Η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να φέρει το λαό στο προσκήνιο

Του Γιάννη Θεωνά

 

Η κάθε είδους απόπειρα κατατρομοκράτησης του λαού, οι απειλές, τα ψεύτικα διλήμματα, η αναγόρευση των γενικών εκλογών σε «καταστροφική» διαδικασία για τη χώρα, αλλά και για την ίδια τη… δημοκρατία, δεν κατάφεραν ούτε τους 180 να μαζέψουν για την Προεδρική εκλογή, ούτε το λαό να αποπροσανατολίσουν.

Το πραγματικό δίλημμα ήταν: Θα συνεχίσει για άλλους 16 μήνες η υποτακτική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να καταστρέφει τη χώρα και το λαό με τα τροϊκανά μνημόνια και την πολιτική βάρβαρης λιτότητας που επιβάλλουν; Ή ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, θα αναδείξει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός;

Η απάντηση δόθηκε, τα διλήμματα και οι τρομοκρατικές λογικές των ηγετικών στελεχών της Ευρωζώνης και των ντόπιων οργάνων τους δεν πέρασαν και ο λαός καλείται τώρα να κάνει τις επιλογές του, μέσα από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: τις εκλογές.

Η Αριστερά στην Ελλάδα, στα δεκάδες χρόνια αγώνων και θυσιών της, δεν ήταν μόνο δύναμη αντίστασης και κοινωνικής πάλης, αλλά και δύναμη, που σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, έδωσε μαθήματα (βλέπε Κατοχή) για το περιεχόμενο της λαϊκής εξουσίας.

 

Να αναδειχθούν γνήσιες λαϊκές δυνάμεις

Εκλογές, για τη σημερινή ριζοσπαστική Αριστερά, δύναμη οραματική, αλλά και ικανή να φέρει το λαό στο προσκήνιο, είναι η διαδικασία να αναδείξει γνήσιες λαϊκές δυνάμεις, αλλά και τον ίδιο το λαό στην κυβερνητική εξουσία.

Για την υλοποίηση, όμως, αυτών των στόχων χρειάζεται να κατανοηθεί, πρώτ’ απ’ όλα από όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιβάλλεται:

– Δημοκρατική συλλογική λειτουργία ολόκληρου του κόμματος.

– Συνελεύσεις των Οργανώσεων και στράτευση όλων των μελών.

– Ευρύτατη κοινωνική συμμετοχή και μελών για τις προτάσεις υποψηφιοτήτων. Να προηγηθεί η έγκριση των προτάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ο.Μ., να επικυρωθούν από τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη, ανοιχτής σ’ όλα τα μέλη των Ο.Μ. της αντίστοιχης Εκλογικής Περιφέρειας και μετά να απασχολήσουν την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή. Ασφαλώς, η κατάρτιση πολιτικής συμμαχιών και η εφαρμογή της είναι υπόθεση πρώτ’ απ’ όλα των κεντρικών οργάνων του κόμματος.

– Ανάπτυξη της δράσης και της κινητοποίησης των Κομματικών Οργανώσεων από το ένα άκρο της χώρας ώς το άλλο.

– Συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη και χωριό.

– Συνελεύσεις γειτονιάς και χώρων δουλειάς, περιοδείες και επαφές με μαγαζιά, επαγγελματοβιοτέχνες, κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα, ενώσεις ΕΒΕ, αγροτικούς συλλόγους κ.λπ.

– Συσκέψεις σε σπίτια, επιτροπές και ψηφίσματα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και της συσπείρωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

– Η εκτύπωση των ψηφοδελτίων σημαίνει άμεση έναρξη της μάχης του ψηφοδέλτιου πόρτα-πόρτα και άνθρωπο τον άνθρωπο, να φθάσει παντού.

– Ταυτόχρονα, οι Ο.Μ. χρειάζεται από τώρα να καταρτίσουν λίστες μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικούς αντιπροσώπους, με στόχο να μην υπάρξει ούτε ένα τμήμα χωρίς εκλογικό αντιπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και του συνδυασμού του.

– Σε κεντρικό επίπεδο, είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί Επιτροπή Τύπου, η οποία σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου:

i) Ορίζει τις διαπιστεύσεις, αλλά και τους συντρόφους που θα παίρνουν μέρος στα διάφορα πάνελ, σ’ όλα τα ΜΜΕ. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Τεκμηρίωσης, κωδικοποιεί προγραμματικές θέσεις με βάση το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

ii) Κωδικοποιεί, επίσης, τις απαντήσεις σε ερωτήματα που απευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ (πού θα βρείτε τα λεφτά, τι θα κάνετε αν αποτύχει η διαπραγμάτευση κ.λπ.) ώστε οι απαντήσεις που δίνονται από τα διάφορα στελέχη να είναι ίδιες.

Στη βάση των παραπάνω σκέψεων-προτάσεων δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, στα πλαίσια εφαρμογής της συνεδριακής απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγκρότηση μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης, με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ουσιαστική συμμετοχή των αριστερών ριζοσπαστικών κοινοβουλευτικών και εξω-κοινοβουλευτικών δυνάμεων (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) καθώς και ριζοσπαστικών σοσιαλιστικών και οικολογικών δυνάμεων και κινημάτων που θέλουν το λαό στο προσκήνιο και επιτέλους στην κυβερνητική εξουσία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!