Η «τρελή» κωμωδία του Λόπε ντε Βέγκα στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη, στην Ακρόπολη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη

 

Βρέθηκαν οι 12 τρελοί που θα «αναμετρηθούν» με το διάσημο έργο! Ύστερα από αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας και αναζήτησης ηθοποιών, οι συντελεστές της Αθηναϊκής Σκηνής κατέληξαν στη διανομή των πολυσυζητημένων Τρελών της Βαλένθια και οι πρόβες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Θίασος της Αθηναϊκής Σκηνής, μετά τον Άμλετ και τον περυσινό πετυχημένο Βόιτσεκ αλλά και μιας σειράς συμπαραγωγών με παρουσία σε ελληνικά φεστιβάλ, αποφάσισε φέτος να καταπιαστεί με αυτό το έργο του Λόπε ντε Βέγκα που αποτελεί μια ξεκαρδιστική κωμωδία του χρυσού αιώνα της ισπανικής αναγέννησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση που «ανεβαίνει» από την Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη αποτελεί τη μόλις τρίτη φορά που παρουσιάζεται το έργο στο ελληνικό κοινό. Οι Τρελοί της Βαλένθια, γραμμένοι στην Ισπανία από το Λόπε ντε Βέγκα την εποχή που «μεσουρανούσε» ο Σαίξπηρ στην Αγγλία, αποτελεί έργο κλασικό, ποιητικό, μια ιπποτική κωμωδία και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη, μια και καταπιάνεται με τη διαχρονική τρέλα του έρωτα που δεν αγγίζει εποχές.

 

Υπόθεση

Μέσα στο διάσημο φρενοκομείο της Βαλένθια συναντιούνται και ερωτεύονται ο νεαρός Φλοριάνο (Μιχάλης Καλαμπόκης) που προσποιείται τον τρελό για να γλιτώσει τη σύλληψη για τη δολοφονία του πρίγκιπα Ρεϊνέρο και η όμορφη Εριφίλα (Αλεξάνδρα Βουτζουράκη) που αφού τη λήστεψε και την εγκατέλειψε γυμνή ο υπηρέτης της, τη θεώρησαν τρελή και τη μάζεψαν! Οι δυο τους παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία και έτσι τους πιστεύουν. Τα εμπόδια στη σχέση τους είναι πολλά: ο ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς διευθυντής του φρενοκομείου Πιζάνο (Θωμάς Πανδής) με τους δύο θεόχαζους υπηρέτες του, Μάρτιν και Τόμας που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο τρελός με τα καθήκοντά του αστυνομικός Λιμπέρτο, ο έμπιστος φίλος του Φλοριάνο, Βαλέριο, ερωτευμένος έως φρενοβλάβειας κι αυτός με την Εριφίλα, η ανιψιά του Πιζάνο, Φαίδρα με την υπηρέτριά της Λάιντα ερωτευμένες με τον Φλοριάνο που κάνουν τις τρελές για να μείνουν κοντά του… και τελικά το χάνουν και κυρίως το μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Φλοριάνο και Εριφίλα που πιστεύει ο ένας για τον άλλο ότι είναι πραγματικά τρελοί. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν, όμως, θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα ενώσει τους δύο ερωτευμένους ή μήπως, τελικά, όχι. Ο Λόπε ντε Βέγκα με το έργο του ικανοποίησε τόσο τις απαιτήσεις της άρχουσας τάξης, όσο και του πιο λαϊκού κοινού, αφού ένωσε το ρυθμό με την ποίηση, την ιπποτική καθημερινότητα με τις περιπέτειες των υπηρετών.

Όλες οι εκδηλώσεις του έρωτα (κεραυνοβόλο χτύπημα, πάθος, πόθος, κτητικότητα, υποψίες, ζήλια, κρεβατομουρμούρα) κάνουν τους πιο λογικούς ήρωες να μοιάζουν πιο τρελοί από τους τρελούς. Άλλωστε, ποιος δεν είναι ή δεν έχει υπάρξει τρελός από έρωτα!

Μια παράσταση βγαλμένη από την Αναγέννηση, γεμάτη μουσική και κοστούμια εποχής και ξεκαρδιστικές καταστάσεις σε ανατρεπτική ανάγνωση Μιχάλη Καλαμπόκη με τρία διαφορετικά «φινάλε» για να ικανοποιήσουν το κοινό.

Η παράσταση το καλοκαίρι θα κάνει περιοδεία σε ελληνικές πόλεις και φεστιβάλ, ενώ ήδη οργανώνονται παραστάσεις για συλλόγους, ιδρύματα κ.λπ.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Καλαμπόκης

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Μουσική: Χρήστος Γαλίτης

Διανομή:

Φλοριάνο: Mιχάλης Καλαμπόκης

Πιζάνο: Θωμάς Πανδής

Εριφίλα: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Φαίδρα: Κέλλυ Ανυφαντή

Λαϊντα: Ίριδα Δασκαλοπούλου

Τόμας: Γιώργος Δάσκαλος

Βαλέριο: Γιάννης Παπλωματάς

Λεονάτο: Βασίλης Τριανταφύλλου

Μάρτιν: Γιώργος Αντωνόπουλος

Ρεϊνέρο: Αντώνης Καραθανασόπουλος

Λιμπέρτο: Χάρης Λεοντσίνι

 

Info

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Από τις 14 Μάρτιου 2015 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 (εκτός Μεγάλου Σαββάτου και Κυριακής του Πάσχα, για λίγες μόνο παραστάσεις)

Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ, 10 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65, φοιτητές) δεκτές ατέλειες, ειδικές τιμές για ομαδικά.

Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη», Τζιραίων 13 & Αθ. Διάκου, έξω από το μετρό Ακρόπολης. Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-9222300.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!