Επιμέλεια: Χριστόδουλος Δολαψάκης, Μανώλης Μούστος

Μια άλλη Ιστορία

Μέσα σε δυο μήνες είναι σαν να ζούμε μιαν άλλη Ιστορία ή να γράφεται Ιστορία μπροστά στα μάτιά μας. Μια Ιστορία με άγνωστο προορισμό.
Η Λειτουργία της Μ. Παρασκευής για τους Καθολικούς μεταδόθηκε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Στην κενή πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος επρόκειτο να ηγηθεί σε μια νυχτερινή πομπή για να αποτίσει φόρο τιμής στα πάθη του Ιησού. Κανονικά, χιλιάδες προσκυνητές θα είχαν συρρεύσει στο Κολοσσαίο, στη Ρώμη, κρατώντας έναν αναμμένο πυρσό στην «Πομπή της Σταύρωσης» υπό την καθοδήγηση του Πάπα Φραγκίσκου. Ωστόσο αυτό ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και μεταφέρθηκε στην απέραντη πλατεία του Βατικανού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έπεσε στο έδαφος και προσκύνησε μέσα στην άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθεί κατά την ακολουθία των «Παθών του Κυρίου» που εστιάζει στις τελευταίες ώρες της ζωής και στη σταύρωση του Ιησού.
«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αδελφές, οι ιερείς» που πέθαναν καταπολεμώντας την πανδημία, «πέθαναν στο μέτωπο σαν στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους από αγάπη», δήλωσε ο ποντίφικας στην τηλεόραση Rai1.
Ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θεωρεί ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες «εντάχθηκαν στους εσταυρωμένους της Ιστορίας». Στην πλατεία υπήρξαν μόνο γιατροί και κρατούμενοι. Φοβέρες στιγμές…

Σ. Σ.

Ανθρωποθυσίες στα χρόνια του κορωνοϊού

Θυμάμαι ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ που είδα προ ημερών στη γαλλική τηλεόραση, με τίτλο «καταδικασμένος να πεθάνει».
Ένας 72χρονος που ασθένησε από τον νέο κορωνοϊό και δεν τον είχε καταβάλει ακόμη η ασθένεια, συνομιλούσε με τις νοσοκόμες για τη θεραπεία που θα ακολουθούσε, την ώρα που εκείνες περίμεναν τηλεφώνημα από τους ανωτέρους τους, για το αν θα του επιτρέψουν να δώσει τη μάχη του ή να πεθάνει!
Το τηλέφωνο χτύπησε. Η ώρα της κρίσης είχε φθάσει για τον 72χρονο ο οποίος, στις συνομιλίες που είχε προηγουμένως με τις νοσοκόμες, ήταν πεπεισμένος ότι σύντομα θα μπορέσει να γίνει καλά και να επιστρέψει σπίτι του. Η κάμερα εστίασε στο πρόσωπο και τις εκφράσεις της νοσοκόμας.
Εκείνη ενημέρωσε τον συνομιλητή της για την κατάσταση του ασθενή. Κατ’ αρχάς για την ηλικία του, αλλά και για το γεγονός ότι σύντομα θα χρειαζόταν νοσηλεία στην εντατική επειδή αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή δύσπνοια. Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση της, όταν δάκρυα άρχισαν να κυλούν από τα μάτια της. Επανέλαβε στο συνομιλητή της με αγωνία ένα «μα είναι σίγουρο;»… και κατέρρευσε.
Τα λιγοστά ή ανύπαρκτα κρεβάτια στην εντατική και το κατεστραμμένο από τη χρόνια λιτότητα σύστημα υγείας δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή σε γιατρούς και νοσηλευτές, απ’ αυτήν της θυσίας, αντί της διάσωσης ενός ακόμη ηλικιωμένου.


Ναι, ο ιός είναι επικίνδυνος, θανατηφόρος. Σύμφωνοι πως θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε νεότερους ασθενείς, αλλά την ίδια στιγμή οι μεγαλύτεροι δεν θα πρέπει να γίνονται τα εύκολα θύματα μιας ολοένα και πιο ρατσιστικής κοινωνίας, η οποία βυθίζεται στην παρακμή, οικονομική και ηθική, τους βάζει στην άκρη και τους θυσιάζει με μοναδικά κριτήρια τα χρόνια που έχουν απομείνει στην κλεψύδρα της ζωής τους.
Η εξ αναγκασμού από την πολιτεία επιλογή διάσωσης ενός ατόμου εις βάρος κάποιου άλλου, πιο ηλικιωμένου, λέγεται και ανθρωποθυσία όλων εκείνων που βοήθησαν στην οικοδόμηση της κοινωνίας που ζούμε και επ’ ουδενί την είχαν φανταστεί τόσο απάνθρωπη, τόσο δήθεν και εικονική, όσο είναι σήμερα. Η ζωή τους αξίζει όσο και η δική μας, ίσως πολύ περισσότερο για όλα όσα μας έχουν προσφέρει. Ας μην το επιτρέψουμε.

Αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίας Δεναξά από το dimosiografia.gr

 

Η πραγματικότητα πιο εξωφρενική από κάθε «θεωρία συνωμοσίας»

Τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο γράφονται πράγματα απίστευτα. Πολλά από αυτά έχουν βάση αλλά γενικώς ένα πράγμα είναι σίγουρο: όσο βαθαίνει αυτή η κρίση, όσο αυξάνεται η αβεβαιότητα και γενικώς όσο πολλαπλασιάζονται οι ώρες παραμονής στο σπίτι, τόσο αυξάνει ο ανορθολογισμός, η θολούρα και η ακατάσχετη μπουρδολογία.
Ζούμε στιγμές κοσμοϊστορικές, από αυτές που θα έχουμε να αφηγούμαστε στις επόμενες γενιές. Ο πλανήτης έχει «σταματήσει». 3 δισ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Μεγάλες βιομηχανίες και χρηματιστήρια αναστέλλουν την λειτουργία τους ενώ έχουν απομείνει να λειτουργούν στο κόκκινο τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τα ντελιβεράδικα και το Νέτφλιξ. Τίποτα δεν θα είναι ξανά όπως παλιά και γενικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε και να χωρέσουμε στο μυαλό μας αυτό που συμβαίνει, προσπαθούμε από κάπου να πιαστούμε. Από πού όμως; Οι κυβερνήσεις μας έχουν φλομώσει στο ψέμα διαχρονικά, οι επιστήμονες έπαψαν προ πολλού να υπηρετούν τον Άνθρωπο και την Αλήθεια ενώ τα ΜΜΕ διαδίδουν μόνο ψέματα και προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, αναξιοπιστίας και χρεοκοπίας πολλών σταθερών, ένας νέος μυστικισμός αναδύεται σαν η πιο «λογική» εξήγηση. Κάπως έτσι, ακόμα και άνθρωποι σοβαροί διαδίδουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδήσεις αμφίβολης εγκυρότητας από ιστοσελίδες αμφίβολης ποιότητας.


Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή και αδίστακτη ακόμα και από την πιο τραβηγμένη θεωρία συνωμοσίας: η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η ραγδαία καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει ανατινάξει την σχέση Ανθρώπου και Φύσης ευθύνονται για την διάλυση του πλανήτη και των κοινωνιών, την φτωχοποίηση δισεκατομμυρίων και τον υπερπλουτισμό μίας ολιγομελούς ελίτ. Αυτός ο βιασμός της φύσης ευθύνεται και για ένα σωρό νέες ασθένειες.
Ο νέος κορωνοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο COVID-19 έχει ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Αυτό δεν είναι οι γλυκοπρωτεΐνες που έχει στην επιφάνεια του ούτε το RNA που μεταφέρει στο εσωτερικό του, αλλά η τρομακτική του δυνατότητα να γονατίζει συστήματα υγείας και να θερίζει κοινωνίες απροετοίμαστες.
Και έτσι φτάνουμε στο πραγματικά εξωφρενικό: μέσα σε δύο μήνες, ολόκληρη Δύση, που καυχιόταν ότι με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας και της μικροηλεκτρονικής έχει φτάσει στον «καταναλωτικό παράδεισο της αφθονίας» να μην έχει αρκετές μάσκες και γάντια για τα καταρρέοντα νοσοκομεία της. Θέλουμε και πιο εξωφρενική «θεωρία» από αυτήν;

Μ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!