του Ηρόστρατου

 

2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας: Διαδρομές… γιατί η ζωή είναι δρόμος

Νομίζω ο τίτλος της γιορτής ταιριάζει απολύτως με το όνομα και την ουσία της εφημερίδας μας…

Πριν από λίγο καιρό στο Χαλάνδρι, σε ένα σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού, είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε για τις δραστηριότητες της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας της περιοχής, αλλά και να δούμε βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων.

Βίντεο που μας έδειξαν ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να διασώζεις τις μνήμες των ανθρώπων. Να βρίσκεις ό,τι συνήθως δεν υπάρχει στις σελίδες της επίσημης ιστορίας. Να διαγνώσεις τις επιπτώσεις των γεγονότων στον καθημερινό μικρόκοσμο…

Από την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου και για τρεις μέρες, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερα για τη δράση των ομάδων προφορικής ιστορίας, να δούμε και να ακούσουμε μαρτυρίες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, από την πολιτική μέχρι τον έρωτα.

Η  2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας που διοργανώνει το συντονιστικό των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων ΟΠΙ στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο, απέναντι από το Σταθμό του Ηλεκτρικού) περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα:

«Την Παρασκευή 28/4, από τις 4:30 το απόγευμα, το Σάββατο 29/4, από τις 11:00 το πρωί έως το βράδυ, μπορείτε να ακούσετε ιστορίες από τις προφορικές μαρτυρίες που συνέλεξαν τα μέλη των ΟΠΙ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική, φαγητό και ποτό.

Την Παρασκευή, αφού ακούσετε την πορεία της δημιουργίας των ΟΠΙ και δείτε ένα δρώμενο από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Καρέα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις βιωμένες εμπειρίες που συγκεντρώθηκαν σε τρεις προσφυγικές συνοικίες: τον Καρέα (ΟΠΙΚΑΡ), το Δουργούτι (ΟΠΙΔΟΥ) και τη Νέα Ιωνία (ΟΠΙΝΙ). Ακολουθούν ιστορίες από Ρομά που ζουν στο Χαλάνδρι (ΟΠΙΔΗΧ) και  Αλβανούς πρώτης και δεύτερης γενιάς (ΟΠΙΧΟΠΑ).

Το Σάββατο ξεκινά με δύο ανακοινώσεις που θα αναδείξουν τους τρόπους που μπορούμε να χαρτογραφήσουμε την ιστορική μνήμη (ΟΠΙΝΙ και ΟΠΙΔΟΥ). Στη συνέχεια, η ΟΠΙΒΡΙΛ και η ΟΠΙΔΗΧ περιγράφουν τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι – αντίστοιχα – ως τόπους διαμονής και προορισμού. Με τις διαδρομές που χάραξε η Κατοχή ασχολούνται τρεις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις της ΟΠΙΑ, ενώ η ΟΠΙΒΟ εξετάζει τη σχέση μετακίνησης και υποκειμενικότητας Η δουλειά της ΕΟΜ-ΟΠΙ αφορά τις διαδρομές σε πολιτικά κόμματα, της ΟΠΙΝΙ σε εργασιακούς χώρους και της ΟΠΙΜΕΠΑ σε επαγγελματίες του Μετς. Οι τελευταίες παρουσιάσεις αφορούν τους τραγουδιστές στο Παγκράτι (ΟΠΙΜΕΠΑ) και τα «σούρτα – φέρτα» του έρωτα με υλικό από τρεις ομάδες: ΟΠΙΑ, ΟΠΙΝΙ και ΟΠΙΔΗΧ.

Η Κυριακή 30/4 είναι μέρα αναστοχασμού για τις ΟΠΙ. Κάθε ομάδα θα παρουσιάσει στις άλλες τον τρόπο που δουλεύει και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη φιλοσοφία πάνω στην οποία κινείται το δίκτυο των ΟΠΙ….»

Να σημειώσουμε ότι οι ΟΠΙ σχηματίστηκαν «από τα κάτω». Άνθρωποι από διάφορες γειτονιές που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους εκδήλωσαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο 18 ωρών και να εκπαιδευτούν πάνω στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας. Και άρχισαν να συλλέγουν μαρτυρίες, ώστε να διατηρήσουν τη μνήμη.

Θα έλεγα το ακριβώς αντίθετο από την Documenta 14 που μας απασχόλησε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας…

 

Συντονιστικό Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ): ΟΠΙΑ (Αθήνας), ΟΠΙΔΟΥ (Δουργουτίου), ΟΠΙΝΙ (Ν. Ιωνίας), ΟΠΙΔΗΧ (Δήμου Χαλανδρίου), ΕΟΜ-ΟΠΙ (Ερευνητική Ομάδα Μεταπολίτευσης, ΕΚΠΑ), ΟΠΙΚΑΡ (Καρέα), ΟΠΙΧΟ-ΠΑ (Χολαργού – Παπάγου), ΟΠΙΜΕ-ΠΑ (Μετς – Παγκρατίου), ΟΠΙΒΡΙΛ (Βριλησσίων), ΟΠΙΖΩ (Ζωγράφου), ΟΠΙΝΑΝΚΑ (Ναυπλίου- Ν. Κίου – Άργους)

Συμμετέχουν: ΟΠΙΒΟ (Βόλου), ΟΠΙΚΑΣ (Καστοριάς), ΟΠΙ Επταπυργίου Θεσσαλονίκης

 

Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απριλίου 2017
Κτίριο ΣΕΑ,

https://oralhistorygroups.gr/
https://www.facebook.com/opiathinas/

 

 

Σεμινάριο για τα ψηφιακά/ διαδραστικά παραμύθια

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 6 το απόγευμα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23 , Πλάκα – Στάση Μετρό Ακρόπολη) στο πλαίσιο του κύκλου «Συγγραφείς στα θρανία» σας καλεί για να γνωρίσουμε τον κόσμο των διαδραστικών / ψηφιακών παραμυθιών.

Η Χριστίνα Ανδρέου παρουσιάζει την ομάδα της Kuakomekiki που το 2016 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Ψηφιακών / Διαδραστικών Παραμυθιών με το παραμύθι “Betsy, The Little Witch – Chef: Horribly Delicious!” σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με τη συμμετοχή 50 χωρών.

 

Είσοδος ελεύθερη

Κράτηση θέσεων: [email protected]

Τηλ. 210 3250341

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!