Σε θέση μάχης Δήμοι και κάτοικοι της περιοχής

Μπροστά στην επιχειρούμενη ραγδαία επιτάχυνση του ξεπουλήματος του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, του μεγαλύτερου ελεύθερου αστικού χώρου στην Ελλάδα, βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες. Όπως καταγγέλλουν οι όμοροι Δήμοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις του διαγωνισμού για την επιλογή επενδυτή, κάνουν τα πάντα για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Επιπλέον, τα επενδυτικά σχήματα που ορέγονται τον χώρο ζητούν ολοένα και περισσότερα, παρά το «ελευθέρας» που έχει δώσει το ελληνικό κράτος, με την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που δίνει απεριόριστες δυνατότητες για την εκμετάλλευση των 6.200 στρ. της έκτασης, χωρίς καμία σύνδεση με το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας, που πρακτικά θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας πόλης στο Λεκανοπέδιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι υποψήφιοι επενδυτές που αναμένεται να υποβάλουν τελικά οικονομική προσφορά (η ελληνική Lamda Development, η ισραηλινή ELBIT και η βρετανική London and Regional Properties), έχουν θέσει επί τάπητος και το θέμα της λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πιέσεις για την εκδίωξη από το χώρο φορέων που χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις του Ελληνικού (με το θέμα είχε ασχοληθεί ο Δρόμος σε προηγούμενο φύλλο του) για κοινωνικές εξυπηρετήσεις, αθλητισμό, έρευνα, πολιτιστικές δραστηριότητες και διοικητικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Η τοπική και όχι μόνο κοινωνία όμως, θα σταθεί φράγμα στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως τονίζουν οι όμοροι Δήμοι με ανακοίνωσή τους, παραμένουν σταθεροί στην τεκμηριωμένη, με τις έγκυρες μελέτες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, πρότασή τους για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωνικές υποδομές, που είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ενός εναλλακτικού μοντέλου πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Επίσης, προτίθενται, εκφράζοντας όχι μόνο τη θέληση των δημοτών τους αλλά και το ζωτικό συμφέρον όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, να αντιταχθούν στο ξεπούλημα του Ελληνικού, με τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος σε βάρος της ζωής, της υγείας και των μελλοντικών γενιών. Η συνέχεια θα είναι εκρηκτική, νομίζουμε, και θα την παρακολουθούμε στενά.

Η.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!