Αμέτρητα είναι τα θύματα τη ζωή των οποίων ισοπεδώνει η σωματεμπορία –τα περισσότερα άπορες γυναίκες κάτω από 25 ετών, το ένα τρίτο ανήλικα κορίτσια που αναγκάζονται, εκβιάζονται, ωθούνται με τη χρήση ναρκωτικών να εργάζονται στην πορνεία ως σκλάβες.

Ρόζα και Τρέισι

Η Ρόζα μόλις ετοιμαζόταν να περάσει τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ όταν το κογιότ της, ο λαθρέμπορος ανθρώπων, την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του και της ανακοίνωσε ότι η δουλιά σε εταιρεία υπολογιστών ή μοντέλων που της είχε υποσχεθεί ήταν πρόσχημα για να την αναγκάσει να γίνει πόρνη. Η Τρέισι, μια κοπελίτσα που είχε μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο της Βοστώνης, πουλιόταν από τον έναν προαγωγό στον άλλο, μέχρι που τη συνέλαβαν για πορνεία στο Λονγκ Άιλαντ. Είπε την ιστορία της στις Αρχές και έγινε δεκτή σε ένα καταφύγιο για θύματα σωματεμπορίας. Η Ρόζα μένει σε ένα κοινόβιο και οι κοινωνικοί λειτουργοί ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα καταθέσει εναντίον των σωματεμπόρων. Η Τρέισι το ‘σκασε από το καταφύγιο και χάθηκαν τα ίχνη της.

Σκοτεινός κόσμος

Αμέτρητα είναι τα θύματα τη ζωή των οποίων ισοπεδώνει η σωματεμπορία –τα περισσότερα άπορες γυναίκες κάτω από 25 ετών, το ένα τρίτο ανήλικα κορίτσια που αναγκάζονται, εκβιάζονται, ωθούνται με τη χρήση ναρκωτικών να εργάζονται στην πορνεία ως σκλάβες. Στις ΗΠΑ, 200.000 είναι Αμερικανίδες, και 17.000 μετανάστριες ισπανόφωνες, Ασιάτισσες και Ανατολικοευρωπαίες. Στατιστικά στοιχεία που, όπως λένε οι ειδικοί, είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν. Η σωματεμπορία έχει τζίρο 9,5 δισ. δολαρίων και συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες από άποψη εσόδων επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος παγκόσμια, μαζί με την πώληση ναρκωτικών και όπλων, σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 80% των θυμάτων κατευθύνονται στην πορνεία. Το υπόλοιπο κατευθύνεται στον εξίσου σκοτεινό κόσμο της καταναγκαστικής εργασίας, όπως δύο Ινδονήσιες οικιακές βοηθοί που βρέθηκαν κακοποιημένες και απλήρωτες επί πέντε χρόνια, σε μια υπόθεση δουλεμπορίου στη Μάτονταουν του Λονγκ Άιλαντ.

(Από ρεπορτάζ του Τίμοθι Μπόλτζερ, Long Island Press 18/3)

Μεξικό: Κόμβος η Τιχουάνα

Η πόλη Τιχουάνα, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αποτελεί κόμβο ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα σωματεμπορίας παιδιών στον κόσμο. Διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται στο Λος Άντζελες έχουν ανακαλύψει ανήλικα κορίτσια που λένε ότι εκπαιδεύονται ως σκλάβες στην Τιχουάνα πριν μεταφερθούν λαθραία από τους σωματέμπορους στις ΗΠΑ. Στη σωματεμπορία εμπλέκονται μαφίες, αλλά και αστυνομικές και άλλες Αρχές. Η θέση της πόλης την καθιστά στρατηγικό σημείο για τα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία νοικιάζουν και πουλούν ανθρώπους.

(Από ρεπορτάζ του Νέστορ Κρους El Sol de Tihuana, 16/3).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!