Πουλάει το Ελληνικό στο 1/10 της αξίας του και προτρέπει σε παρανομία για να ικανοποιηθούν οι αγοραστές

Με 55 ευρώ(!) το τετραγωνικό μέτρο σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεπουλήσει, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, 955 στρέμματα παραλιακής ζώνης και τριάμισι χιλιόμετρα παραλίας. Η πενταετής πίεση των «επενδυτών» απέδωσε πρωτοφανείς καρπούς. Θα τους παραδοθεί προς δόμηση ολόκληρη η έκταση του παλαιού Αεροδρομίου και η περιοχή του Αγίου Κοσμά, όπου θα χτιστούν υπερπολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία -συμπεριλαμβανομένου και του νέου καζίνου-, αλλά και το τμήμα της παραλιακής οδού που διασχίζει σήμερα το «καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Μεσογείου», όπως έχει χαρακτηριστεί. Το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει περίπου 500 εκατ. ευρώ -για να τα παραδώσει στους αδηφάγους δανειστές- και όχι καν τα 5 δισ. ευρώ, που ήταν η προσδοκώμενη τιμή το 2011. Η… φτωχοποιημένη Ελλάς, διά των ανεκδιήγητων εκπροσώπων της, θα δείχνει ικανοποιημένη και με το κατρακύλισμα στο 1/10 της αξίας του περιουσιακού της στοιχείου. Ακόμα κι αν επιβαρυνθεί η ίδια ολόκληρο το κόστος βύθισης της παλιάς παραλιακής, ακόμα κι αν υποχρεωθεί να κάνει… έξωση στις 70 κοινωφελείς χρήσεις που υπάρχουν εκεί (από τις υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού μέχρι το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο) και να επωμιστεί το κόστος ενοικίασης νέων χώρων, μια και μέχρι σήμερα αυτές οι εγκαταστάσεις προσφέρονταν δωρεάν. Υπάρχει ωστόσο και κάτι χειρότερο: Έπειτα από απαίτηση των «επενδυτών», προκειμένου να υπογράψουν τη σύμβαση για το Ελληνικό, «πέρασε» στην Ελληνική Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, την οποία υπερψήφισαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης όλοι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα συνυπογράφει τις συμβάσεις μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και θα είναι υπόλογο αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση της «επένδυσης» από πράξεις δημόσιας υπηρεσίας (Αρχαιολογίας, Πολεοδομίας κ.ά.), δηλαδή για κάθε καθυστέρηση που θα προκύπτει λόγω εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας από μεριάς δημόσιων υπηρεσιών!

«Γκέτο πλουσίων»
Η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, σχολιάζοντας αυτές τις «διαρροές» περί του σχεδίου σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε., που προωθείται για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι φανερό ότι η προσπάθεια επίσπευσης της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, και η ψήφιση ρύθμισης με την οποία το Δημόσιο “εκβιάζει” τον εαυτό του και ταυτόχρονα “εκβιάζει” και “προτρέπει” τις δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν τα στραβά μάτια στην εφαρμογή της νομοθεσίας, στοχεύοντας κυρίως στο να δημιουργήσει τετελεσμένα για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Αριστεράς».
Καταγγέλλει, επίσης, τη δημιουργία ενός «γκέτο πλουσίων», που θα αποκλείει τους πολίτες του Λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα, την εγκατάσταση μεγάλων εμπορικών κέντρων που θα εξασφαλίσουν μόνο «λουκέτα» και θα εξαφανίσουν υπαρκτές θέσεις εργασίας στους εναπομείναντες εμπορικούς δρόμους της περιοχής, και καταλήγει: «Το δημόσιο συμφέρον και η ανάγκη προστασίας των χρημάτων των φορολογούμενων επιτάσσει οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων και οι πολίτες του Λεκανοπέδιου να κάνουν δική τους υπόθεση, τώρα, την αποτροπή αυτών των σχεδίων».    

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!