Ρούντολφ το εμπρηστάκι

Άνοιξη του 2011, ο Ρούντολφ συλλαμβάνεται μαζί με τον Μπάμπι και άλλα ελάφια για τις πυρκαγιές που έβαλαν στα δάση μεταξύ των δεκαετιών 1960 και 2010. Βασική κατηγορία ήταν ότι παραβρίσκονταν στα δάση όταν ξέσπαγαν οι φωτιές. Η επιτυχία της κυβέρνησης ήταν ολοφάνερη, μιας και δεν υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Όμως το δικαστήριο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ανοίξει τον φάκελο των πυρκαγιών της διετίας ’95-’97 ύστερα από τα νέα δεδομένα που έφερε στην επιφάνεια ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για εμπρησμούς ελληνικών δασών επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ.
Έτσι ο Ρούντολφ, ο Μπάμπι και τα άλλα ελάφια κρίθηκαν αθώα για τους εμπρησμούς εκείνης της διετίας και θα τους αφαιρεθεί η ποινή, από τη συνολική που πρέπει να εκτίσουν, μιας και δεν έχουν αναλάβει ακόμα τα Σκόπια την ευθύνη για την περίοδο του ’97-’99, η Αλβανία δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη για τις πυρκαγιές του ’99-2001 και η Αμερική για τις πυρκαγιές του ’02-’04. Έτσι λοιπόν οι βασικοί μας ένοχοι θα παραμείνουν στη φυλακή μαζί με τη γιαγιάκα που έκαψε τη μισή Πελοπόννησο το 2007 φτιάχνοντας κόλλυβα στην αυλή του σπιτιού της και με αυτόν τον τρόπο προκάλεσε πολλαπλές εστίες σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους.
Τα ελληνικά δάση έχουν την εσωτερική τάση να αυτοαναφλέγονται, όταν ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμος να δράσει. Για κάτι τέτοιο περίπου έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν όλα αυτά τα χρόνια και η πολιτεία με στρατηγούς άνεμους και υποστράτηγους κουκουνάρες και τα κανάλια όπου ζητούσαν από τους πολίτες καλοκαιριάτικα να φτιάξουν βιντεάκια και να πουν ποιος φταίει για την καταστροφή.
Η ανάλυση σταματά κάπου εδώ, μιας και τα αυθαίρετα τα έκτισαν Έλληνες και όχι Τούρκοι στις καμένες περιοχές, Έλληνες ψήφισαν νόμους με τους οποίους αυτά τα σπίτια πρέπει να έχουν φως-νερό-τηλέφωνο, Έλληνες ψήφισαν νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων, Έλληνες έκαναν αλλαγές χρήσης γης σύμφωνα με συγκεκριμένους χάρτες που ξέθαβαν όποτε τους συνέφερε και Έλληνες έφτιαξαν την επέκταση για το καζίνο στην Πάρνηθα. Αναρωτιέται κάνεις: Μα είναι τόσο αφελείς οι Τούρκοι που έκαιγαν μια περιοχή και μετά δεν την εκμεταλλεύονταν; Τόσο μπροστά είμαστε σαν λαός; Και το καίμε και το εκμεταλλευόμαστε! Μαζί με όλες τις άλλες συζητήσεις που πρέπει να ανοίξουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα είναι και αυτή για το οικολογικό χρέος. Γιατί η οικολογία δεν ασχολείται μόνο με τις λάμπες.

Σταύρος Παπαϊωάννου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!