Με 155 εκατ. ευρώ στις αποσκευές της και αυστηρό χρονοδιάγραμμα δημιουργίας των νέων υπερδομών στα νησιά, ήρθε στη χώρα μας η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιόχανσον. Η κ. Γιόχανσον επισκέφτηκε τη Σάμο και τη Λέσβο, συνοδευόμενη απ’ τον κ. Μηταράκη και άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Κατά την επίσκεψη είχε την ευκαιρία να επιβλέψει την πορεία των εργασιών του ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου και την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι της Λέσβου, ενώ στις δηλώσεις της επανέλαβε τις γνωστές ευχές για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη προς τους Έλληνες που έχουν σηκώσει αναντίστοιχο βάρος. Για να καταλήξει πως πρέπει να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Μετανάστευσης και να ενισχυθούν οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν από την Ε.Ε. μέχρι το φθινόπωρο σε όλα τα νησιά.

Η επίσκεψη δεν είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία όπως διατείνονται από κοινού επίτροπος και υπουργός. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως είχε στόχο την επιβολή του μνημονίου που, κόντρα στη βούληση των κατοίκων των νησιών, υπογράφηκε μεταξύ Υπουργείου Μετανάστευση και Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβρη και προέβλεπε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των νέων δομών.

Αντιδράσεις κατοίκων – συναίνεση κυβέρνησης

Η επίσκεψη της κ. Γιόχανσον δεν έμεινε αναπάντητη από τους κατοίκους των νησιών. Στη Λέσβο, πολίτες και μαζικοί φορείς οργάνωσαν κινητοποίηση στους δρόμους του νησιού, κάνοντας ξεκάθαρο πως δεν συναινούν σε σχεδιασμούς που δεν προβλέπουν την αποσυμφόρηση των νησιών. Σε αντίστοιχο κλίμα και ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε πως αρνείται να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση με τους δημάρχους και την επίτροπο. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Βέρρος, ήταν ο μοναδικός που είχε συνάντηση με την κ. Γιόχανσον, όπου της εξέφρασε τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας καλώντας την να αναλογιστεί τί θα έπραττε η ίδια αν ήταν δήμαρχος στο νησί. Απών ήταν και ο κατά τα άλλα πρόθυμος δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κυτέλης, που μετά τις πιέσεις των κατοίκων δήλωσε πως δε θα παραβρεθεί σε συνάντηση χωρίς τον περιφερειάρχη. Τέλος, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Αντιθέτως, οι συνομιλίες που είχε η ευρωπαία επίτροπος με τον πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα. Σαν εκπρόσωποι προτεκτοράτου, Μητσοτάκης, Δένδιας, Βούλτεψη, Χρυσοχοΐδης, δήλωσαν πως θα εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς της Ε.Ε., παρακαλώντας απλά για περισσότερη αλληλεγγύη.

Εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε.

Οι νέες αυτές δομές στα νησιά (αργότερα και στον Έβρο) είναι σημαντικό κομμάτι του νέου, υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Στόχος τους είναι να θωρακίσουν τα σύνορα της Ε.Ε., μεταφέροντας εκτός τους τις διαδικασίες ασύλου. Για το λόγο αυτό, χρηματοδοτούν τη δημιουργία δομών στο Μαρόκο και τη Λιβύη, σε συνέχεια της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών για φύλαξη των νότιων συνόρων. Αλλά και την κατανομή σε χώρες της Ε.Ε. όσων μεταναστών διασώζονται στα νερά της Μεσογείου, κατά το πέρασμα από την Β. Αφρική προς την Ιταλία και την Ισπανία, με τη Συμφωνία της Μάλτας. Στα ανατολικά σύνορα όμως υπάρχει η Τουρκία, που αν και λογίζεται ως ασφαλής χώρα απ’ την Ε.Ε., αρνείται να αποδεχθεί τέτοιες δομές στο έδαφος της, επιμένοντας να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές σαν εργαλείο εκβιασμών προς την Ε.Ε και τη χώρα μας. Το βάρος αυτό μεταφέρεται για ακόμη μια φορά στις πλάτες της χώρας μας. Η Τουρκία παίρνει τα κονδύλια της Ε.Ε., χωρίς να εφαρμόζει τις προβλέψεις της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η χώρα μας όμως εξαναγκάζεται να την εφαρμόζει μονομερώς εγκλωβίζοντας στα νησιά του Αν. Αιγαίου χιλιάδες μετανάστες.

Δουλεμπορικό κράτος

Τα παραπάνω, τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα συνεχίζει να δρα ως κράτος δουλέμπορος. Μέσα στο 2021, περισσότεροι από 800 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά, ενώ άλλοι τόσοι καταγράφηκαν να περνούν τον Έβρο. Οι παραπάνω ροές είναι πλήρως ελεγχόμενες από το καθεστώς του Ερντογάν που παρανομεί, οργανώνοντας το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Αυτό φαίνεται και από την τελευταία τουρκική πρόκληση. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 2/4, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν βάρκες μεταναστών, «σπρώχνοντάς» τες προς τα ελληνικά ύδατα, ενώ νωρίτερα παρενόχλησαν σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού που έπλεαν στην περιοχή. Τέτοια περιστατικά δε συμβαίνουν προφανώς για πρώτη φορά. Τυχαίνει όμως να συμπίπτουν με τις εν εξελίξει συνομιλίες της Τουρκίας τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τη χώρα μας, και είναι ενδεικτικές των διαθέσεων αλλά και της τακτικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κανονικότητα δε θα επιστρέψει στα νησιά με ανοιχτές, κλειστές ή «κλειστές» δομές, αλλά μόνο με γενναίες αποφάσεις αποσυμφόρησης και ελέγχου των συνόρων. Ο αγώνας των νησιωτών είναι αγώνας για τη δημοκρατία και την κυριαρχία στη χώρα μας

Ευρωπαϊκό άδειασμα Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, αρέσκεται να παρουσιάζει το success story της μεταναστευτικής του πολιτικής, κάνοντας συχνά το άσπρο μαύρο και βιάζοντας κάθε έννοια κοινής λογικής. Έτσι, τον τελευταίο καιρό πανηγυρίζει για την υπό διαμόρφωση νέα μεταναστευτική στρατηγική της Ε.Ε., δηλώνει πως δε θα ξαναϋπάρξουν «Μόριες» αλλά μικρές και κλειστές δομές, ενώ επικοινωνιακά σηκώνει τους τόνους απέναντι στις «ανεπιθύμητες» ΜΚΟ.

Έχει τόση βάση το κυβερνητικό αφήγημα ώστε αρκεί μια επίσκεψη ενός ευρωπαίου αξιωματούχου και μια κοινή συνέντευξη τύπου για να αποκαλυφθούν τα καταφανέστατα ψέματα. Αυτό συνέβη τη βδομάδα που μας πέρασε, με τον κ. Μηταράκη να στέκεται συγκαταβατικός πλάι στην κ. Γιόχανσον και την πολιτική της Ε.Ε., που παγιώνει τη συνθήκη εγκλωβισμού των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μικρές δομές: το ψέμα των μικρών δομών αποκαλύφθηκε στην πράξη στη Σάμο, όπου η αρχική απόφαση για δομή 1200 ατόμων οδήγησε στην κατασκευή μιας μικρής πόλης των 3000 ατόμων, χωρίς το ΠΡΟΚΕΚΑ. Τώρα η κ. Γιόχανσον δηλώνει πως η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει με 155 εκ. ευρώ νέες δομές σε Χίο και Λέσβο, υπερ-δομές μεγαλύτερες από αυτή στη Σάμο. Η αλήθεια είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Κλειστές δομές: Ο υπουργός κ. Μηταράκης είπε συνειδητά ψέματα για τις «κλειστές» δομές στους νησιώτες για να εκβιάσει τη συναίνεσή τους. Τώρα η κ. Γιόχανσον έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι κλειστές δομές γιατί δεν μπορούμε να κρατάμε ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες». Η κανονικότητα δε θα επιστρέψει στα νησιά με ανοιχτές, κλειστές ή «κλειστές» δομές, αλλά μόνο με γενναίες αποφάσεις αποσυμφόρησης και ελέγχου των συνόρων.

Επαναπροωθήσεις: Η κ. Γιόχανσον, «κάρφωσε» για ακόμη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, αναπαράγοντας, παρουσία του Έλληνα υπουργού, τη σχετική προπαγάνδα της Τουρκίας και μερίδας των ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Η πίεση αυτή προς την Ελλάδα ασκείται την ίδια στιγμή που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια για το σύγχρονο «δουλεμπορικό» καθεστώς του Ερντογάν. Κάνουν τα στραβά μάτια για τη δράση του Λιμενικού της γείτονος που συνοδεύει βάρκες μεταναστών σε ελληνικά ύδατα.


Αποικία ή Δημοκρατία

Το «γκριζάρισμα» δεν είναι μια έννοια αφηρημένη. Δεν είναι απλά οι λεκτικές ή διπλωματικές αμφισβητήσεις του Σουλτάνου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η μειωμένη κυριαρχία παίρνει πολύ συγκεκριμένες μορφές. Αποδοχή της μειωμένης επήρειας στην ΑΟΖ, χωρικά ύδατα στα 6 ν.μ., αντικατάσταση της πραγματικής οικονομίας (με τον τουρισμό έρμαιο των μεταναστευτικών ροών και τις παραγωγικές δραστηριότητες από χρόνια υπονομευμένες) από μια παραοικονομία του μεταναστευτικού και των ΜΚΟ. Και τώρα, μονιμοποίηση της εγκατάστασης μεταναστευτικών –κυρίως μουσουλμανικών– πληθυσμών σε πόλεις-υπερδομές σε όλα τα νησιά της μεθορίου. Πόλεις, των έλεγχο των οποίων θα έχουν η Ε.Ε. και οι ΜΚΟ, δρώντας ως κράτος εν κράτει και παρακάμπτοντας -όπως δείχνει η εμπειρία- τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και αρχών.

Η ίδια η επιβολή των νέων δομών έχει έντονα αποικιοκρατικό χαρακτήρα. Αποτελεί εφαρμογή μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί και έρχεται να δεσμεύσει προκαταβολικά τη χώρα μας. Και όμως αρκούν τρεις πρόθυμοι δήμαρχοι και μια κυβέρνηση που έχει αποφασίσει να εκχωρήσει κυριαρχία, για να παρακαμφθεί η αντίθετη βούληση των κατοίκων αλλά και της Περιφερειακής Αρχής.

Και κάπως έτσι έχουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας που πρέπει να υλοποιηθεί, έχουμε και χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων από την Ε.Ε. για εξαγορά συνειδήσεων, έχουμε και αρκετό αυταρχισμό (άλλες φορές με ΜΑΤ άλλες με ΜΜΕ) ως μέσο συμμόρφωσης των ανυπάκουων ακριτών.

Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης απειλεί σοβαρά την κυριαρχία της χώρας μας. Απειλεί την κοινωνική συνοχή σε μια ευαίσθητη περιοχή, κάνοντας τους κατοίκους των ακριτικών νησιών «ξένους στον τόπο τους» και επιβάλλοντας -στο όνομα υποτίθεται του «ανθρωπισμού» και των «ευρωπαϊκών αξιών»- μια ομηρία διαρκείας. Δημιουργεί συνθήκες προς αξιοποίηση στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Τουρκία, εντάσσοντας στους σχεδιασμούς της τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη συγκέντρωση μουσουλμανικών πληθυσμών στο έδαφος της χώρας μας.

Η άρνηση αυτού του σχεδιασμού, η άρνηση να μετατραπούμε οικειοθελώς σε αποθήκη ψυχών και φράχτη της Ε.Ε., είναι όρος για την επιβίωση της χώρας μας σε μια ταραγμένη γεωπολιτικά περίοδο. Ο αγώνας των νησιωτών είναι αγώνας για τη δημοκρατία και την κυριαρχία στη χώρα μας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!