Ο Indra Mohan Sigdel, γνωστός ως «Basanta», μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (Μαοϊκού), που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, μίλησε στο Δρόμο για την κατάσταση στο Νεπάλ, την εκεί παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και την οικονομική κρίση.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο Νεπάλ;

Η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Οι δυνάμεις που δεν θέλουν επαναστατικές αλλαγές στο Νεπάλ και εκείνες που παλεύουν γι’ αυτές, ανταγωνίζονται για το ποια θα αναδειχθεί νικήτρια. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο καταπιεσμένος λαός του Νεπάλ θα νικήσει υπό την ηγεσία του κόμματός μας, του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (Μαοϊκού).

Πώς παρεμβαίνουν οι ξένες δυνάμεις;
Είναι προφανές ότι τα κόμματα που εργάζονται υπέρ των λαών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υποστηρίζουν τον αγώνα μας. Άλλα, που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της μεταπρατικής αστικής τάξης, του γραφειοκρατικού καπιταλισμού και των φεουδαρχικών στοιχείων, καθώς και του ιμπεριαλισμού, εναντιώνονται μανιασμένα στις επαναστατικές αλλαγές. Έτσι, ο κόσμος είναι διαιρεμένος.

Ποια είναι η στάση της Ινδίας σ’ αυτή την κρίσιμη φάση;
Και η Ινδία είναι χωρισμένη στα δύο. Οι επαναστατικές, δημοκρατικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις υποστηρίζουν με ζέση τον αγώνα του νεπαλέζικου λαού, ενώ οι επεκτατικές άρχουσες τάξεις συνεργάζονται με τη μεταπρατική αστική τάξη, τους γραφειοκράτες καπιταλιστές και τους φεουδάρχες του Νεπάλ. Αυτές τις μέρες η επεκτατική άρχουσα τάξη της Ινδίας παρεμβαίνει ανοιχτά προς υποστήριξη των ταξικών συμμάχων της, προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία. Στην πραγματικότητα, έχουν σχηματιστεί δύο πόλοι στην πολιτική σκηνή: ο ένας αποτελείται από τις ινδικές επεκτατικές άρχουσες ομάδες και τις αντιδραστικές νεπαλέζικες δυνάμεις και ο άλλος από τις επαναστατικές και φιλολαϊκές δυνάμεις του Νεπάλ και της Ινδίας, όλου του κόσμου, ο οποίος συνεχώς ενισχύεται. Η πόλωση είναι έντονη .

Ποια είναι η γνώμη σας για τον αντίκτυπο της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης;
Οι λαοί, τόσο των χωρών του Τρίτου Κόσμου όσο και των αναπτυγμένων χωρών, βιώνουν τις χειρότερες συνέπειες. Βέβαια, μερικές χώρες πλήττονται περισσότερο. Όμως, όλος ο κόσμος επηρεάζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Θα μπορέσουν, κατά τη γνώμη σας, οι ιμπεριαλιστές να βγουν από την κρίση;
Όσο περισσότερο προσπαθούν να εξέλθουν από την κρίση, τόσο βυθίζονται στο τέλμα της. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να φτάσουν στις ριζικές αιτίες, ούτε μπορούν να λύσουν το βαθύτερο πρόβλημα. Μάλλον θα επιβάλουν πιο αντιλαϊκές πολιτικές που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Η βαθιά αιτία της κρίσης είναι η αντίφαση ανάμεσα στη συλλογική παραγωγή και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Αυτή την αντίφαση μπορεί να τη λύσει η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η δίκαιη διανομή. Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να το κάνουν. Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση υπό το κόμμα του προλεταριάτου μπορεί να λύσει αυτή την αντίφαση.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει πληγεί βαριά από την κρίση. Η κυβέρνησή της, με την πολιτική που ακολουθεί, δεν μπορεί να εξέλθει απ’ την κρίση. Οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων και η αύξηση του εξωτερικού χρέους δεν αποτελούν λύση, σε καμιά περίπτωση. Αντιθέτως, αυτή η πολιτική οδηγεί σε περαιτέρω φτώχεια τη χώρα και το λαό.

Τι μήνυμα στέλνετε στους αγωνιζόμενους Έλληνες εργαζόμενους;
Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και στρέφεται εναντίον μιας πολιτικής που είναι αντιλαϊκή και υπονομεύει τη χώρα. Υποστηρίζουμε με όλη μας την καρδιά τον αγώνα του ελληνικού λαού και στέλνουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς στις επαναστατικές δυνάμεις που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!