Ελλείψεις προσωπικού και χρόνια πολιτική απαξίωσης

 

Το κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας της Καλαμπάκας αποτελεί μία από τις ελάχιστες κρατικές παραγωγικές βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες έχουν απομείνει στον συγκεκριμένο τομέα παραγωγικής δραστηριότητας. Η παραγωγή του εξειδικεύεται στις ξυλοκατασκευές, τις οποίες προμηθεύει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε ολόκληρο το Δημόσιο, αλλά και σε όσους κοινωφελείς φορείς παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες.

Η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου της Καλαμπάκας αποτελεί δομή του Δασαρχείου Καλαμπάκας και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικότατο πυλώνα ανάπτυξης. Ανάμεσα στα στρατηγικά πλεονεκτήματα του εργοστασίου είναι, μεταξύ άλλων, η εγγύτητα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα προμήθειας πρώτης ύλης ξυλείας, καθώς και η σύνδεση της παραγωγής με την παραδοσιακή υλοτομία των ορεινών περιοχών της Καλαμπάκας. Αντίστοιχα, το εργοστάσιο ξυλείας διαθέτει σοβαρές μηχανικές υποδομές και μπορεί να αναλάβει σημαντικές εργασίες, υψηλής έντασης έργου.

Εντούτοις, η χρόνια αδιαφορία των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών και η απαξίωση των κρατικών παραγωγικών δομών δυσχεραίνουν σημαντικά τη δραστηριότητα του εργοστασίου. Οι ελλείψεις του προσωπικού δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στο κρατικό εργοστάσιο να μειώνονται συνεχώς. Αυτή η πολιτική απαξίωσης έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη επαναχάραξης της στοχοθεσίας της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Τα βασικά σημεία αιχμής δεν είναι άλλα από την ποιότητα των προϊόντων της και την προώθηση των στρατηγικών δυνατοτήτων της περιοχής σε ό,τι αφορά την ξυλεία και τα δασικά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειό της η Κρατική Βιομηχανία έδινε δουλειά σε πάνω από 100 εργαζόμενους της περιοχής, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ουσιαστικά έσοδα και για το Δημόσιο.

Η στήριξη της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας αλλά και των εργαζομένων της, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Γι’ αυτόν το λόγο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Δριτσέλη, Η. Διώτη, Αφ. Θεοπεφτάτου, Σ. Παπαδόπουλος και Χρ. Σιμορέλης, κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Ζητώντας να μάθουν με ποιους τρόπους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας, αν προτίθενται να ενισχύσουν το εργοστάσιο με το απαραίτητο για την παραγωγή προσωπικό και αν εξετάζουν τρόπους επικαιροποίησης των επιχειρησιακών στόχων του εργοστασίου, αξιοποιώντας τις ανάλογες επιστημονικές μελέτες που βρίσκονται υπό κατάρτιση. Θα περιμένουμε την απάντηση τους. Γιατί οι εργαζόμενοι, και οι καταναλωτές, αξίζουν κάτι περισσότερο από την ποιότητα των προϊόντων, τις συνθήκες εργασίας και το παραγωγικό μοντέλο… ΙΚΕΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!