Η υποστήριξη του Ισραήλ από ένα ισχυρό οικονομικό λόμπι μπορεί να φαίνεται κοινοτυπία. Μια νέα μελέτη, H επιχείρηση της αντίδρασης, που πρόσφατα δημοσιοποίησε το Διεθνές Εβραϊκό Αντι-σιωνιστικό Δίκτυο με τη βοήθεια πολλών ερευνητών, προσφέρει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη σύνδεση της επίθεσης ενάντια στο προοδευτικό κίνημα και στο κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης, με οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή είτε στρατιωτικά είτε που αφορούν το πετρέλαιο. Η έκθεση συνθέτει χιλιάδες σελίδες φορολογικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που προκύπτουν επειδή η προσφορά σε κοινωνικές οργανώσεις παρέχει φοροαπαλλαγές. Η σύνδεση των στοιχείων δείχνει ότι οι δωρητές, κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις που κερδίζουν από τον πόλεμο.

Το κίνημα κατά της κατοχής της Παλαιστίνης είχε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες στις ΗΠΑ, όπως εκδηλώσεις και κινήσεις μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ σε πανεπιστήμια και κινητοποιήσεις που απέτρεψαν την εκφόρτωση πλοίων της ισραηλινής εταιρίας Zim. Η εξέλιξη αυτή έχει εντείνει τις προσπάθειες καταγγελίας των εκδηλώσεων και στοχοποίησης των ακτιβιστών.

Η έκθεση αναλύει πώς ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως ο Sheldon Adelson, οι Koch Brothers, το Bradley Foundation χρηματοδοτούν οργανώσεις ή ερευνητικά κέντρα που ενώ εμφανίζονται ως να δραστηριοποιούνται ενάντια στον αντισημιτισμό στοχεύουν όσους δραστηριοποιούνται υπέρ της Παλαιστίνης. Και δείχνει πως αυτές οι εταιρίες χρηματοδοτούν ταυτόχρονα την «Ακροδεξιά» των Ρεπουμπλικάνων με δράση ενάντια τόσο στην οργανωμένη εργασία όσο και στα κοινωνικά δικαιώματα.

Κάποιες από τις βασικότερες ενδιάμεσες οργανώσεις, δείχνει η έκθεση, είναι το Middle East Forum του Daniel Pipes και το Reut Institute. Αυτό το τελευταίο είναι γνωστό για τις εκθέσεις του που προωθούν τη στρατιωτικοποίηση και τις ξένες εισβολές και ταυτόχρονα προωθεί την ιδέα ότι το μποϊκοτάζ είναι μια υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.

Τελικά, η έκθεση δείχνει ότι όπως και σε άλλες χώρες, τα προοδευτικά κινήματα αλληλοϋποστηρίζονται, είναι κινήματα για επιβίωση, ελευθερία και δικαιοσύνη, έχουν τους ίδιους εχθρούς. Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας δεν είναι μόνο θέμα αρχής, αλλά και στρατηγικό ζήτημα.

 

Δείτε ολόκληρη την έκθεση στο www.ijan.org

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!