Κάποτε, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη τον Τσίπρα, στο γραφείο του, πριν γίνει πρωθυπουργός, με ρώτησε εάν ξέρω να αρμέγω! Έκτοτε δεν έπαψα να τον καλώ και να τον προκαλώ να έρθει στο μαντρί για να του μάθω να αρμέγει! Μαζί μας ήταν μέχρι πριν από λίγο, αλλά το κλότσησε το καρδάρι και έφυγε! Ελπίζω κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει, τόσο αυτός όσο και ο Βαγγέλης, ο υπουργός του, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση ξεκινάει από το μαντρί και το χωράφι!

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας ήταν και παραμένει, εκτός από τον τουρισμό, ο πρωτογενής τομέας! Ιδιαίτερα η κτηνοτροφία η οποία μπορεί με μελετημένη ανάπτυξη να δώσει την παραγωγική ώθηση στην οικονομία μας. Όταν γεμίζαμε το καρδάρι με «αχνιστό» κατσικίσιο γάλα, παρουσιάζαμε στην Agrotika, μαζί με τον Αλέξη πριν από 4 χρόνια, την αναπτυξιακή μας πρόταση.

Δυστυχώς ο Αλέξης τα ξέχασε, δεν θέλει να μάθει το παραδοσιακό, ανώδυνο, ωφέλιμο και παραγωγικό άρμεγμα, αλλά έχει δώσει τις εντολές στο οικονομικό του επιτελείο, κατόπιν των επιταγών των «ευρωλύκων» να εντρυφήσουν στις σύγχρονες, φορολογικές αρμεκτικές μηχανές οι οποίες αφυδατώνουν ζώα και ανθρώπους.

Στραγγαλίζουν το ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον και ματώνουν το λαό. Διατριβή λοιπόν στο σύγχρονο άρμεγμα κάνουν όλοι τους, στο όνομα του λαού, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας. Μεγάλο το όραμα της «σύγχρονης», «υποτιθέμενης» Αριστεράς η σωτηρία της χώρας. Στην ουσία η πλήρης και υποτελής εξάρτηση των μελλοντικών γενεών από τα μεγάλα εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Η οικονομική υποδούλωση της χώρας. Το μόνιμο άρμεγμα από τις σύγχρονες φορολογικές και εισπρακτικές μηχανές. Δεν έμενε, λοιπόν, χρόνος στον Αλέξη να μάθει το παραδοσιακό, καρδαρίσιο άρμεγμα και την ελεύθερη βοσκή…

Ήθελε τον εκσυγχρονισμό των νέων αρμεκτικών μηχανών όπου το γάλα πάει απευθείας στην παγολεκάνη, χώρο αποθήκευσης και συσσώρευσης του γάλακτος. Έτσι απαιτούν οι κανόνες της μεγάλης συσσώρευσης του κεφαλαίου. Εμείς, όμως, επιμένουμε στο καρδάρι, στο τυρί τσαντίλας, στην καθημερινή ανυπακοή και ανυπότακτη βοσκή. Έλα μαζί μας Αλέξη… και πάρε μαζί σου και τον Καρανίκα!

 

Δημήτρης Καμπούρης
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!