Οι βασικές υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα που να εμποδίσει ή να ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ που τα λέμε ούτε ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος πρόκειται να κάνει, αφού για έναν ολόκληρο χρόνο δεν οργάνωσε τίποτα ουσιαστικό και μάλιστα κατάγγελλε σε χορωδία τις λαϊκές αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια.

Όμως, τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας αποφύγει την καυτή πατάτα να περάσει αυτή την συμφωνία, διαπιστώνει και επαληθεύει ότι έχει δώσει εγγυήσεις για την τήρησή της. Με το απλό επιχείρημα «την βρήκαμε, τι να κάνουμε, υπάρχει και η συνέχεια του κράτους». Τώρα μάλιστα επιστρατεύει και ένα άλλο επιχείρημα: «Έτσι και καταγγείλουμε την συμφωνία το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το τι μπορούμε να πετύχουμε. Επομένως μας απομένει να παρακολουθούμε αν τηρείται σωστά η συμφωνία από το άλλο μέρος και βλέπουμε.» Αυτά τα έχει πει και υποστηρίξει ο Κ. Μητσοτάκης σε αρκετές συνεντεύξεις και τα έχουν πιστοποιήσει με δηλώσεις τους εκπρόσωποι των Ευρωπαίων ιθυνόντων αλλά και ο πολύς Τζ. Πάιατ. Επίσης τα έχει υποστηρίξει και ο Άγγελος Συρίγος, υποψήφιος βουλευτής πλέον με την Ν.Δ.

Η διέξοδος της Ελλάδας και η μετάβασή της σε μια άλλη κατάσταση προϋποθέτει την αμφισβήτηση των ορίων και των ρυθμίσεων που έχουν επιβάλλει σε βάρος της οι σύγχρονοι ηγεμόνες της παγκοσμιοποίησης

Η θέση αυτή περιορίζει την στάση της Ελλάδας σε έναν παθητικό ρόλο, είναι φορτισμένη από έναν κακώς εννοούμενο ρεαλισμό και δεν βλέπει διόλου την υπόθεση με μια ιδιαίτερη δυναμική. Μοιρολατρικά θα εφαρμόζουμε μια συνθήκη, αφού υπογράφτηκε, άσχετα αν αυτή δημιουργεί κινδύνους, απειλές, προβλήματα. Άσχετα αν ο τρόπος που επιβλήθηκε τόσο στην μια μεριά (Σκόπια) όσο και στην Ελλάδα έχει τόσα κενά που θα δικαιολογούσαν πολλές κινήσεις αμφισβήτησής της. Οι επικυρίαρχοι «δένουν» τις χώρες με διάφορες συμφωνίες και μνημόνια και τις υποχρεώνουν να αποκηρύσσουν κυριαρχικά δικαιώματα με το δάκτυλο στην σκανδάλη, ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, και μάλιστα φροντίζουν να θωρακίζονται απέναντι σε κάθε απόπειρα προσβολής των συμφωνιών.

Αυτή η νεοαποικιακή νοοτροπία και συμπεριφορά θα γίνεται ανεκτή για πάντα; Δεν θα έχει ένα τέλος; Θα φυλακιστούν οι χώρες μέσα σε τέτοιες συμφωνίες; Για παράδειγμα η ρήτρα που έχουν βάλει στα μνημόνια περί αγγλικού δίκαιου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα επί αυτού; Τι σημαίνει τελικά «δεν μπορεί να γίνει τίποτα»;. Από τι ορίζεται αυτό; Κι ο συσχετισμός δύναμης είναι κάτι στατικό; Δεν τροποποιείται; Τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν από έναν οργανωμένο λαό και μια χώρα που θα προστατεύει την υπόστασή της;

Αυτή η νεοραγιάδικη αντίληψη κρύβει κάτι άλλο: την ουσιαστική αποδοχή της ξένης κηδεμονίας και των συμφωνιών που αυτή επιβάλλει σε βάρος της χώρας. Αλίμονο στους λαούς που θα αποδέχονταν το «δίκαιο» και τις φίρμες που βάζουν μεγάλες δυνάμεις και οι υποτακτικοί τους πολιτικοί. Η διέξοδος της Ελλάδας και η μετάβασή της σε μια άλλη κατάσταση προϋποθέτει την αμφισβήτηση των ορίων και των ρυθμίσεων που έχουν «ετσιθελικά» επιβάλλει σε βάρος της οι σύγχρονοι ηγεμόνες. 


Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός Ν.Δ.: «Μακριά από ακρότητες»
«Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας. Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.
Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες. Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική.»

 *  *  *  *

Τζέφρι Πάιατ, Αμερικανός πρέσβης: «Ο Μητσοτάκης θα προχωρήσει τη συμφωνία»
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε: «Παρά τη διαφωνία του με την συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή θα προχωρήσει, αφού κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή».


Δύο άκρως επικίνδυνα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τα άρθρα 2 και 6 της συμφωνίας είναι άκρως επικίνδυνα. Καταργούν κυριαρχικά και δημοκρατικά δικαιώματα στην Ελλάδα και καθιστούν διάτρητη τη συμφωνία από πολλές πλευρές. Τη μετατρέπουν σ’ ένα εξάμβλωμα που δεν μπορεί να σταθεί νομικά, σε όποια περίπτωση διεθνούς δικαίου και αν την εξετάσουμε.

Το άρθρο 2 επιβάλλει στην Ελλάδα να υποστηρίζει χωρίς καμιά αντίρρηση την εισδοχή της ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνούς οργανισμούς που η γειτονική χώρα επιθυμεί και αιτιάται την είσοδό της αν η Ελλάδα είναι ήδη μέλος αυτών των οργανισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει κανένα βέτο π.χ. για το ΝΑΤΟ ή για την Ε.Ε. Ο Κ. Μητσοτάκης απλά λέει ψέματα ότι θα ασκήσει πιθανά βέτο για τη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Τα λέει γιατί ξέρει ότι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. (Ολλανδία και Γαλλία).

Το άρθρο 6 προσβάλλει κατακτημένα δικαιώματα, κριτικής, διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεων κ.ο.κ ενάντια στην συμφωνία. Όλα αυτά με τη δέσμευση και των δύο χωρών απαγορεύονται από ‘δω και μπρος. Η υπόθεση της ακύρωσης της εκδήλωσης που είχαν προγραμματίσει οι απόστρατοι αξιωματικοί για την Συμφωνία των Πρεσπών στο Πολεμικό Μουσείο εντάσσεται σε αυτήν την διάταξη και σε αυτήν την υποχρέωση ενός εκ των δύο συμβαλλομένων. Δημοσιεύουμε τα επίμαχα άρθρα για να πάρετε και οι εσείς μια γεύση από τι ψηφίστηκε στη Βουλή.

Άρθρο 2

  1. Το Πρώτο Μέρος (Ελληνική Δημοκρατία) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους (ΠΓΔΜ), υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 (3) της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.
  2. Το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώκει ένταξη σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 (3) της παρούσας Συμφωνίας.
  3. Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 1 αυτής, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία προσχώρησης του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος…

Άρθρο 6

  1. Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  2. Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει οποιεσδήποτε πράξεις από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν μια ιδιωτική οντότητα στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες εν αγνοία του εν λόγω Μέρους, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος.
  3. Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου Μέρους.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!