Ο κ. Πορτοσάλτε, γνωστός «λαγός» του συστήματος διαχρονικά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην παρούσα περίοδο, απεφάνθη ως «ειδικός» ότι, για να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να γίνεται διακοπή σε όλους από μία ώρα καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα σε ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι ανέφερε: «Εάν επιμεριζόμασταν από μία ώρα διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν θα ήταν το ίδιο κόστος». Με τέτοιου είδους «αφελείς» δηλώσεις πρακτικά προετοιμάζουν την κοινωνία για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Γι’ αυτό και τον χαρακτηρίσαμε στην αρχή σαν «λαγό».

Η τρέχουσα δήλωση για τη διακοπή του ρεύματος προκειμένου να μειωθεί η τιμή του περιέχει δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι το οικονομικό. «Στόχος» του η μείωση κόστους ρεύματος, που αποτελεί τη δικαιολογητική βάση της «πρότασης». Η πρόταση έγινε σε συζήτηση για την αισχροκέρδεια η οποία στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο κανόνας αυτή την περίοδο. Κάνοντας αυτή την «αφελή» πρόταση ξέφυγε από το καυτό θέμα της αισχροκέρδειας. Η γνωστή πρακτική «στρουθοκαμήλου». Βάζω το κεφάλι στην άμμο, δεν βλέπω τίποτε άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Έτσι με αυτή τη «λογική» δεν υπάρχει πρόβλημα αισχροκέρδειας με την τιμή του ρεύματος και ας έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη… Όσον αφορά την πρόταση με την αιτιολογία που τη συνοδεύει δεν περιέχει κανένα στοιχείο του πως θα μειωθεί το κόστος του ρεύματος, κατ’ επέκταση η τιμή του. Φυσικά αν πραγματοποιηθεί δεν θα δούμε χαμηλότερες τιμές. Ο ίδιος δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει. Προφανώς είναι αυταπόδεικτος κανόνας της Πορτοσάλτειας «λογικής», ή είναι κάτι ισότιμο με ένα «μαθηματικό αξίωμα», για να θυμηθούμε τα μαθητικά μας χρόνια.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η προετοιμασία της κοινής γνώμης. Η προετοιμασία για τα χειρότερα που έρχονται και θα είναι μονόδρομος η «οικειοθελής» διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με την πορεία των πραγμάτων ως προς το κόστος του ρεύματος για να νοικοκυριά η εξέλιξη θα είναι, στο βαθμό που θα συνεχιστεί ή/και θα επιδεινωθεί η κατάσταση, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων υποκατάστασης ή ακόμα και κατάργησης του ηλεκτρικού ρεύματος από κάποιες χρήσεις υψηλής κατανάλωσης. Και για όσους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα ήδη υπέρογκα τιμολόγια η κατάληξη είναι γνωστή: Διακοπή παροχής ρεύματος από την κάθε ΔΕΗ. Δηλαδή θα επανέλθουμε σταδιακά στις πλέον μαύρες μέρες των μνημονίων που για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Όπως π.χ. συνέβη και συνεχίζει με την θέρμανση, είτε να ανάβουν κάρβουνα ή καυσόξυλα για ζεσταθούν μια σειρά οικογένειες είτε να προσπαθούν να ζήσουν χωρίς θέρμανση, με τα γνωστά αποτελέσματα θανάτων από διάφορες αιτίες αλλά και επιδείνωσης της υγείας. Αντίστοιχα φαίνεται ότι θα κινηθούμε και με το ηλεκτρικό ρεύμα και γι’ αυτό ο «λαγός» προετοιμάζει το έδαφος. Στην πορεία το «σχέδιο» προβλέπει, αντί για μέτρα ουσίας απέναντι στην αισχροκέρδεια και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής καθώς λύσεις υπάρχουν, τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής με τη «λύση» να την δίνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος. Το πως θα γίνει αυτό θα το διαπιστώσουμε στην πράξη σε πολύ σύντομο διάστημα. Δεν αποκλείεται να θυμηθούμε μια σειρά ξεχασμένες μεθόδους αρκετών γενεών πίσω όσον αφορά π.χ. την παρασκευή του φαγητού.

Ο Πορτοσάλτε και όλοι οι δημοσιογράφοι-στυλοβάτες του συστήματος στην παρούσα περίοδο έχουν ένα σκοπό να βοηθήσουν την κοινωνική συνείδηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη δικαιολογητική βάση για τις συνθήκες «πολεμικής οικονομίας» παντού. Στο όνομα της «πολεμικής οικονομίας», το κόστος της οποίας πληρώνουν οι λαοί ενώ τα κέρδη των ολίγων συνεχίσουν άμεσα ή έμμεσα να αυξάνονται, προετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες χειρότερες συνθήκες για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Έτσι προσπαθούν να μας «ταΐσουν» με τη διακοπή του ρεύματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε να το περιορίσουμε μόνοι μας κατά πολύ είτε να μας το κόψουν, αφού δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κόστος αισχροκέρδειας των εκλεκτών κυβέρνησης-συστήματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!