Χαιρετισμός στο Resistance Festival

 

Είναι τιμή μου να είμαι σήμερα προσκεκλημένος να συμμετέχω στο άνοιγμα του Φεστιβάλ Resistance, που έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει καθιερωθεί ως ένας θεμελιώδης χώρος διαλόγου εντός της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και γέφυρα διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών Ελλήνων και ολόκληρου του κόσμου. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, αλλά ταυτόχρονα να απαντήσω σε μια επιτακτική ανάγκη.

Η νεοφιλελεύθερη επανάσταση που ξεκίνησε τα τελευταία σαράντα χρόνια γεννάει ολοένα και μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Οι λαοί του Νότου αφού κατάφεραν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, δεν κατάφεραν ποτέ να επωφεληθούν από μια πραγματική εθνική κυριαρχία. Και οι λαοί του Βορρά χάνουν σιγά-σιγά την κοινωνική προστασία που γενιές ολόκληρες αγωνιστών και οραματιστών κατέκτησαν προς όφελος των μελλοντικών γενιών.

Ωστόσο, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, υπάρχουν δείγματα μιας αλλαγής που πλησιάζει. Ο χρηματιστικός καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση και η αμερικάνικη αυτοκρατορία βρίσκεται ήδη σε φάση παρακμής. Εμείς, στη Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική, στη Βενεζουέλα και στις χώρες της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους λαούς της Αμερικής μας, αποφασίσαμε να αλλάξουμε την πορεία μας. Η παγκόσμια Δεξιά και οι υπερασπιστές του άγριου καπιταλισμού, αποφάσισαν να αντεπιτεθούν για να καταστρέψουν την ελπίδα που έχουμε σπείρει στους λαούς μας. Η Βενεζουέλα και ο νόμιμος πρόεδρός μας, Νικολάς Μαδούρο, υφίστανται σήμερα ένα πραγματικό πραξικόπημα. Έναν οικονομικό και κερδοσκοπικό πόλεμο που προσπαθεί να σπείρει την πείνα στο λαό μας. Έναν ψυχολογικό πόλεμο, έναν πόλεμο παραπληροφόρησης μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, μία γιγαντιαία στρατιωτική πίεση από τη μεριά των ΗΠΑ και μια γενικευμένη πολιτική επίθεση που προωθείται από τη Δεξιά σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Όμως, εμείς, τα παιδιά του Τσάβες, του Μπολίβαρ, των ιθαγενών ηγετών που αγωνίστηκαν κατά της ισπανικής αυτοκρατορίας, έχουμε βγάλει διδάγματα από τους αγώνες που έδωσαν οι γενιές των πατεράδων και των παππούδων μας. Οι συνειδήσεις μας έχουν αφυπνιστεί. Γνωρίζουμε ότι η Βενεζουέλα αποτελεί μια ελπίδα για την Αριστερά. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι δυνάμεις της Δεξιάς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις τωρινές μας αδυναμίες για να καταστρέψουν την ιδέα ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Σε μόλις δεκαπέντε χρόνια, έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόοδο που μπορεί να διαπιστωθεί από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Η Μπολιβαριανή μας Επανάσταση την οποία ξεκινήσαμε με τον κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, έχει γερές ιδεολογικές και κοινωνικές ρίζες. Και πάνω απ’ όλα έχει μέλλον. Γι’ αυτό θα αντισταθούμε στις δυσκολίες μας. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Και ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου, οι λαοί παλεύουν καθημερινά για την ελευθερία τους. Γι’ αυτό το λόγο, με το να βρίσκομαι εδώ μαζί σας απαντάω σε μια ανάγκη. Την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι γέφυρες μεταξύ των λαών μας. Την ανάγκη να πορευτούμε μαζί σε ένα δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον. Την ανάγκη να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να πραγματοποιούμε νέες ελπίδες. Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, ζήτω η Ελλάδα!, ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη!, ζήτω το ελεύθερο Πουέρτο Ρίκο!, ζήτω οι λαοί της Τουρκίας!

 

*Ο Φαρίντ Φερνάντεζ είναι πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

Φωτ: Στέλιος Ελληνιάδης

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!