Οι νεόπλουτοι του Τσακαλώτου και η Αριστερά των τραπεζών

του Σταμάτη Πάρχα

 

Ξέρω ότι δεν είναι πολύ ώριμη στάση, ως σκεπτόμενου πολίτη, αλλά τις κρίσιμες ημέρες ψηφοφοριών νόμων για μνημόνια, προαπαιτούμενα, εφαρμοστικά και άλλα τινά, αποφεύγω να ακούω ειδήσεις. Έτσι κι αλλιώς την τύχη μας τη μάθαμε λίγα 24ωρα μετά τη σαφέστατη έκφραση της απελπισμένα θαρραλέας βούλησης της κοινωνίας στο δημοψήφισμα, την τελευταία φορά που η Αριστερά είχε ζωντανές ελπίδες πράξης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Διάβασα/άκουσα όμως δύο δηλώσεις:

Η πρώτη του πρώην συντρόφου Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι όσοι πήγαν και αγόρασαν σπίτια στην Αγία Παρασκευή ως νεόπλουτοι να μην προστατευθούν, ας πάνε στο Περιστέρι.

Ο χαρακτηρισμός «νεόπλουτοι» για κάποιους που πήραν σπίτι στην Αγία Παρασκευή από κάποιον που έφτιαξε σπίτι στην Κηφισιά επειδή είχε οικογενειακή περιουσία, είναι ατυχέστατος, ιδιαίτερα όταν ο κάποιος δήλωνε κάποτε αριστερός. Ναι, πήγαν νεόπλουτοι στην Αγία Παρασκευή. Και ο υπουργός τι κάνει, προστατεύει την κάστα του; Αφού δεν είχατε χρήματα να μην πηγαίνατε; Εμείς είχαμε και πήγαμε στην Κηφισιά; Ο κατά δήλωσίν του κομμουνιστής υπουργός;

Πολλοί που δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια είναι πρώην αστοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομαγαζάτορες, ένα τεράστιο ποσοστό των παραγωγικών ηλικιών στην οικονομία μας. Αυτοί καταστράφηκαν από τα μνημόνια, που είναι σαφώς προσανατολισμένα να καταστρέψουν τη μεσαία τάξη (πλην υπουργών), υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτοί που καταστράφηκαν από την κρίση, τι να κάνουμε, πήραν τα ρίσκα τους; Πολύ νεοφιλελεύθερο δεν ακούγεται, υπουργέ μου;

Αν έφευγαν από την Αγία Παρασκευή και πήγαιναν στο Περιστέρι όλοι αυτοί, θα ήταν το Περιστέρι ακριβό. Άσε που δεν είναι και τόσο πιο φτηνό.

Τώρα η αριστερή κυβέρνηση τι προτείνει; Οk, να αναγνωρίσω ότι παρα-ανοίχτηκα. Nα πάω στο Περιστέρι, στο Κερατσίνι; Μα τώρα δεν μπορώ να πουλήσω το σπίτι στην Αγία Παρασκευή, δεν το παίρνει κανείς, με αυτή την αγορά όπου μας οδήγησαν τα μνημόνια. Άρα τι; Αφού ήμουν παλιά νεόπλουτος, τώρα να μείνω άστεγος; Πολύ πουριτανικό μου ακούγεται, υπουργέ μου. Μοιάζει πολύ με τα motto των τραπεζών και του Σόιμπλε το «αφού δανειστήκατε, καλά να πάθετε». Δεν έχετε καταλάβει ότι ο κόσμος είναι σε αδιέξοδο, ότι δεν έχει εισοδήματα και ότι η περιουσία τους δεν έχει εμπορική αξία; Τότε τι ήρθατε να κάνετε ως τάχαμου αριστεροί; Να ολοκληρώσετε το νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό της οικονομίας μάλλον – όχι;

Ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι, αυτοί ακριβώς που δεν θα καλύπτετε, θα χάσουν τα σπίτια τους, είναι η κρίση και τα μνημόνια και η απομύζηση πόρων από το κράτος. Εσείς (προσέξτε, δεν λέμε πια εμείς, εσείς) ψηφιστήκατε για να τα ανατρέψετε, για να ανατρέψετε το σκηνικό, όχι για να το διαχειριστείτε. Τι νέο προσφέρετε; Ότι είστε πιο ικανοί; Μα δεν είστε. Δεν σας στηρίξαμε γιατί είσαι πιο καλός διαπραγματευτής από τον Στουρνάρα, υπουργέ μου. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ ευφυέστερος αστός οικονομολόγος. Σας στηρίξαμε για να ανατρέψουμε όλοι μαζί ένα σκηνικό. Εσείς ανατρέψατε μόνο την ιδεολογία και την πολιτική σας υπόσταση. Και φέρατε κι άλλη καταστροφή.

Μη μου πείτε ότι γίνατε ρεαλιστές, γιατί δεν σας ζητήσαμε αυτό. Σας ζητήσαμε να ανατρέψετε. Και εμείς και οι Αγιοπαρασκευιώτες και οι Περιστεριώτες. Εμείς σας είχαμε επιλέξει γιατί δηλώνατε πολιτικά αριστεροί. Τα κέντρα ολιγαρχικής εξουσίας σε επέλεξαν, υπουργέ μου, επειδή σωστά διείδαν ότι ως πρόσωπα η πουριτανική αστική ηθική σάς έχει διαπεράσει και έχετε μυαλά τραπεζιτών και όχι αγωνιστών.

Η δεύτερη του (ποτέ δικού μου συντρόφου) νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ότι επαφίεται στην εφαρμογή της από τις τράπεζες η βελτιστοποίηση της ρύθμισης. Δηλαδή, όπως και το καλοκαίρι, εμείς σας αφήνουμε να κάνετε κατασχέσεις, αλλά κι εσείς, βρε παιδιά, δείξτε αυτοσυγκράτηση. Α, και ΘΑ δούμε και μήπως κάνουμε τις τράπεζες να διοικούνται πιο δημοκρατικά και διαφανώς και άλλα τέτοια. ΘΑ το δούμε. Πότε κύριε αντιπρόεδρε; Όταν γίνετε κυβέρνηση; Είστε, το ξεχάσατε; Και με πανίσχυρη λαϊκή εντολή να τα βάλετε με τους ολιγάρχες και με υπόσχεση δική σας.

Τι εννοεί εδώ ο ποιητής; Εννοεί αυτό που έκαναν παλιά. Δεν έκαναν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων και χάσουν τις εξασφαλίσεις τους οι τράπεζες και καταρρεύσουν (Lehman Βrothers). Μα τώρα τους λένε, κάντε κατασχέσεις και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα με τα ακίνητα μη σας νοιάζει, τα λεφτά σας τα δίνουμε με την ανακεφαλαιοποίηση. Άρα, είστε ο κ. «Άρα παίρνουμε φόρους από τον κόσμο». Δεν έχει να πληρώσει δάνεια, του παίρνουμε το σπίτι. Οι τράπεζες δεν θέλουν το σπίτι, απλά να πεταχτεί ο κόσμος στο δρόμο. Οι εταίροι εγγυώνται το τραπεζικό σύστημα και έρχονται και παίρνουν τσάμπα την περιουσία. Κομψό; Αριστερό; Θα επανέλθουμε. Θα επανέλθουμε για να δούμε τις ροές των χρημάτων, από πού πάνε πού με όλα αυτά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!