Δημοσιεύουμε ένα κείμενο που μας στάλθηκε από τον κ. Γιώργο Λιανό. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι στήλες του Δρόμου είναι ανοιχτές για επιστολές, άρθρα ή κείμενα μέχρι 400 λέξεις ή ότι άλλο θελήσετε που θα δημοσιεύονται σ’ αυτή εδώ την στήλη. Οι απόψεις που εκφράζονται στα κείμενα αυτής της στήλης δεν συμφωνούν αναγκαστικά με τις απόψεις του Δρόμου.

Η παιδεραστία διδάσκεται στο σχολείο. Αυτό είναι αλήθεια. Τι να είναι ψέματα; Όχι βέβαια είναι αλήθεια και μάλιστα πικρή! Μάλιστα γίνεται με τρόπο υπόγειο και αθώο σε μαθητές δωδεκαετείς στην ηλικία και όχι μεγαλύτερούς. Πιο συγκεκριμένα στο σχολικό βιβλίο νεοελληνικής γλώσσας της Α΄ Γυμνασίου και μάλιστα στο τετράδιο εργασιών και στη σελίδα 16 υπάρχει ένα κείμενο από μυθιστόρημα της Ρούλας Κακλαμανάκη. Έχει τον τίτλο «Οσάκις» (αρχαιοελληνικό επίρρημα που σημαίνει όσες φορές).

Ένας καθηγητής φιλόλογος διδάσκει αρχαία ελληνικά σε μια τάξη. Έχει το λεκτικό συνήθειο να επαναλαμβάνει τη λέξη «οσάκις». Στα θρανία οι μαθήτριες γελούν και φωνάζουν «Ο Σάκης» άρθρο όνομα, πρόσωπο. Παρατίθεται αυτούσια από το σχολικό βιβλίο η συνέχεια:

«Ο Σάκης ήταν ηλεκτρολόγος με μαγαζί. Μεγαλύτερός τους, 20 με 25 ετών. Τα είχε φτιάξει με την Αλέκα. Μια από τις μαθήτριες της τάξης. Ψηλή κι αδύνατη, με κοντά ξανθά μαλλιά και μεγάλα καστανά μάτια, μακρύ λαιμό και μακριά χέρια και πόδια, κάπως ξερακιανή, αλλά ζόρικη. Στα 15-16, όπως όλες τους. Η πρώτη που έβγαινε ραντεβού μήνες τώρα. Ο Σάκης την περίμενε το μεσημέρι στην άλλη γωνία κι οι άλλες μαθήτριες έτρεχαν από πίσω της να τον δούνε. Τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν. Ήταν ο πρώτος έρωτας της τάξης.»

Διαβάζουμε λοιπόν, ότι ο Σάκης ήταν ηλεκτρολόγος και με μαγαζί μάλιστα, 25 ετών. Διατηρούσε από καιρό ερωτική σχέση με ένα κορίτσι 15 ετών. Ενήλικάς άνδρας με ανήλικη μαθήτρια. Και τα είχαν από καιρό (μήνες τώρα). Πιθανόν από το δημοτικό. Οι υπόλοιπες μαθήτριες πήγαιναν να δουν τον πρώτο έρωτα από κοντά. Να πάρουν και μαθήματα λοιπόν. Πώς ονομάζεται η ερωτική σχέση ενήλικα με ανήλικο; Παιδεραστία. Και όποιος διαφωνεί ας διαφωνεί. Παιδεραστία ονομάζεται λοιπόν. Το έγκλημα των εγκλημάτων. Και τι κάνει το ελληνικό κράτος, η Ελλάδα; Το διδάσκει σε παιδιά 12 ετών. Προωθεί με αθώο τρόπο την σύναψη ερωτικών σχέσεων από παιδιά ανήλικα με ενήλικες. Αυτό κάνει.

Το σχολικό βιβλίο έχει κύρος και αποτελεί τη θέση και τη θέαση που έχει το ελληνικό κράτος για ορισμένα ζητήματα, κοινωνικά, πολιτικά, επιστημονικά, ιστορικά, θρησκευτικά. Διδάσκει στους μαθητές έναν τρόπο ζωής και στάσης. Όταν ένας μαθητής μικρός διαβάζει στην Α΄ Γυμνασίου στο σχολικό, κρατικό βιβλίο γλώσσας, ότι μια μαθήτρια 15 ετών έχει μια ερωτική σχέση με άνδρα 25 ετών, τότε το θεωρεί ως κάτι φυσιολογικό και τείνει να το μιμηθεί. Είναι η επιτομή της νοσηρότητας των σημερινών σχολικών βιβλίων και αποδεικνύει την οικτρότητα της σημερινής συντηρητικής και φασιστικής παιδείας που ρέπει σε μια τεχνοκρατική και φαιδρή παρουσία που την στρίβει ακόμη πιο ακροδεξιά μονοπάτια προς το Μεσαίωνα.

Τα σχολικά βιβλία δεν είναι περιοδικά ποικίλης ύλης με περιεχόμενο από αυτά της τηλεόρασης και των πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών κουτσομπολιού. Ούτε, είναι ένα ριάλιτι παιχνίδι, σε γραπτή έκδοση (σενάριο επιστημονικής φαντασίας) σαν αυτά που, μέχρι αηδίας προβάλλονται καθημερινώς από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αντιθέτως, οφείλουν να αποτελούν κοιτίδες μόρφωσης και παροχής παιδείας για τα παιδιά και τους νέους. Αυτά που διδάσκονται σήμερα οι μαθητές στα σχολεία μόνο αυτό δεν πράττουν. Και για αυτό το λόγο το μαχητικό και αληθινό μαθητικό κίνημα οφείλει μέσα στα τωρινά πραγματικά αιτήματα των καταλήψεων να βάλει και το ζήτημα της ποιοτικής και πραγματικής παιδεία με στόχο τη δόμηση αγωνιστών πολιτών με πίστη στην αντίσταση και την πάλη για ένα καλύτερο μέλλον.

Γιώργος Λιανός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!