Κι άλλο κόμμα για την «ενότητα»
Κάθε λίγο και λιγάκι, όλο και ξεφυτρώνει κάποιο «κόμμα της Aριστεράς». Πριν από λίγες μέρες, ο οικονομολόγος Δημ. Καζάκης, ανακοίνωσε τη δημιουργία του κόμματός του με την επωνυμία Ενωτικό Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ). Βασικός στόχος του ΕΠΑΜ, δεν είναι απλά η ενότητα της Αριστεράς, αλλά «να συμβάλει καθοριστικά στην ενότητα του λαού, πέρα και πάνω από κομματικές ιδεολογικές και άλλες διαχωριστικές γραμμές.» Και ενώ βασική του αρχή είναι η «Αναθεώρηση των σχέσεών μας με την Ε.Ε. με πρώτο βήμα την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος», ο κ. Καζάκης παραδέχεται πως πολλά μέλη του είναι υπέρ της Ε.Ε. και άλλα υπέρ της «διόρθωσής» της.
Πάντως, στην ομιλία του ο νέος αρχηγός δήλωσε πως δεν θέλει όποιον κι όποιον στο κόμμα, αλλά «ψάχνουμε για μαχητές που αν χρειαστεί να δώσουν και τη ζωή τους».
Καλή επιτυχία!

Ένας «άγονος» πολύ… γόνιμος διαγωνισμός
Ήμουνα νιος και γέρασα, που λέμε. Ύστερα από 5 διαδοχικές αλλαγές στην καταληκτική ημερομηνία ανοίγματος των προσφορών και ύστερα από 7 χρόνια αλλεπάλληλων… προσπαθειών (από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) για τη δημοπράτησή του, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο κηρύχθηκε για άλλη μια φορά άγονος. Τι πρωτότυπο, θα πουν οι αναγνώστες…
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πάλι, ή πιο απλά όσοι γνωρίζουν λίγο καλύτερα τα της μεταφορικής αγοράς σιγοψιθυρίζουν πως άλλος τέτοιος «άγονος» διαγωνισμός δεν θα υπάρξει, καθώς το Θριάσιο (σ.σ. μια από τις μεγαλύτερες περιοχές-φιλέτα, με πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, σε έτοιμους αποθηκευτικούς χώρους και στο εμπορικό λιμάνι του ν. Ικονίου) θα αποτελέσει μια ακόμη… γόνιμη επένδυση με fast track διαδικασίες. Λέτε να δούμε και εκεί επιπλέον κινεζικές ή αραβικές… επενδύσεις;

Και η ΟΝΝΕΔ στο κλαρί
Καμπάνια με τον τίτλο «Πληρώνω δίκαια», αποφάσισε να οργανώσει η νεολαία της Ν.Δ., συμβάλλοντας κι αυτή στη «σωτηρία της πατρίδας».
Σε αντιδιαστολή με τα αριστερίστικα «Δεν πληρώνω» των γνωστών «τσαμπατζήδων», η ΟΝΝΕΔ προτείνει στους νέους να πληρώνουν, αλλά δίκαια: «Ως νέοι Έλληνες, δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια. Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε όσα μας αναλογούν, γιατί πολύ απλά τα αδιέξοδα δεν ταιριάζουν στις Δημοκρατίες. Όμως, απαιτούμε να “πληρώνουμε δίκαια”, για όσα δικαιούμαστε. Να αποδίδουμε όσα μας αναλογούν και να λαμβάνουμε όσα μας αξίζουν».
Εντάξει όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά μη μας χρεώνετε και παραπάνω.
Κάνουν και προτάσεις:
«Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για προσλήψεις νέων εργαζομένων και αναστολή της επιβολής ΦΠΑ σε επιστημονικά συγγράμματα, για όσο διάστημα ο νέος διατηρεί τη φοιτητική ή σπουδαστική του ιδιότητα». Και δώρο στους εργοδότες και κατάργηση των δωρεάν βιβλίων.
Μπράβο παιδιά!

Κομισιόν: Ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα
Δεν είναι απολύτως ευχαριστημένο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο με την εξαθλίωση των εργαζομένων στη χώρα μας και έτσι ζητά ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Στην τετράμηνη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, αναφέρεται:
«Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι σήμερα, αλλά η συνολική πρόοδος γίνεται πιο περίπλοκη υπό το πρίσμα του Χρέους και του πολιτικού πλαισίου. Οι δημοσιονομικές και ευρύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προωθηθούν σθεναρά. Αυτό θα πρέπει να παράγει μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προαχθεί το επιχειρηματικό κλίμα και οι προοπτικές ανάπτυξης».
Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά μας δουλεύει και ξεδιάντροπα:
«Το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο διασφαλίζει ότι το βάρος της προσαρμογής θα μοιραστεί δίκαια. Οι πολιτικές έχουν σχεδιαστεί ώστε να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία από τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Παρ’ όλο που οι μισθοί του δημόσιου τομέα και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, το πρόγραμμα στοχεύει στον περιορισμό του βάρους του κατώτατου μισθού, διατηρώντας παράλληλα ένα επαρκές δίχτυ προστασίας».
Αποικία η Ελλάς.

Υπουργείο εξαθλίωσης εργαζομένων
Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν στο υπουργείο Εργασίας, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου.
Έχουν να ψαλιδίσουν επικουρικές και κύριες συντάξεις, να πετσοκόψουν εφάπαξ, να φτιάξουν νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών, να κατακρεουργήσουν το σύστημα των παροχών Υγείας μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και βάλε.
Πάντως, καλά τα κατάφεραν μέχρι σήμερα, αν σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με το υπουργείο η «εξοικονόμηση» πόρων ανήλθε για το 2010 στα 3,3 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά, τα 1,045 δισ. ευρώ προήλθαν από την κατάργηση των δώρων των συντάξεων.
Όμως, παρά τη συνεχή αφαίμαξη των συνταξιούχων και τις άγριες περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα το ΙΚΑ, οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία. Μόνο για το 2011 οι απώλειες του ΙΚΑ ανέρχονται στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, την αύξηση της ανεργίας και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων.
Από την άλλη, οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ, παρά τις επαναλαμβανόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες.
Γέρικα άλογα για σκότωμα, οι συνταξιούχοι.

Τα «παιδάκια» φταίνε;
Φούντωσε το προηγούμενο διάστημα -και συνεχίζεται- μια αρθρογραφία που προσπαθεί να μας πείσει πως όλος τούτος ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών μέτρων και η κρίση που βαθαίνει και εξαπλώνεται, οφείλονται στην ανικανότητα και την ανωριμότητα των ηγετών της Ε.Ε.
Με τον τίτλο «Αυτά τα παιδάκια μας κυβερνούν», η Λε Μοντ ασκεί κριτική στους χειρισμούς των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης και καταλήγει:
«Το έχουμε καταλάβει πως η κατάσταση απαιτεί ενήλικες – και μας λείπουν, στην Ουάσιγκτον, όπως και στις Βρυξέλλες». Από κοντά και ο Μόσιαλος, ο οποίος τώρα ανακάλυψε την αιτία της κατηφόρας μας:
«Η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί ακολουθώντας τα γεγονότα κι όχι προλαβαίνοντας τις εξελίξεις».
Το πράγμα παίρνει άσχημο δρόμο, όταν ακούγονται παρόμοια από αριστερούς ανθρώπους και έντυπα.
Δεν πρόκειται ούτε για «ανήμπορη ελίτ», ούτε για ανόητα παιδαρέλια, ούτε για… Γιωργάκηδες.
Για μια σκληρή ταξική πολιτική πρόκειται, την οποία την εφαρμόζουν κατά γράμμα και με αυτοθυσία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!