(Δείκτης απαγορευμένων βιβλίων)

Ο φασισμός αποτελεί μια σύγχυση: «Της γης οι κολασμένοι» στρέφονται και μπήγουν το μαχαίρι στο σώμα του συντρόφου τους ή στο ίδιο τους το σώμα, πνίγουνε την απόγνωσή τους σ’ ένα όργιο θριάμβου που μεταμορφώνει την ιδεολογική κουρελαρία σε μυθώδη λαμπρότητα. «Της γης οι κολασμένοι» σπάνε τον καθρέφτη που δείχνει την κόλασή τους, θρυμματίζοντας έτσι τη συνείδηση της κακομοιριάς τους, αλλά όχι και την ίδια την κακομοιριά τους.

Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος

…Ο φασισμός μαζεύει όλη την κοινωνική σκουριά, τα σκουπίδια που βγαίνουν από το βυθό της θάλασσας ύστερα από την καταιγίδα: Κοινωνικά απόβλητα, φανατικούς, οπορτουνιστές, θύματα από το ντελίριο της μεγαλομανίας, δήμιους σαδιστές, διανοητικά διεστραμμένους, δραπέτες των παραδοσιακών κομμάτων, λούμπεν διανοούμενους, και προπαντός μαζεύει αρρωστημένους εθνικιστές, ρατσιστές και κάθε παραλλαγή του εσωτερισμού που γεννά μια κοινωνία η οποία χρόνια τώρα βρίσκεται σε καλπάζουσα κρίση κυριευμένη από φόβο.

Paco Ignacio Taibo II

O φωτοστέφανος που στόλιζε τους μεγάλους καταπιεστές και τους θεούς της γης έχει χαθεί. Οι φιλόσοφοι διακηρύσσουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Οι άνθρωποι θα μάθουν να την αισθάνονται και δεν θα ζητούν απλώς τα δικαιώματά τους που ποδοπατούνται στη σκόνη, αλλά θα τα παίρνουνε μόνοι τους – θα τα κάνουνε δικά τους. Θρησκεία και πολιτική έχουνε παίξει το ίδιο παιχνίδι. Η πρώτη δίδαξε αυτό που ήθελε ο δεσποτισμός, την περιφρόνηση της ανθρώπινης φύσης και την ανικανότητα του ανθρώπου να επιτύχει το καλό και να εκπληρώσει την ουσία του με δικές του προσπάθειες.

Χέγκελ

Η εξουσία είναι της Ιστορίας η ευκοιλιότητα

Νίκος Καρούζος

 

Σημ.: Κάποιοι δημοσιογράφοι – όχι λίγοι… ευτυχώς- διά της μεθόδου της αντιγραφής (copy-paste) κλέβουν έτοιμο τον πνευματικό μόχθο άλλων, συναδέλφων ή μη, αδιάφορο… Το ολίσθημα βαραίνει και τον υπογράφοντα ο οποίος με την ελπίδα ότι, κάθε αμαρτία ομολογημένη παύει να υφίσταται ως τοιαύτη, ομολογεί ότι τα παραπάνω σημειώματα αντιγράφηκαν από το καινούργιο Πανοπτικόν τεύχος που εκδίδει στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Δεσποινιάδης.

Για την αντιγραφή: Σ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!