Η θεατρική παράσταση του Κώστα Μουρσελά, απαγορευμένη από τη χούντα, στο Θέατρο Προσκήνιο

 

Σαρκαστική και ανθρώπινη, η εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά – 40 χρόνια μετά από την αθηναϊκή πρεμιέρα της, επιστρέφει στις 14 Νοεμβρίου 2015 στο Θέατρο Προσκήνιο, για δεύτερη σεζόν μετά την περυσινή επιτυχία.

Το έργο γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, για το περιεχόμενό του αφενός, αλλά και για τη μοντέρνα γραφή του, αφετέρου. Πρωτοπαίχθηκε το καλοκαίρι του 1973 στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα του 1973-1974 στην Αθήνα από το θίασο του Θεάτρου Σάτιρας, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Ο έμμεσος τρόπος που θίγει τα πράγματα, ο σουρεαλισμός των χαρακτήρων και των καταστάσεων, όπως και ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιεί διαφορετικά θεατρικά είδη, της επιθεώρησης, του μιούζικαλ, του μπουλβάρ, της οπερέτας και της κωμωδίας χαρακτήρων, σε συνδυασμό με την οξύτατη κοινωνική σάτιρα και κριτική, επιτρέπει στο κείμενο να διατηρεί τη φρεσκάδα, την αμεσότητα και την επικαιρότητά του.

Η σύγχρονη οπτική της παράστασης, η μοντέρνα εικαστική προσέγγιση και η αφαίρεση των όποιων χρονικών δυσαναλογιών με την εποχή που γράφτηκε, κάνουν το έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο Μουρσελάς με το Ω! τι κόσμος μπαμπά εγκύπτει στα προβλήματα που πάντα μας απασχολούν και θα μας απασχολούν: το σαθρό πολιτικό σύστημα, τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, η αλλοίωση των ανθρωπίνων σχέσεων, το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται με αιχμηρό αλλά ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο.

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, μέχρι που διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε και νομικά, αλλά, λίγο πριν πάρει την άδεια του δικηγόρου, εγκαταλείπει τη δικηγορία και διορίζεται. Εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απολύει η χούντα. Από τότε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο γράψιμο: θέατρο, τηλεόραση, σενάριο, δημοσιογραφία, δοκίμιο και πεζογραφία. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, επίσης στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία), στην Κύπρο (ΘΟΚ). Παραστάσεις του Κώστα Μουρσελά ανέβηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Θέατρο Επικίνδυνο φορτίο, Ω! Τι κόσμος, μπαμπά!, Οι φίλοι, Το ενυδρείο, Αυτί του Αλέξανδρου, Η Κυρία δεν πενθεί, Μαχαίρι στο κόκαλο, κ.λπ. Το μυθιστόρημά του Βαμμένα κόκκινα μαλλιά μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση όπως επίσης και η τηλεοπτική σειρά που άφησε εποχή το Εκείνος κι Εκείνος.

 

 

INFO

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, εικαστική Σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς
Μουσική: Κώστας Χαδούλης
Χορογραφίες: Λήδα Αλεξανδρή, Βαλεντίνη Βεργοπούλου
Video: Ισμήνη Πέπε
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλεξανδρή Εύα, Βαρδακαστάνη Κατερίνα, Ανδριώτης Λάζαρος, Κακαβούλας Δημήτρης, Βούλγαρης Θωμάς, Μαρκατά Χρύσα, Σαββιδάκης Κωστής, Φεσάκη Τσαμπίκα, Φίλιππα Ελένη, Χατζηπαπάς Νίκος

Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Αρτίνα Γκέτση

Παραστάσεις: Από 14/11-5/4, κάθε Σάββατο 21:00 & Κυριακή 19:00
Διάρκεια: 2 ώρες

Γενική Είσοδος: 12€, μειωμένο: 8€

Θέατρο Προσκήνιο: Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο, τηλ.: 210-8211855

Προπώληση εισιτηρίων: Καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven, Ianos, Reload, τηλεφωνική κράτηση: 11876

Online: www.viva.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!