επιμέλεια: Χριστόδουλος Δολαψάκης

«Είσαι η φωτεινή περίληψη του δράματος μας. Είσαι στην ίδια λαμπάδα τη μία τ’ αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος μας» (Ν.Βρεττάκος, Αυτοπυρπόλυση)

Όνομα: Δημήτριος
Επίθετο: Καμπανάρος
Ηλικία: 41
Αιτία εισόδου: Φιλότιμο

Ατομικό αναμνηστικό: Ο Δημήτριος Καμπανάρος ήταν γεροντολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και ιδιοκτήτης της μονάδας Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ειδικεύτηκε στη γεροντολογία στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και φίλο του, κ. Άγγελο Χανιώτη, το ερώτημα που τον βασάνιζε διαρκώς ήταν πώς θα παρέχει ποιότητα στη ζωή των ηλικιωμένων που φιλοξενούσε η μονάδα του.

Παρούσα νόσος: Η επιδημία κορωνοϊού με τα κρούσματα και τους χιλιάδες θανάτους ηλικιωμένων σε αντίστοιχες μονάδες της Ευρώπης, οι πολιτικές ευγονικής απέναντι στην τρίτη ηλικία εκεί όπου η πανδημία είχε επεκταθεί, ανησύχησε τον Δ. Καμπανάρο τόσο πολύ ώστε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη αποφάσισε να παραμείνει οικειοθελώς σε καραντίνα εντός της μονάδας ηλικιωμένων επί 2,5 μήνες μαζί με τους εργαζόμενους και τους τρόφιμους σε αυτήν. Αυτή η εμπειρία αποτυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον Χρήστο Μπάρμπα. Ευτυχώς κατά τη διάρκεια της άνοιξης δεν υπήρξαν συρροές κρουσμάτων σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας, αλλά ο ανεύθυνος και χωρίς σχεδιασμό και πρόληψη τρόπος επανεκκίνησης του τουρισμού δεν άφηνε αμφιβολίες στον Δ. Καμπανάρο για αυτό που θα επακολουθούσε.

Πορεία νόσου: Ήδη από τον Αύγουστο συρροές κρουσμάτων εμφανίζονται σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας ανά την Ελλάδα. Το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης μπαίνει σε καραντίνα στις 12 Αυγούστου και μέσα σε ένα μήνα πέθαναν 26 τρόφιμοι, 32 κρούσματα σε γηροκομείο της περιοχής του Άγιου Παντελεήμονα στην Αθήνα, 10 κρούσματα σε γηροκομείο στη Γλυφάδα. Τα ΜΜΕ ασχολούνται για λίγες ημέρες και μετά οι ηλικιωμένοι ξεχνιόνται, μεταφέρονται σε νοσοκομεία και ο απολογισμός μένει κρυφός. Ο Δ.Καμπανάρος, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή στις 2 Οκτωβρίου, υπενθυμίζει ότι δεν αρκεί η γενική επίκληση σε μέτρα πρόληψης. Τα πρωτόκολλα στις χώρες του εξωτερικού προβλέπουν υποχρεωτικό περιοδικό έλεγχο μέσω τεστ των γηροκομείων που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής μετάδοσης του ιού, όπως η περιφέρεια Αττικής. Καταγγέλλει ότι ο ΕΟΔΥ από τον Μάρτιο έχει πραγματοποιήσει μόνο μία φορά τεστ στη μονάδα «Νέα Θάλπη» και τονίζει ότι ο έλεγχος στα γηροκομεία αποτελεί υποχρέωση του κράτους, καθώς είναι αδύνατη λόγω κόστους η διενέργεια συχνών τεστ με έξοδα των ίδιων των μονάδων. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι μονάδες ηλικιωμένων αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας. Αν πέσουν οι μονάδες, αν πέσουμε εμείς, οι ΜΕΘ δε θα μπορούν να υποστηρίξουν άλλους ανθρώπους. Χρειάζεται μεγαλύτερη συστράτευση για τη συχνή διενέργεια τεστ, τα οποία θα έπρεπε να συνταγογραφούνται, κάτι που ζητούν και άλλοι φορείς». Οι καταγγελίες και τα αιτήματα του Δ.Καμπανάρου δεν συγκίνησαν την κυβέρνηση ούτε άλλαξαν την πολιτική διενέργειας τεστ, η οποία είχε ήδη μετατραπεί σε ένα είδος διαφημιστικής καμπάνιας. Η αίσθηση του χρέους και της ευθύνης απέναντι στους ηλικιωμένους, ένα ιδιότυπο αίσθημα μοναξιάς και ντροπής απέναντι σε μια πολιτική που συνειδητοποιούσε ότι είναι ανάλγητη και άρχισαν να τον λυγίζουν ψυχικά. Κάλεσε ο ίδιος τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσει τεστ στη «Νέα Θάλπη» και βρέθηκαν 3 κρούσματα: ένας τρόφιμος και δύο εργαζόμενοι, μεταξύ των τελευταίων ο ίδιος. Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου ο Δ.Καμπανάρος αυτοκτόνησε. «Κουράστηκα και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθη (…) Φεύγω χαρούμενα, εύχομαι να γλιτώσουν όλοι από τον ιό. Ένα μικρό πραγματάκι με κέρδισε. ΟΚ μπράβο του, δε θα με πιάσουν και τύψεις. Κουράστηκα» έγραψε μεταξύ των άλλων στο σημείωμα που άφησε.

Επίκρισις: Είναι στιγμές που το αίσθημα ευθύνης και χρέους γίνεται τρομακτικό, βαρύ, απόλυτα προσωπικό. Πολλοί ίσως να μιλήσουν για ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία, ευαίσθητο ψυχισμό, συναισθηματικά προβλήματα. Η ιστορία του Δ. Καμπανάρου μας θυμίζει τον φοιτητή Κώστα Γεωργάκη που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χούντα το 1970, τον συνταξιούχο Δημήτρη Χριστούλα που αυτοκτόνησε στη πλατεία Συντάγματος ως εναντίωση στην πολιτική των μνημονίων. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος απέναντι στο φόβο, στο άδικο, σε πολιτικές άδικες και απάνθρωπες. Να γίνει η ευθύνη και το αίσθημα χρέους δύναμη ζωής και όχι θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου του Δημήτρη Καμπανάρου θα γράψει «αυτοπυροβολισμό» ως αιτία θανάτου, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι η μισή αλήθεια.


Άλλοτε με αγωνία, άλλοτε με αγανάκτηση

Καθώς όλοι ξεύρετε, η Antiqua βρίσκεται στην Ν.Α. Ευρώπη, κοντά στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Δικαίως η Antiqua θεωρείται αλλόκοτη χώρα. Η Adina είναι η πρωτεύουσα της Antiqua. Πρόκειται για την ασχημότερη πόλη του κόσμου. Το κράτος της Antiqua είναι πανίσχυρον. Το κράτος της Antiqua μοιάζει σφηκοφωλιά. Αυτό το κράτος ψεύδεται. Αυτό το κράτος εκβιάζει. Η Antiqua χτυπιέται από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός της Antiqua κατηγορεί τη νεολαία ότι βγαίνει βόλτες, πίνει, μεθάει και μετά αγκαλιάζει τους γονείς και τους παππούδες. Οι γονείς και οι παππούδες κολλάνε και πεθαίνουν. Στην Antiqua δεν υπάρχει οργάνωση και σχέδιο για τον κορωνοϊό. Η αστυνομία κάνει ελέγχους στις γειτονιές των μεταναστών και συζητείται η είσοδος φιλάθλων στα γήπεδα. Σε νοσοκομείο της Antiqua κυκλοφόρησε το παρακάτω έγγραφο:

Παρατηρείται πρόβλημα με όσους ασθενείς προσέρχονται για λήψη τεστ. Μετά τη λήψη τεστ παραπέμπονται στην οικία τους. Σε όσους από αυτούς προκύψει θετικό αποτέλεσμα ενημερώνονται από την εφημερεύουσα κλινική και τους δίνονται οδηγίες. Για όσους το αποτέλεσμα είναι αρνητικό δεν υπάρχει ούτε κάποιος υπεύθυνος για την ενημέρωσή τους, ούτε κάποια σαφής διαδικασία. Μετά από ώρες ή και μετά από ημέρες και καθώς δεν έχουν άλλο τηλέφωνο επικοινωνίας, απευθύνονται στο ΤΕΠ, όπου βρίσκεται (sic) στη δυσάρεστη θέση να μην έχει σαφή και συγκεκριμένη απάντηση να τους δώσει. Καθώς δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο μέσα στο οποίο να ξέρουν ότι θα έχουν ενημέρωση (π.χ. αν δεν επικοινωνήσει το νοσοκομείο μαζί σας μέσα σε 24 ώρες, τότε το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό), απευθύνονται στο ΤΕΠ άλλοτε με αγωνία, άλλοτε με αγανάκτηση και πολλά παράπονα». Στη γειτονική Ελλάδα επικρατεί Δημοκρατία. Υπήρξε πολιτική με σχέδιο και υπευθυνότητα. Έγγραφα σαν τα παραπάνω δεν υπάρχουν γιατί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ιδίως αν τη συγκρίνουμε με την Antiqua. Η Αιωνία Ελλάς είναι μια ελευθέρα χώρα. Η Antiqua παραμένει μια αποικία. Το να συγκρίνεις ό,τι δεν συγκρίνεται είναι πολιτικός δαλτονισμός.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!