Έξι δημιουργοί μιλούν και σχεδιάζουν τις σελίδες πολιτισμού στον Δρόμο

Ως μια μικρή απόδραση απ’ το βασίλειο της αβεβαιότητας και του φόβου ας θεωρηθεί η διάθεση των σελίδων του πολιτισμού του Δρόμου στην τέχνη των κόμικς και τους δημιουργούς της. Αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα υπήρξε η αναβίωση μετά από 20 χρόνια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ της ένατης τέχνης που εγκαινιάζεται την προσεχή Παρασκευή (29/6) στο Πάρκο Ελευθερίας. Μιας ελευθερίας αναγκαίας όσο ποτέ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Οι λόγοι είναι προφανείς. Η σαρωτική κρίση που απειλεί με χρεοκοπία την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι προάγγελος μιας παγκόσμιας ανεξέλεγκτης δίνης, η οποία τραντάζει τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και του πλουτοκρατικού του συστήματος. Είναι τόση και τέτοια η ρευστότητα και η αναδιάταξη των πραγμάτων και των σημασιών τους, ώστε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα, τη φορά, πόσο μάλλον την τελική τους έκβαση. Ας αφεθούμε, λοιπόν, για λίγο στον κόσμο του φανταστικού με την ελπίδα της απόδρασης από την εφιαλτική υστερία των καιρών και τη συνοδευτική βαρβαρότητα. Ας ασκηθούμε έξω και πέρα από κάθε βιομηχανικό εξαναγκασμό, ας καταφύγουμε με λίγα λόγια, στην άλλη, την αποστασιοποιημένη ματιά που προσφέρουν οι κομίστες με τα πενάκια τους. Ίσως έτσι, μέσα από τη συμμαχία οπτικού και πλαστικού στοχασμού διαμορφώσουμε ένα ιδανικό και ανατρεπτικό εργαλείο.
Πριν δώσουμε το λόγο στον εμψυχωτή και διοργανωτή του Φεστιβάλ Γιάννη Στεφανάκι θέλουμε κι απ’ αυτή τη θέση να ευχαριστήσουμε δημόσια τους καλλιτέχνες Αλέξια Οθωναίου, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρη Τιμπιλή, Γαβριήλ Παγώνη, Θανάση Πέτρου και Τάσο Αναστασίου που δέχτηκαν πρόθυμα να σχεδιάσουν τις σελίδες του πολιτισμού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!