χρήματος, για όλα όσα νομιμοποίησε επί τρεις τετραετίες ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δήμαρχος Γκόρο. Τώρα, με μια νέα διοίκηση, o Δήμος Χιμάρας θα ήταν ένα ανάχωμα στις ορέξεις του μεταμοντέρνου δικτάτορα. Γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Ράμα δεν κάνει πίσω. Σε συγκέντρωση στα Τίρανα κατονόμαζε δύο Χιμαριώτες που παρακινούσαν για συμμετοχή στις εκλογές τους συντοπίτες τους: «Τσακάλης και Κόκας έχουν προσωπικά λογαριασμό μαζί μου»!

Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης ψήφων στη Χιμάρα, ο «σοσιαλιστής» βουλευτής Ιλίρ Μετάι, δίπλα στον απερχόμενο δήμαρχο Γκόρο, απειλούσε εκλογικό αντιπρόσωπο του Μπελέρη. Αυτήν την Τετάρτη, μάλιστα, συνεργείο της Πολεοδομικής Αστυνομίας πήγε να κατεδαφίσει το σπίτι του Φιόρη Μπέλη στους Δρυμάδες Χιμάρας. Ο Μπέλης ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος του Φρέντη Μπελέρη. Οι «υπεύθυνοι» αρνήθηκαν να εξετάσουν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Μπέλης, με την προφορική δικαιολογία ότι φοβούνται την αντίδραση του πρωθυπουργού! Πληροφορίες από το έγκυρο himara.gr αναφέρουν ότι ανεστάλησαν οι κατεδαφίσεις προσωρινά…

Δήλωση του Βαγγέλη Ντούλε (αριστερά), βουλευτή του ΚΕΑΔ: «8-9 μέρες πριν τις εκλογές ξεκίνησε αυτή η άκρως επιθετική εθνικιστική ρητορική του κ. Ράμα… Την τελευταία προεκλογική ημέρα πραγματοποίησε τρεις ομιλίες, και σε καθεμία η μισή αναφερόταν κατά του κυρίου Μπελέρη. Η Χειμάρρα σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε ένα πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αν θα δείτε τα θέρετρα από τα Ακροκεραύνια όρη, την κάθοδο των Δρυμάδων και μέχρι την άλλη πλευρά του δήμου της Χειμάρρας, έχουμε ακριβώς τεράστιες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν νόμιμα σε ντόπιους κατοίκους, ως επί το πλείστον ελληνικής καταγωγής, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και απαλλοτριώνονται υπέρ πελατειακών συμφερόντων του κ. Ράμα. Ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της χώρας επωφελήθηκε από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχει και η ίδια η σύζυγός του. Του παραχωρήθηκε μια τεράστια έκταση στο Δήμο της Χειμάρρας με την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση τουριστικού θέρετρου». Δήλωση του Λεωνίδα Παππά (δεξιά), πρώην προέδρου της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια: «Είμαστε όλοι Φρέντης Μπελέρης και Παντελής Κοκαβέσης».

Νέες προκλήσεις του Ράμα

Τις εκλογές στην Ελλάδα και τη «φλεγμονοποίηση της ρητορικής» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ράμα, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι κινήσεις από πλευράς Ελλαδισμού περιορίζονται σε «σκληρές» ανακοινώσεις κομμάτων, σε αρθρογραφία που ανακαλύπτει εκ νέου τη Χιμάρα, και σε επισκέψεις της Ελληνίδας πρέσβεως και του Γ.Γ. του ΥΠΕΞ στις Φυλακές Αυλώνας… Η δήλωση του κ. Δένδια ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και θα ανταλλάξει «δυο κουβέντες» με την Αλβανίδα ομόλογό του δεν διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας. Η στενή ομάδα του πρωθυπουργού της Αλβανίας υπολογίζει ότι:

α) Από το 2016 και μετά δεν του έχει ασκηθεί εμπράκτως καμιά απολύτως πίεση από την Ελλάδα.

β) Οι Αμερικανοί κράτησαν ίσες αποστάσεις («Επιθεωρούμε και την κατάσταση στη Χιμάρα. Κανείς δεν πρέπει να πουλάει και να εξαγοράζει ψήφους», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Γιούρι Κιμ!).

γ) Η Ε.Ε. περιμένει διακαώς την ένταξη της Αλβανίας για τη στράτευσή της με τη «σωστή πλευρά» (η αρχικομισάρια Φον Ντερ Λάιεν ήταν τόσο «καλά» πληροφορημένη και τόσο «ανήσυχη», που δήλωνε ότι ο Μπελέρης έχει αποφυλακιστεί…).

δ) Ο σίγουρα επανεκλεγείς baba Erdogan θα ενισχύσει οικονομικά και πολιτικά την Αλβανία.

Δήμοι Δρόπολης-Πωγωνίου και Φοινικαίων

Με συμμετοχή μόλις του 25% των εκλογέων στη Δρόπολη, δήμαρχος αναδείχθηκε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δημήτρης Τόλης με συντριπτικό ποσοστό (σχεδόν 85%). Στη Φοινίκη επίσης επικράτησε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρωμαίος Τσιάκουλης, με 39%. Ο Λεωνίδας Παππάς, που στηρίχθηκε από μια ευρεία κίνηση πολιτών, βγήκε τρίτος με 29%, μετά τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ/Συμμαχία ΜΑΖΙ (Μπερίσα-Μέτα), Λεωνίδα Χρήστου, που έλαβε 32%. Με τη συμμετοχή στη Φοινίκη να περιορίζεται στο… 18%, υπογραμμίζεται μια συνθήκη παρακμής – την οποία είχε ήδη περιγράψει στις ομιλίες του ο Λεωνίδας Παππάς. Οι φίλοι που τον στήριξαν δήλωσαν ότι θα δραστηριοποιηθούν συλλογικά για τα ζητήματα του Δήμου Φοινικαίων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!