Το έργο Λυσιστράτη αντιπροσωπεύει μια από τις κορυφαίες στιγμές του Αριστοφάνη. Είναι η τελευταία προσπάθεια του ποιητή να πείσει τους αντιπάλους στον Πελοποννησιακό πόλεμο να αντιληφθούν την αξία της συνύπαρξης και της ειρήνης. Να πείσει ότι ο πόλεμος σε κάθε περίπτωση έχει ως αποτέλεσμα την ήττα όλων των αντιμαχόμενων πλευρών. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ύμνο στην ειρήνη, «για μια άνιση μάχη ανάμεσα στην ποίηση και την ιστορία» με κερδισμένη (παραδόξως) την Ποίηση. Δεν είναι τυχαίο κατά συνέπεια ότι το αριστοφανικό έργο ανεβαίνει στις σκηνές των θεάτρων όλου του κόσμου κρατώντας αμείωτη την επικαιρότητα αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού.

Μια ακόμη παράσταση, λοιπόν, θα δούμε και στη φετινή χειμερινή σεζόν. Αναφερόμαστε στη Λυσιστράτεια εκδοχή που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Παππάς, η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή (Αθανασίου Διάκου & Τζιραίων 13, Ακρόπολη)

Υπόθεση του έργου: Ενώ ο πελοποννησιακός πόλεμος μαίνεται, κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα, και το στρατόπεδο των ανδρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι. «Η Λυσιστράτη», σημειώνει σχετικά ο σκηνοθέτης, « είναι η σημαία της εξέγερσης. Η ιδέα που θα καταφέρει να επαναφέρει την ειρήνη σε έναν κόσμο κατακρεουργημένο από την αδικία του πολέμου. Η Λυσιστράτη είναι η ίδια η ειρήνη. Είναι η επανάσταση που σιγοβράζει και περιμένει να πεταχτεί σαν τη λάβα του ηφαιστείου, να κάψει κάθε καταστροφικό απομεινάρι του πολέμου. Η Λυσιστράτη είναι η τελευταία ελπίδα του ποιητή για ειρήνη κι αλληλεγγύη σε έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση – Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Παπλωματάς
Χορογραφίες: Ίρις Παυλοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κέλλυ Ανυφαντή, Γωγώ Βογάσαρη, Ίριδα Δασκαλοπούλου, Γιώργος Δάσκαλος, Μικαέλα Ζούστη,Βασίλης Ζώης, Άγγελος Θεοφίλου, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Μαριάννα Σφακιανάκη, Βασίλης Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσουρουνάκης

 

ΙΝΦΟ

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή: Αθανασίου Διάκου & Τζιραίων 13, Ακρόπολη. (Μετρό Ακρόπολη)
Τηλέφωνο: 21 0922 2300
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 9 μ.μ.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 12€

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!