Από τη στήλη Γυρίζει

 

Χτες πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ή «εκλογές», αν αναλογιστεί κανείς ότι το μοναδικό επίδικο ήταν η αναδιανομή της τοπικής εξουσίας μεταξύ των διεφθαρμένων πολιτικών και επιχειρηματιών που λυμαίνονται τη χώρα. Για το μοναρχικό καθεστώς, ωστόσο, υπήρχε άλλο ένα διακύβευμα: το ποσοστό της συμμετοχής. Μια υψηλή συμμετοχή θα πρόσφερε ένα κάποιο δημοκρατικό επίχρισμα σε ένα καθεστώς που παριστάνει ότι «εκσυγχρονίζεται» μετά από δεκαετίες στυγνής μοναρχικής δικτατορίας.

Η υποχώρηση του «Κινήματος της 20 Φλεβάρη», της μαροκάνικης εκδοχής της αραβικής άνοιξης του 2011, έκανε το διεφθαρμένο και αυταρχικό καθεστώς του βασιλιά Μοχάμετ του Έκτου, να ελπίζει ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή και θα μειωθούν τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Έτσι, αντιμετώπισε με πρωτοφανή καταστολή την καμπάνια του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος Δημοκρατικός Δρόμος που καλούσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και να δυναμώσουν τον αγώνα για πραγματική δημοκρατία. Ο Δημοκρατικός Δρόμος είναι εξάλλου μία από τις λίγες δυνάμεις της Αριστεράς που δεν εξαγοράστηκαν από το καθεστώς – σε αντίθεση για παράδειγμα με το πρώην Κ.Κ., που συμμετέχει στην κυβέρνηση…

Ολόκληρος ο κατασταλτικός μηχανισμός της φιλομοναρχικής κυβέρνησης έπεσε λοιπόν πάνω στους αγωνιστές του Δημοκρατικού Δρόμου που σε όλη τη χώρα υπεράσπισαν τη δική τους «προεκλογική» εκστρατεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο εφαρμόστηκε και η διακήρυξη του υπουργού Εσωτερικών, ότι «ανεκτές γίνονται μονάχα οι απόψεις που υπακούουν στους θεσμούς»! Δεκάδες στελέχη και μέλη του κόμματος συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες, και πολλοί προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για «ανταρσία». Τα υλικά της καμπάνιας του κόμματος σε πολλές περιπτώσεις κατασχέθηκαν. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις των υποστηρικτών του μποϊκοτάζ, ακόμη κι αυτές οι λίγες για τις οποίες είχε δοθεί άδεια από τις «αρχές», διαλύθηκαν βίαια και οι συμμετέχοντες ξυλοκοπήθηκαν και ψεκάστηκαν με χημικά.

Ακόμη είναι άγνωστα τα αποτελέσματα των εκλογών, κι επίσης ο βαθμός της νόθευσής τους – που αποτελεί άλλη μια «λαμπρή παράδοση» την οποία τιμά το… εκδημοκρατισμένο μοναρχικό καθεστώς. Την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε καλύτερα αν και πόσο πέτυχε η κατασταλτική πολιτική. Στο μεταξύ, δεκάδες κινήματα και οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο καταδικάζουν τις διώξεις εναντίον του Δημοκρατικού Δρόμου, συμβάλλοντας στο ράγισμα της βιτρίνας του καθεστώτος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!