Συντονισμός δράσεων ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε.

Στις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, σε όλη τη χώρα, «ξεφυτρώνουν» επιτροπές αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Ήδη στα πρώτα ξεδιπλώματα της δράσης τους έχουν αγκαλιαστεί από πολύ κόσμο που θέλει να παλέψει για να παρθούν τα μέτρα πίσω και έχουν τύχει θερμής υποδοχής. Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιτροπών, τη δράση τους και τους στόχους τους, μιλήσαμε με τρία μέλη τέτοιων επιτροπών από περιοχές του Λεκανοπεδίου.

 

Μανώλης Σαρρής, μέλος «Πρωτοβουλίας Αγώνα Νίκαιας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας»: «Όλοι μαζί μπορούμε  να νικήσουμε»

 

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία ευθύνη για το έλλειμμα και το χρέος. Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που υπηρετούν τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, τα ΜΜΕ, την εκκλησία και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Τα μέτρα που επιβάλλει το Πρόγραμμα Σταθερότητας κάνουν πράξη όσα για χρόνια τώρα διεκδικούσαν οι τράπεζες, ο ΣΕΒ και τα νεοφιλελεύθερα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος είναι όσοι θησαύριζαν τα προηγούμενα χρόνια να συνεχίσουν να θησαυρίζουν λεηλατώντας τις ζωές μας. Η πραγματική καταστροφή όμως είναι η ευρωθηλειά του Συμφώνου Σταθερότητας και η ίδια η εφαρμογή των μέτρων.

Το μέγεθος και η ένταση της επίθεσης δεν αφήνουν καιρό για εφησυχασμό και καθυστερήσεις, δεν επιτρέπουν περιχαρακώσεις και μοναχικές πορείες. Απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όλων εκείνων, που είναι η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, που χτυπιούνται από τα μέτρα.

Παράλληλα με τη δράση μας στα συνδικάτα είναι αναγκαία η συσπείρωσή μας σε πλατιές και χωρίς αποκλεισμούς ανοιχτές επιτροπές σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Με συνεχείς, αγωνιστικές, πρωτότυπες και μαζικές δράσεις, που θα συσπειρώνουν, θα συντονίζουν, θα δημιουργούν συνθήκες καθημερινού ξεσηκωμού στο χώρο τους. Η αντίστασή μας στα μέτρα και σε όσα ακόμη έρχονται μπορεί και πρέπει να γίνει καθημερινή υπόθεση όλων μας. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε.

 

Χρήστος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα: «Ανοιχτές κινηματικές πρωτοβουλίες  ενάντια στα μέτρα»

 

Ως Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα πήραμε την πρωτοβουλία και απευθυνθήκαμε σ’ όλα τα σωματεία και τις δημοτικές παρατάξεις για να αναπτυχθεί μία δράση ενάντια στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που πλήττουν όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά συνολικότερα τα λαϊκά στρώματα. Η πόλη που ζούμε κατοικείται κυρίως από μισθωτούς, συνταξιούχους και θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν κινηματικές πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε στο να βγει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στους δρόμους με στόχο να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική και το πρόγραμμα σταθερότητας που μας επιβάλλει η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και οι τραπεζίτες, το μεγάλο κεφάλαιο. Ήδη έχει κυκλοφορήσει μια αφίσα και μια προκήρυξη στη γειτονιά και το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε να γίνει μια δημόσια συγκέντρωση-συζήτηση και μια συναυλία διαμαρτυρίας.

Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή, έτσι ώστε κι άλλες συλλογικότητες αν θέλουν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή ενάντια στα κυβερνητικά άδικα αντιλαϊκά μέτρα. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ δυστυχώς αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σ’ αυτό το ενωτικό κάλεσμα και έτσι να αναπτυχθεί μία κοινή ενωτική δράση στη γειτονιά.

Στο Βύρωνα έχει δημιουργηθεί η Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και συμμετέχουν το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Βύρωνα, η Ζ’ ΕΛΜΕ και η Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα». Τηλέφωνα επικοινωνίας: Σωματείο Εργαζομένων 210-7663853, «Στάση Βύρωνα» 210-7613239.

 

Θανάσης Αναγνωστόπουλος, μέλος της «Επιτροπής Πατησίων ενάντια στα μέτρα»: «Να πάμε αλλιώς  αυτή τη φορά»

 

Οι επιτροπές αγώνα σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο είναι μία μεγάλη αναγκαιότητα. Και αυτό γιατί τα νέα μέτρα και ότι θα ακολουθήσει θα οδηγήσουν την κοινωνία στην φτώχεια, στην εξαθλίωση και στον αγριανθρωπισμό. Εμείς πιστεύουμε ότι τα νέα μέτρα μπορούν να παρθούν πίσω. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε.

Όμως αυτό έχει κάποιες προϋποθέσεις, κάποια πράγματα που θα πρέπει να αποφύγουμε. Να ξεφύγουμε από τις γνωστές αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν ως τώρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Τις ατέρμονες συζητήσεις για δευτερεύοντα πολιτικά ζητήματα ή για ιδεολογικά θέματα.

Να αποφύγουμε διαδικασίες που θα «διώχνουν» ανθρώπους που θα συμμετέχουν στις επιτροπές γιατί απλά θέλουν να κάνουν κάτι για όλη αυτή την κατάσταση.

Να μην δημιουργήσουμε επιτροπές ή πρωτοβουλίες που να χαρακτηρίζονται από την συνηθισμένη αριστερή αυτοαναφορικότητα. Που να γίνουν για να βγάλει η Aριστερά άλλη μια υποχρέωση, για να αισθάνεται καλά με τον εαυτό της. Για να μην γίνει αυτό πρέπει όχι μόνο να είμαστε ελκτικοί ως προς τις μορφές δράσης και κινητοποίησης, αλλά πρέπει να είμαστε και σταθερά, θα έλεγα αταλάντευτα, προσανατολισμένοι στη δράση.

Μοναδική μας έννοια να είναι πως θα κινηθούμε, πως θα συσπειρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο μέσα από την κίνηση των επιτροπών. Είναι αναγκαίο να πάμε αλλιώς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!