Μιλήσαμε με τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε, με επικεφαλής τον Τάσο Κουράκη, για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, για την υποδοχή που έχει από τον κόσμο η προσπάθεια του συνδυασμού αλλά και για το αν είναι δυνατό και πώς να μπει ένα φρένο στην επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία.

Ποιό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο νομός Θεσσαλονίκης;

Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης –όπως άλλωστε και όλης της χώρας– είναι η διάλυση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποαγροτοποίηση, τα λουκέτα των καταστημάτων. Όλα αυτά δημιούργησαν εκρηκτική ανεργία, που στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 20%. Η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια δημιουργούν ένα εφιαλτικό κλίμα για την κοινωνία ολόκληρη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος;
Ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός με όλους. Προβληματίζεται πώς θα βγάλει το χειμώνα, δεν ξέρει από πού να πιαστεί και περιμένει τα χειρότερα. Έχει μια μικρή ελπίδα στην Αριστερά, αλλά δεν δείχνει να την εμπιστεύεται. Όπου η προεκλογική παρέμβαση είναι τυπική (π.χ. μοίρασμα φυλλαδίων κ.λπ.), ο κόσμος είναι σχεδόν απαθής.
Όπου πιάσαμε το σφυγμό του –όπως για παράδειγμα στις παρεμβάσεις για τα νυχτερινά δρομολόγια του ΟΑΣΘ, για το κόψιμο του φυσικού αέριου από τα σχολεία, για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης– δεν δυσκολεύεται να μας πει: «μπράβο παιδιά!».
Ταυτόχρονα, το κάλεσμά μας να παλέψουμε όλοι μαζί για το συγκεκριμένο, που έχει σχέση με τη ζωή του, φαίνεται ότι θα μπορούσε, αν υπήρχαν οι οργανωτικές μορφές, να έχει ανταπόκριση.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, πώς σας αντιμετωπίζει;
Υπάρχει μεγάλη πίκρα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που την εισπράττουμε καθημερινά. Κυρίως από ανένταχτο κόσμο, αλλά και οργανωμένο. Δεν είναι δεδομένο το πώς θα ανταποκριθεί εκλογικά. Τα περιθώρια ανοχής που είχε στις περσινές βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να έχουν μικρύνει. Είναι βαθιά προβληματισμένος για το μετεκλογικό τοπίο και οι ευθύνες καταλογίζονται προς όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια άλλα προβλήματα του νομού Θεσσαλονίκης, θέλετε να αναδείξετε;
Είναι δύσκολη μια αξιολόγηση. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η σχολική στέγη όπου η διπλοβάρδια φτάνει το 20% και το ξεπούλημα του λιμανιού είναι μείζονα ζητήματα. Επίσης, σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη είναι η διεκδίκηση των χώρων των στρατοπέδων, της ΔΕΘ, της ΔΙΑΝΑ, του ΑΓΝΟ, της παραλίας της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης ως ελεύθερων δημόσιων χώρων, με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη έχει το λιγότερο πράσινο και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση από όλες τις πόλεις της Ευρώπης. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η επιχειρούμενη κατασκευή εργοστασίων καύσης προβλημάτισε αρκετούς συμπολίτες μας στο προηγούμενο διάστημα. Η καθυστέρηση κατασκευής του μετρό, το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και η αντικοινωνική συμπεριφορά του ΟΑΣΘ, επιβαρύνουν καθημερινά τη ζωή μας.

Από την επαφή σας με τις υπόλοιπες αντιπεριφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώσατε κοινά προβλήματα;
Το πρόβλημα της ανεργίας, ως αποτέλεσμα της παραγωγικής διάλυσης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, διαπιστώνεται με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση σε όλους τους νομούς. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους συντρόφους των άλλων νομών, που έχουν σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και στο επόμενο διάστημα πρέπει να τις επεξεργαστούμε. Η άθλια κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, ο κίνδυνος πολλά από αυτά να κλείσουν, καθώς επίσης και η ανεξέλεγκτη μόλυνση των ποταμών που διασχίζουν την Περιφέρεια, εμφανίζονται ως κοινές διαπιστώσεις.

Ο λογότυπος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας είναι ένα κομμάτι πάζλ. Πώς το σχολιάζετε;
Είμαστε χαρούμενοι για την επιλογή του λογότυπου. Στο λογότυπο αποτυπώνεται η αναγκαιότητα της ενότητας και της κοινής προσπάθειας και δράσης, ώσπου κομμάτι-κομμάτι να συμπληρωθεί ολόκληρο το πάζλ. Μόνο συμπληρώνοντας το πάζλ «μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Τελικά, μπορούμε να τους σταματήσουμε;
Είναι ανάγκη να τους σταματήσουμε και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Πρέπει όμως να οργανωθούμε, να αναγνωρίσουμε τον εχθρό και να στήσουμε αποτελεσματικές γραμμές άμυνας. Ο εχθρός είναι η κυβέρνηση, η τρόικα και το ΔΝΤ. Οι αλληλοσπαραγμοί της Αριστεράς στην παρούσα φάση, όχι μόνο δεν προσφέρουν αλλά είναι και επικίνδυνοι για την κοινωνία που εξακολουθεί να προσβλέπει σε αυτήν. Έχουμε δώσει δείγματα ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε, μέσα από μικρές νίκες στο κοντινό παρελθόν (φυσικό αέριο, ΟΑΣΘ, διόδια, Αλλατίνη). Μετά τις εκλογές έχουμε ανάγκη από ένα έστω και ελαφρύ χαμόγελο για να συνεχίσουμε την παρατεταμένη μάχη κατά των τροϊκανών. Η αποχή που σκέφτονται πολλοί, δεν είναι λύση. Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε και τους μαυρίζουμε!

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Γεννήθηκε στην ορεινή Αρκαδία το 1961. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΔΠΘ, στην Ξάνθη. Από το 1985 ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος με τη νηπιαγωγό σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, Κατερίνα Χατζηπαντελή, και έχει δυο παιδιά, τον Σπύρο και την Καλυψώ.
Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος της ΠΠΣΠ και των Αριστερών Συσπειρώσεων αργότερα. Είναι μέλος της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών. Συμμετείχε στα κινήματα για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος ως μέλος της Επιτροπής Κατοίκων των Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης για την απόδοση των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία.
Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες για την απομάκρυνση των τοξικών από το εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ. Είναι μέλος της Ένωσης Πεζών και του Δικτύου Κινήσεων Θεσσαλονίκης. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Είναι συντονιστής των Επιτροπών Ακρίβεια-Stop και συμμετείχε ενεργά στη μεγάλη κινητοποίηση για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ενώ, πρόσφατα, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για να «πάρει πίσω το χαράτσι» του διπλασιασμού του εισιτηρίου ο ΟΑΣΘ.
Είναι μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των Διοδίων και ένας εκ των συντονιστών του μπλογκ Diodia stop. Συμμετέχει στο συντονιστικό της Νομαρχιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Αριστερά!», που είχε επικεφαλής την αξέχαστη αγωνίστρια της Αριστεράς, Μαριάννα Μπρεκάση, και ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στις εκλογές του 2002 και 2006. Είναι στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) και μέλος του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης. Ήταν υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του 2007 και του 2009.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!