του Γιώργου Χάμψα

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο κατεχόμενο χωριό Λύση που βρίσκεται κοντά στην Αμμόχωστο, επιτράπηκε να γίνει επίσκεψη Ελληνοκυπρίων με ευκαιρία της γιορτής της Παναγίας της Λύσης. Σε μια στιγμή, ένας 16χρονος μαθητής μπήκε στο σχολείο και κατέβασε την τουρκική σημαία. Μια πράξη που περισσότερο τρόμαξε τον υπεύθυνο ελληνοκυπριακό πολιτικό κόσμο και τις τοπικές αρχές, γιατί έκριναν ότι χαλάει το κλίμα συνεννόησης που πρέπει να καλλιεργηθεί για να γίνει «επανένωση» και «επιστροφή».

Ο δεκαεξάρης, που μπορεί να μην καταλαβαίνει από τέτοιου είδους «υπευθυνότητα», διακινδύνευσε ο ίδιος, γιατί άλλοι που είχαν επιχειρήσει ανάλογες κινήσεις (ο μαθητής πάλι Πέτρος Παπαλεοντίου το 1990 κρατήθηκε για τρεις μήνες στις φυλακές, όπως και ο πιο γνωστός Σολωμός Σολωμού πυροβολήθηκε πάνω στον ιστό «με το τσιγάρο στα χείλη», τρεις μέρες μετά την άγρια δολοφονία από τους Γκρίζους Λύκους του Τάσου Ισαάκ και μάλιστα σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση…)

Τώρα ο δεκαεξάρης έχει επικηρυχθεί από τους Γκρίζους Λύκους και οι παράνομες τουρκοκυπριακές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα δίωξής του.

Υπάρχουν νέοι που τα σύμβολα κατοχής πυρπολούν τις ψυχές τους, δεν λογαριάζουν τον κίνδυνο και ρίχνονται σε έναν αγώνα να τα κατεβάσουν (σας θυμίζει κάτι οικείο η κίνησή τους;).

Θλιβερή εικόνα είναι η απολογητική στάση των υπεύθυνων αρχών που ποτισμένες μ’ έναν ενδοτισμό σπεύδουν να καταδικάσουν μετά βδελυγμίας το συμβάν και να πιστοποιήσουν πως τόσο ο νεαρός όσο και ο πατέρας του είναι μετανιωμένοι. Μόνο την φωτογραφία του δεν δημοσίευσαν…

Θλιβερή εικόνα μάλιστα είναι η αποσιώπηση του γεγονότος από τα ΜΜΕ (κάτι λίγα στα ψιλά των ειδήσεων, την στιγμή που μάθαμε πολλές και αχρείαστες λεπτομέρειες για τα ροτβάιλερ, την εκπαίδευσή τους, τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους με αφορμή το τραγικό γεγονός στα Γλυκά Νερά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!