Με ένα πρωτοφανές κύμα δυσοσμίας συμβιώνουν οι κάτοικοι μεγάλου μέρους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, που προέρχεται από την εγκατάσταση της Φυλής, που διαχειρίζεται ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος ΕΔΣΝΑ. Πρόκειται για φαινόμενο που ξεπερνά τη συνήθη και γνωστή, εδώ και δεκαετίες, επιβάρυνση και τείνει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Είναι βέβαιο ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά ή γίνεται κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται. Οι υποψίες των κατοίκων στρέφονται στη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ), που λειτουργεί μέσα στην εγκατάσταση και το οποίο εξακολουθεί να «παράγει», αποκλειστικά σχεδόν, δευτερογενή καύσιμα και μια κακής ποιότητας οργανική μάζα (καμία σχέση με κόμποστ – εδαφοβελτιωτικό), που θάβονται, μαζί με τα άλλα σκουπίδια. Πρόκειται για το ίδιο εργοστάσιο, τη δραστηριότητα του οποίου η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν και να επεκτείνουν.

Τις ανησυχίες των κατοίκων επιτείνουν οι παράνομες εργασίες της εταιρίας WATT να κατασκευάσει, χωρίς οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική αδειοδότηση, μια παρόμοια μονάδα, σε χώρο μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Ευτυχώς, η πολεοδομία της Φυλής, μετά από σχετική καταγγελία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, σταμάτησε για την ώρα τις εργασίες, ως αυθαίρετες (σημ.: πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με πολλά στοιχεία).

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, μια σειρά από φορείς κατοίκων της περιοχής και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ αναγκάστηκαν να καταφύγουν, τις τελευταίες μέρες, στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα διερευνήσουν την υπόθεση.

Αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει την αιτία (ή τις αιτίες του προβλήματος) είναι ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν να συγκαλύψουν, με τη σιωπή, το πρόβλημα.

Έπρεπε να φτάσουμε στις παρεμβάσεις των πολιτών για βγουν από το λήθαργό τους και να εκδώσουν μια απαράδεκτη ανακοίνωση, με την οποία:

– Προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να προκαταλάβουν τους ελέγχους των επιθεωρητών και την έρευνα της εισαγγελίας περιβάλλοντος.
– Να «διαφημίσουν» τις νέες εργολαβίες στο χώρο του ΧΥΤΑ και την απαράδεκτη επέκταση του ΕΜΑΚ, που σηματοδοτεί -μαζί με την αντίστοιχη νέα σύμβαση για τον αποτεφρωτήρα- τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.
Προκαλεί τη χείριστη εντύπωση ότι ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής εξακολουθούν να τηρούν «αιδήμονα» σιγή για τις δραστηριότητες της WATT, σε χώρο της αρμοδιότητας του ΕΔΣΝΑ, σε σημείο που να μας κάνουν να υποπτευόμαστε ότι επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας. Αλλά γι’ αυτό, καθώς και για την αρνητική τροπή που έχει πάρει η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ,

θα επανέλθουμε σύντομα.

 

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!