Του Γιάννη Θεωνά. Εντολή για σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σ’ όλα τα στελέχη της ΝΔ στην αφετηρία της νέας προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι στον έναν μήνα που ακολουθεί μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η τρομοκρατική επιχείρηση θα πολλαπλασιαστεί.
Ήδη κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, αλλά και σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα, έχουν βάλει εμπρός την επιχείρηση “Συκοφαντείστε τον ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκρατήστε το λαό”.
Παλιά και νέα διλήμματα αναπτύσσονται με στόχο την κατατρομοκράτηση του λαού. Στην πρώτη γραμμή η έξοδος από το “ευρώ και την Ευρωζώνη” και η επιστροφή στη “δραχμή”.
Πριν από τις εκλογές έλεγαν πως αν δεν ψηφιστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο τόπος θα καταστραφεί. Τώρα μας λένε ότι ο τόπος θα καταστραφεί αν ψηφιστεί η Αριστερά και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί που επί 38 χρόνια κυβέρνησαν αλληλοδιαδόχως τη χώρα και έχουν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή του τόπου και τη φτωχοποίηση του λαού, αυτοί που έδεσαν τη χώρα στο άρμα του ΔΝΙ και της τρόικας, με τα μνημόνια και τις δανειακές τους συμβάσεις, με τις καταστροφικές συνταγές του βάρβαρου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, έχουν το θράσσος να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ω δύναμη καταστροφής.
Ο ελληνικός λαός, κόντρα στην ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία των κομμάτων του δικομματισμού, κόντρα στην κατασυκοφάντηση των καναλιών και εφημερίδων τους, έδωσε αποστομωτική απάντηση στις εκλογές της 6ης Μάη. Μείωσε συντριπτικά τη δύναμη του δικομματισμού από 77% το 2009 στο απίστευτο 32% το 2012, ενώ ενίσχυσε λίγο ώς πολύ, όλα τα κόμματα της Αριστεράς και στα κόμματα, που αντιτάχθηκαν στα Μνημόνια, δίνοντας την πιο μεγάλη αύξηση στον ΣΥΡΙΖΑ την πιο ενωτική δύναμη της Αριστεράς.
Όσο και να φωνασκούν τα κάθε λογής παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όσο και να επιτίθενται οι Βενιζέλος και Σαμαράς στον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση του λαού στις 17 Ιούνη θα είναι ακόμη περισσότερο καταλυτική. Θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη δύναμη του πολιτικού συστήματος, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν αυτοί και οι πάτρωνές τους. Το ευρηματικό κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ανατροπή στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη», θα ακουστεί ακόμη πιο δυνατά στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.
Θα κατανοηθεί ευρύτερα ότι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι έωλο και ανύπαρκτο στην πραγματικότητα. Για μας, όταν μπαίνει ζήτημα εξυπηρέτησης «απαιτήσεων των δανειστών» ή «των αναγκών του λαού», δεν υπάρχει δίλημμα. Οι ανάγκες του λαού έχουν προτεραιότητα απέναντι σε όποιες απαιτήσεις δανειστών, τρόικας ή οποιουδήποτε άλλου. Με αυτήν την έννοια υποστηρίζουμε τη θέση «καμιά θυσία για το ευρώ».
Φυσικά, η θέση αυτή δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με επιλογή της δραχμής στη θέση του ευρώ. Ούτε με αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη. Η πιθανότητα, όμως, η κρίση χρέους όχι της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης να οδηγήσει στη διάλυσή της, μπορεί και να μην είναι πολύ μακριά. Απ’ αυτήν την άποψη η σκέψη του σ. Αλέκου Αλαβάνου η Αριστερά να έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή που διατυπώθηκε και την «αξιοποίηση» που της έγινε, δεν είναι ούτε άστοχη, ούτε εκτός πραγματικότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά έβαλε και επιμένει στην προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης με πυρήνα τη Ριζοσπαστική Αριστερά.
Στην κατεύθυνση αυτή και ενισχύοντας την τάση ανάδειξης σε πρώτη δύναμη στις νέες εκλογές χρειάζεται:
• Να επεξεργαστεί εξειδικευμένες προτάσεις για θέματα της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, με βάση ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί.
• Να αξιοποιήσει στο έπακρο την Κ.Ο. και τις Οργανώσεις του για άμεση δράση σχετικά με λαϊκά και εργατικά προβλήματα, όπως μετενέργεια-εργοδοτικοί εκβιασμοί , εργασιακές σχέσεις, ανεργία κ.λπ.
Τέλος, ενόψει της νέας εκλογικής μάχης χρειάζεται άμεσα να προωθηθεί παραπέρα διεύρυνση της εκλογικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με δυνάμεις όπως το ΚΚΕ (κι ας αρνείται), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΑΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.λπ. στη βάση ενός minimum προγράμματος ενάντια στα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και ενός σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας και των δικαιωμάτων του λαού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!