Αγαπητοί συνάδελφοι διερμηνείς–μεταφραστές,

Έφθασε η ώρα για να λάβει σάρκα και οστά ο αγώνας μας με προοπτική την δικαίωση των βασικών μας αιτημάτων. Ζούμε καθημερινά μέσα στο άγχος που επιτείνεται συνεχώς από την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση της χώρας μας. Ζούμε μέσα στις δικαστικές αίθουσες και με ευσυνειδησία εκπληρώνουμε το σημαντικότατο λειτούργημα του διερμηνέα που συνιστά την γέφυρα που συνδέει τον κάθε αλλοδαπό με την χώρα που φιλοξενείται. Γινόμαστε καθημερινά κοινωνοί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπόδικοι και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας όπως επιτάσσει ο νόμος. Πρόσφατα συστήσαμε τον σύλλογό μας, απαραίτητο όργανο διεκδίκησης και πάλης για την διασφάλιση των συμφερόντων μας και της αξιοπρέπειάς μας.

Όμως, παρά την τόσο μεγάλη σημασία αυτής της «γέφυρας» που αποτελεί για την Δικαιοσύνη, ο διερμηνέας ευρίσκεται σε άκρως δυσμενή θέση, τόσο από άποψη αμοιβής όσο και από άποψη αντιμετώπισης από τους παράγοντες της δίκης.

Δεν είναι δυνατόν ένας διερμηνέας, από τον οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η έκβαση μιας δίκης να αμείβεται με το εξευτελιστικό ποσό των 15 ευρώ για μία δίκη. Είναι απαράδεκτο να μας συμπεριφέρονται πολλοί δικαστικοί λειτουργοί, γραμματείς και συνήγοροι με απαξιωτικό τρόπο. Είναι αδιανόητο να καλούμαστε να παραστούμε ως διερμηνείς σε μία δίκη εκτάκτως εντός πολύ περιορισμένου χρόνου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απόσταση στην οποία βρισκόμαστε την δεδομένη στιγμή.

Για αυτούς τους βασικούς λόγους θεωρούμε ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα αποφάσεις, με βάση τις οποίες θα κινηθούμε για να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση των αιτημάτων μας:

α) Καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής για την παρουσία μας στο δικαστήριο

β) Απαίτηση εκ μέρους μας προς τους παράγοντες της δίκης για τον δέοντα σεβασμό στο πρόσωπό μας

γ) Προσδιορισμός του τρόπου αλλά και του φορέα ασφάλισής μας.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ως προς την αντιμετώπιση της οποίας θα τύχουν τα αιτήματά μας στην πρώτη φάση διεκδίκησης. Για να υπάρξει αποτέλεσμα στον αγώνα μας θα απαιτηθεί συντονισμός των ενεργειών μας, συσπείρωση και προσδιορισμός των μέσων πάλης μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ δε χωρούν μικρότητες και αντιπαλότητες μεταξύ μας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε φίμωση των μελών μας. Καθένας από εμάς θα έχει το δικαίωμα να προβάλλει τα επιχειρήματά του και τις αντιρρήσεις του, αλλά η ενότητα στην τελική προσπάθεια πρέπει να είναι εκ των ουκ άνευ.

Παράλληλα απαραίτητος όρος για την ευόδωση των σκοπών μας πρέπει να είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός μεταξύ των μελών καθώς και η καταγγελία κάθε φασιστικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς τόσο μεταξύ μας όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διερμηνέων

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!