Του Κώστα Γκιώνη

Οι Μούσες στην αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν 9: η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολυμνία, η Καλλιόπη, η Ουρανία και η Κλειώ. Γεννήθηκαν στα Πιέρια όρη, και γονείς τους ήταν ο Δίας και η Μνημοσύνη. Αυτές λοιπόν ήταν οι Θεές της μουσικής, των μουσικών οργάνων, του χορού, των γλεντιών και της ποίησης. Αυτήν την εντύπωση είχαμε μέχρι τις μέρες μας, πριν προκύψει –τελείως αναπάντεχα– μια καινούρια ιδιότητά τους. Για την ανακάλυψή της είμαστε όλοι βαθιά ευγνώμονες στην κυβέρνησή μας, καθώς μόνη αυτή παγκοσμίως κατάφερε να απομονώσει το στοιχείο ΣολΦαΜιΝτο, το οποίο δημιουργεί την υπερμετάδοση του φιλόμουσου και πανούργου κορωνοϊού.

Να σκεφτείτε, ούτε η επιτροπή των καλοπληρωμένων φωστήρων λοιμωξιολόγων μας δεν το είχε πάρει χαμπάρι. Κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου. Μέχρι που σε κάποιο ανήλιαγο υπόγειο του Μαξίμου κάποιοι παθιασμένοι πολιτικοί μας, εκκολαπτόμενοι ερασιτέχνες επιστήμονες, μετά από τρομερές και επίπονες έρευνες κατάφεραν να απομονώσουν τον θανατηφόρο συνδυασμό από νότες, και να σώσουν τη δύστυχη πατρίδα μας και τους πολίτες της από βέβαιο θάνατο.

Κάποιοι βέβαια κακεντρεχείς θα ισχυρισθούν ότι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε μέρα κοντά στα 100 άτομα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά η μισή: μια ανεξάρτητη έρευνα ενός τριτομπατζανάκη του ξαδέλφου κάποιου που μένει στην Ηρώδου του Αττικού, του οποίου το όνομα αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει, αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών οφείλεται σε αυτοκτονίες! Δηλαδή, με απλά λόγια, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις της παναχράντου κυβερνήσεώς μας, αυτοί οι ανεύθυνοι άνοιξαν την μουσική, ο σαρκοφάγος ιός όρμηξε στο δωμάτιο κρυμμένος πίσω από ένα ντεσιμπέλ, εισχώρησε στ’ αυτί τους… και προέκυψε το μοιραίο.

Έχουμε ίσως την πιο σουρεαλιστική κυβέρνηση. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη μάσκα που κάνει κακό, αλλά μετά όχι, και τώρα χρειάζονται δύο; Τα φοβερά SMS, άλλη μια παγκόσμια πρώτη; Το κλείσιμο μέσα από την 6η απογευματινή; Ότι στα ΜΜΜ δεν κολλάει; Ότι δεν υπάρχει έρευνα που να λέει ότι οι αστυνομικοί διασπείρουν τον ιό; Και πάει λέγοντας…

* Μια που μιλάμε για μουσική, πριν δύο μέρες συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τον θάνατο του αντάρτη-τραγουδοποιού Πάνου Τζαβέλα. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το εξαιρετικό και πάντα επίκαιρο τραγούδι του «Ξυπνήστε!»:

Φτιασιδωμένη η ψευτιά
γυρνά στους δρόμους και γελά
μπουτίκ, βολάν και ξιπασιά
Προπό, λαχεία, διαφθορά.
Κι άλλοι με ιδρώτα το ψωμί
κι άλλοι πουλάν μισοτιμή
πατρίδα λευτεριά τιμή
αρκεί να πιάσουν την καλή
να γίνουν υπουργοί.

Γλυκοχαράζει στα βουνά
μοσχοβολούν τα γιασεμιά
τραγούδι αρχίζουν τα πουλιά
γελά η θάλασσα πλατιά
κι εμείς οικόπεδα και Ι.Χ.
ψυγεία έπιπλα TV
κουτόχορτο με πληρωμή
και δίπλα φεύγει η ζωή.

Ξυπνήστε!
Ξυπνήστε νέες, ξυπνήστε νιοί
βγέστε απ’ του τάφου τη σιωπή
δείτε του κόσμου την ντροπή
γίνετε χίλιοι κεραυνοί
και κάψτε μας ή σώστε μας
γλιτώστε μας, ή θάψτε μας!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!