Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη

 

Η Ελλάδα στη μακραίωνη Ιστορία της, πέρασε συχνά υφάλους, σκοπέλους, δύσκολες ατραπούς και πολλές φορές χρειάστηκε να διέλθει μέσα από συμπληγάδες.

Μόνο τα τελευταία 200 χρόνια ο ελληνικός λαός έκανε μια μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, έδωσε μάχη για το Σύνταγμα της χώρας, βρέθηκε σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, αντιμετώπισε ένα βαλκανικό πόλεμο, μια καταστροφή (Μικρασιατική), δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, δικτατορίες.

Ο ελληνικός λαός και κυρίως, οι άνθρωποι της Αριστεράς και των δημοκρατικών ιδεωδών, βρέθηκαν κατατρεγμένοι και εξόριστοι στα ξερονήσια και πολλοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν υποχρεωτικά.

Όμως, παρά αυτές τις οδυνηρές μάχες η χώρα προχώρησε, μεγάλωσε, άνθισε από άποψη εθνικού ακαθάριστου προϊόντος. Η χώρα δεν έσβησε, δεν χάθηκε από τον χάρτη και ο ελληνικός λαός ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους έκανε βήματα προόδου.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνητικές πολιτικές έβαλαν φρένο σ’ αυτή την πορεία και σταδιακά έβαλαν τη χώρα σε τραγική οπισθοδρόμηση.

Είναι, λοιπόν, ύβρις στην έννοια της Δημοκρατίας να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σημάνει κάτι κακό για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, έχει υψηλό δημοκρατικό φρόνημα και ασφαλώς θα ψηφίσει με ελεύθερη βούληση στις επικείμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και δυσεπίλυτα προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψει μαύρες τρύπες που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει και δεν γνωρίζουμε όλοι.

Ο δρόμος είναι σίγουρο ότι θα είναι ανηφορικός και δύσκολος. Έτσι άλλωστε είναι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε κάποια κορυφή. Από τις κορυφές είναι δυνατό να δει κάποιος τον ήλιο την ώρα που ανατέλλει.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι πολίτες να νιώσουν και να νιώθουν ότι υπάρχει απέναντί τους και δίπλα τους η δική τους κυβέρνηση, που πορεύεται με αίσθημα δικαίου και πασχίζει, επιδιώκει και έχει την πολιτική βούληση ακόμα και να επιβάλει, αν χρειαστεί, το αίσθημα δικαίου σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής δράσης.

Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφοδιάσει την καθεμία και τον καθέναν με μια κόκκινη κλωστή με την οποία θα νιώσουμε όλοι δεμένοι και συνδεδεμένοι. Μια κόκκινη κλωστή που θα μας ενώνει, θα μας δυναμώνει και θα μας κάνει να στηρίζουμε πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός.

Πολιτικές παραγωγικής αναδιάρθρωσης και δημοκρατικού προγραμματισμού, πολιτικές επανίδρυσης του κράτους πρόνοιας καθώς και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η προώθηση γενικά του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσουν την ουσιαστική και πραγματική βάση για τις αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή, στο προσκήνιο και το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, οι εκλογές της Κυριακής και η περίοδος που διανύουμε, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια ένα αληθινό δίλημμα που αφορά τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα αυτής. Το δίλημμα είναι: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Και το αίτημα για σοσιαλιστική μεταρρύθμιση της Ευρώπης και του κόσμου είναι διαρκές και παγκόσμιο

 

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!