Ένα τέλος στον εφιάλτη του ΧΥΤΑ Φυλής είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι

 

Μετά την ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών και συλλογικοτήτων Φυλής για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, την περασμένη Τετάρτη στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων, εκδόθηκε ένα ψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι διακηρύσσουν το τέλος της ανοχής τους και την αποφασιστικότητά τους για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Όπως καταγγέλλουν, εδώ και πάνω από 50 χρόνια, Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχουν φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημοτικά σκουπίδια, αλλά και τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Κυριολεκτικά, η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφή της περιοχής των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και στη συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους, με πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία των τελευταίων μηνών.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αν και η περιφερειάρχης εκλέχθηκε με το σύνθημα «η Φυλή θα κλείσει».  Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), με την έμφαση στην ανακύκλωση και στην αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ, στην πράξη, εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Στην οποία η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ φρόντισαν να ανανεωθούν οι άδειες περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας, η σύμβαση εκμίσθωσης του «πανελλαδικού» αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και η λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και μάλιστα με επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 τόνους/έτος, σε 350.000!

Στους επόμενους μήνες που θα γίνει η τελική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ σκοπεύουν με συμβολικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις, αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις να μη φτάσει ο ΠΕΣΔΑ, με τη σημερινή του μορφή, στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση.

Και το Ψήφισμα καταλήγει:

 

Απαιτούμε το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Καμιά επέκταση δραστηριοτήτων και δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής.

Να απομακρυνθεί άμεσα ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.

Να μην επιτραπεί καμία νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο δήμος Αθήνας.

Να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής. Να αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών και με τη διαχείριση από δημόσιους φορείς. Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί.

ΟΧΙ άλλα σκουπίδια στη Φυλή. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της.

Να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, η διεξαγωγή ουσιαστικής επιδημιολογικής μελέτης των επιπτώσεων της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!