Του Βασίλη Ξυδιά

 

Είπε τις προάλλες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Μπορεί να πουλήσατε ή να πουλάτε τους θησαυρούς της Ελλάδας μας, να δίνουμε τα τρένα μας, να δίνουμε τα λιμάνια μας, αλλά την πατρίδα μας και την ορθοδοξία μας, δεν θα σας την παραδώσουμε».

Λες και μπορεί να καταστρέφεται η κοινωνία, να φτωχαίνουν οι άνθρωποι, να χάνουν τα σπίτια τους, τη γη και τις δουλειές τους, να διαλύεται η μικρή ιδιοκτησία (αυτό το τρισχιλιετές θεμέλιο του ελληνικού τρόπου ζωής), να επιβάλλεται ο προτεσταντικός μεγαλοϊδεατισμός μέσω του πιο απρόσωπου και πιο απάνθρωπου καπιταλισμού, αλλά να μπορεί παρ’ όλα αυτά να ηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος μιας αντίστασης για την πατρίδα και την ορθοδοξία.

Αυτά, λέει ο Μακαριότατος, δεν θα σας τα παραδώσουμε. Και το λέει σε ποιους ακριβώς; Στον ΣΥΡΙΖΑ; Στα νέα τσιράκια της Τρόικας; Γιατί δεν τα λέει κατευθείαν στους ίδιους τους εντολείς τους;

Αλλά ξέχασα ότι παραμονές του περσινού δημοψηφίσματος, τότε που το 62% των Ελλήνων είπε ΟΧΙ στην πραγματική απειλή, ο Μακαριότατος είχε συνταχθεί απροκάλυπτα με την άλλη πλευρά – με την ξενόδουλη ολιγαρχία και τα ΜΜΕ – καλώντας μας «να στηρίξουμε μια Ελλάδα που θα παραμείνει σάρκα από τη σάρκα του στενού πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Δεν είχε δηλαδή, ούτε έχει πρόβλημα ο Μακαριότατος με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, ούτε με τους εγχώριους νεομαφιόζους που ταχύτατα καταλαμβάνουν κάθε πτυχή της οικονομίας και του δημόσιου χώρου. Ίσα-ίσα, μ’ αυτούς, όλο και περισσότερα μέλη της ιεραρχίας χαριεντίζονται συχνά πυκνά μπροστά στον φωτογραφικό φακό.

Αυτό που τον έκανε να βγει από τα ρούχα του είναι η αριστερόστροφη κουτοπονηριά του Φίλη, που τα έβαλε με τα ελληνορθόδοξα σύμβολα. Αυτήν την ελληνορθόδοξη ιδεολογία αποφάσισε όψιμα να υπερασπιστεί ο Αρχιεπίσκοπος, θυσιάζοντας όλα τα άλλα που ακριβώς χάρη στην υλικότητά τους εκφράζουν άμεσα και χειροπιαστά την πνευματικότητα και το ήθος της ελληνικής ορθόδοξης λαϊκής παράδοσης.

«Να ξεκαθαρίσουμε – είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην προχθεσινή του ομιλία – τι θέλουμε. […] Πώς θέλουμε να ζήσουμε αύριο. Και ανάλογα να πορευθούμε.» Αυτό ακριβώς Μακαριότατε. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε. Κι αν πραγματικά αποφασίσετε να σώσετε κάτι από την πραγματική πατρίδα που καταστρέφεται υλικά και πνευματικά, κάντε κάτι γι’ αυτήν, έστω και καθυστερημένα.

Μπείτε μπροστά, βάλτε εγγύηση την όποια εκκλησιαστική περιουσία διαθέτετε κι ό,τι μπορείτε να συγκεντρώσετε από τους διάφορους μεγαλόσχημους δωρητές και όσους άλλους επηρεάζετε, και μ’ αυτή την υλική βάση απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό – όχι στην ξεπουλημένη κυβέρνηση – καλώντας τον να εξαγοράσει αυτός πριν από τα ξένα κοράκια τα δικά του κόκκινα δάνεια (σπιτιών και επιχειρήσεων) και τη δική του εθνική δημόσια περιουσία (νερό, ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, λεωφορεία κλπ). Και στηρίξτε την εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση.

Μετά απ’ αυτό θα δικαιούστε να ομιλείτε τουλάχιστον περί πατρίδος. (Διότι τα άλλα, περί ορθοδοξίας, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!