Η υψηλή τεχνική του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας

 

Σαν άκακο αρνάκι προσπαθεί να παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία και την κοινή γνώμη η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. με ένα αστείο δελτίο Τύπου γεμάτο ψέματα και παραπειστικές διατυπώσεις. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης άδραξε, όμως, την ευκαιρία και απαντώντας ένα προς ένα τα εννέα σημεία του δελτίου Τύπου ξεσκεπάζει τις σοφιστείες της εταιρίας και φωτίζει το «επίτηδες θολό και άγνωστο στους πολλούς σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των παραλιών σε ημετέρους και “αγοραίους”».

Τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, ο δόλος που κρύβεται πίσω από τη… μετονομασία μιας «Εταιρίας Ειδικού Σκοπού» σε «ΔΕΚΟ» (για να εκκαθαριστεί και να ιδιωτικοποιηθεί -όταν έρθει η ώρα- χωρίς τις δεσμεύσεις και τα συνταγματικά κωλύματα που απαιτούνται για την παραχώρηση παραλιακών τμημάτων, από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα μεταβιβαστεί σαν εταιρία που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου!).

Μαθαίνουμε ακόμη ότι πίσω από τη διαβεβαίωση πως η εταιρία Παράκτιο Μέτωπο A.E. δεν υπόκειται στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά «ένας εκ των σκοπών ίδρυσής της ήταν η απόλυτη προστασία-κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας και η περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίησή της, προς όφελος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας», κρύβεται το άρθρο 41 του νόμου 4146/2013, που ορίζει ότι «η εταιρία δεν δύναται να μεταβιβάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την κυριότητα των ακινήτων που της παραχωρούνται σε τρίτους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ»!

Μαθαίνουμε επίσης ότι απαιτεί υψηλή αραβουργηματική τεχνική, με νόμους-παρανόμους και πονηρά παραθυράκια, το να καθιστάς τους κατοίκους και τους ΟΤΑ της περιοχής ανίκανους να αποτρέψουν το μεγάλο φαγοπότι των ιδιωτών-επενδυτών το οποίο έχεις ως κυβέρνηση προετοιμάσει.

Πριν από ενάμιση μήνα, η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιοποίησε έρευνα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας με τίτλο Europoly, παραφράζοντας το όνομα γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού. Στο «παιχνίδι» αυτό, η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο A.E., αναμφιβόλως, αποτελεί ισχυρό «παίκτη», αφού με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 143/43399 τής παραχωρήθηκαν «κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή» εκατοντάδες στρέμματα-φιλέτα από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, καθώς επίσης και η διοίκηση και διαχείριση του αιγιαλού των συγκεκριμένων εκτάσεων. Ο δε πρόεδρος της εταιρίας, Α. Ματιάτος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Unfollow ενημέρωσε πως η Α.Ε. πολύ σύντομα (εντός του 2015) θα βρίσκεται σε θέση «να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το masterplan της έκτασης». Επομένως, η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο A.E. έχει δυνατότητα να διαχειριστεί αυτές τις εκτάσεις κατά το δοκούν και την εντολή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «αξιοποιήσεις»-ιδιωτικοποιήσεις μέσω παραχωρήσεων και πωλήσεων. Ο δε κίνδυνος να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλων εκτάσεων μόνο με υπουργικές υπογραφές, χωρίς τη γνωμοδότηση φορέων ή του νομοθετικού σώματος της Βουλής, είναι ορατός. Το μοναδικό «προβληματάκι» τους είναι αν θα προλάβουν…

 

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!