Το όνειρο Ερντογάν συνεχίζει την καθοδική του πορεία με νέα επεισόδια.

Μετά το λαχάνιασμα της οικονομικής ανάπτυξης, μετά την εξέγερση του Ιουνίου, τη μεγαλύτερη λαϊκή εξέγερση στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, μετά τη γεωπολιτική παταγώδη αποτυχία και ζημία με τις φετινές εξελίξεις στην περιοχή, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τώρα μια ενδοσυστημική αντιπαράθεση. Όχι από τους συνήθεις υπόπτους αντιπάλους του στρατιωτικού κατεστημένου και του κεμαλικού κράτους, αλλά από τον μέχρι πρότινος στενό, αφανή σύμμαχό του, Γκιουλέν.
Το ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις του Γκιουλέν, με ποιους συνδέεται και σε τι ακριβώς συγκρούεται με τον Ερντογάν, μένει να φανεί. Η κόντρα έχει τώρα αρκετό καιρό που σοβεί με τον Γκιουλέν να ενοχοποιείται για τη στάση του ήδη από τον καιρό της εξέγερσης τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα έχουμε μια όξυνση της σύγκρουσης με άγνωστη έκβαση.
Η εκτεταμένη ανάπτυξη του ισλαμικού δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις ΗΠΑ και αλλού, στον πραγματικό κόσμο που ζούμε θα ήταν αδύνατο να οφείλεται απλώς στα δισεκατομμύρια του Γκιουλέν. Άλλωστε η φιλοδυτική του στάση, και πιο ειδικά φιλοαμερικανική, συγκριτικά με τον Ερντογάν, είναι παραπάνω από φανερή. Η διάρρηξη των σχέσεων Ερντογάν – Γκιουλέν φαίνεται σε ένα βαθμό να ακολουθεί τη διαταραχή των σχέσεων Ερντογάν – ΗΠΑ.
Η επιρροή του Γκιουλέν ή άλλες επιρροές και στοχεύσεις εντός του συστήματος Ερντογάν που τώρα εκδηλώνονται δεν αφορά μονάχα την αστυνομία, τις υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα, αλλά στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης Ερντογάν που ανασχηματίστηκε επί τούτου. Η φαινόμενη παντοδυναμία του τελευταίου τα προηγούμενα χρόνια όταν τα έβαλε με το βαθύ κεμαλικό κράτος και βγήκε νικητής, γίνεται πια φανερό ότι στηρίζεται σε πολλαπλούς παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους δεν είναι όσο ελεγχόμενοι φαίνονταν από τον Ερντογάν. Ακόμη και ο πρόεδρος Γκιουλ…
Η αντίδραση Ερντογάν στις αστυνομικές έρευνες και στην κυβερνητική κρίση ήταν αναμενόμενη, με αποκορύφωμα το ξήλωμα των στελεχών της αστυνομίας που εμπλέκονταν στις έρευνες κατά της διαφθοράς. Ο «τσαμπουκάς» αυτός βραχυπρόθεσμα αποδίδει αλλά η εμπειρία των προηγούμενων δυο ετών δείχνει πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου θα αναδείξει τον Ερντογάν νικητή στη νέα αυτή σύγκρουση και δεν θα αποδειχτεί αυτή, η αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ για το ΑΚΡ.

Γ.Τσ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!