Πρόσφατα, η γνωστή διανοούμενη και συγγραφέας, από κοινού με άλλους δημοκράτες Ινδούς έθεσαν το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κασμίρ, σύμφωνα με τη βούληση του λαού του, που βρίσκεται επί μήνες και κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, διαδηλώνοντας ειρηνικά. Γι’ αυτή της την άποψη, δέχτηκε ανοίκειες επιθέσεις από όχλο παρακινούμενο από εθνικιστικές οργανώσεις με τη συνέργεια τμήματος των ΜΜΕ και την κατηγορία για «ανταρσία» από δεξιά κόμματα. Με τη δήλωσή της στις 31/10/2010 θέτει καίρια ερωτήματα για τη δημοκρατία και τα ΜΜΕ.

«Ένας μαινόμενος όχλος περίπου εκατό ανθρώπων κατέφθασε στο σπίτι μου στις 11 το πρωί (Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010). Έσπασαν την πόρτα και επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς. Κραύγαζαν συνθήματα εναντίον μου σχετικά με τις απόψεις μου για το Κασμίρ και απειλούσαν ότι θα μου δώσουν ένα μάθημα. Τα βαν των τηλεοπτικών σταθμών NDTV, Times Now και News 24 ήταν ήδη εδώ, προφανώς, για να καλύψουν το γεγονός απευθείας. Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ λένε ότι το πλήθος αποτελούνταν κυρίως από μέλη της Γυναικείας Πτέρυγας του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα. Αφού έφυγαν, η αστυνομία μάς συμβούλευσε να την ειδοποιήσουμε αν δούμε στο μέλλον βαν τηλεοπτικών σταθμών να τριγυρίζουν στη γειτονιά, γιατί όπως είπε αυτό είναι ένδειξη ότι έρχεται όχλος. Τον Ιούνιο αυτού του χρόνου, μετά από ένα ψευδές ρεπορτάζ στις εφημερίδες του Press Trust of India (PTI), δύο άντρες με μοτοσυκλέτες προσπάθησαν να ρίξουν πέτρες στα παράθυρα του σπιτιού μου. Συνοδεύονταν από κάμεραμεν της τηλεόρασης.
Ποιος είναι ο χαρακτήρας της συμφωνίας ανάμεσα σε αυτά τα τμήματα των Μίντια, τον όχλο και τους εγκληματίες, στο πλαίσιο της αναζήτησης του θεάματος; Μήπως τα Μίντια που τοποθετούνται στο «σκηνικό» εκ των προτέρων εγγυώνται ότι οι επιθέσεις και οι διαμαρτυρίες δεν θα είναι βίαιες; Τι θα γίνει αν εισχωρήσουν εγκληματικά στοιχεία (όπως έγινε σήμερα) ή συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο; Θα γίνουν τότε τα Μίντια συνεργοί του εγκλήματος; Αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι κάποια τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες διεγείρουν ασύστολα την οργή του όχλου εναντίον μου. Στον αγώνα δρόμου του εντυπωσιασμού, η γραμμή ανάμεσα στο ρεπορτάζ των ειδήσεων και στην κατασκευή ειδήσεων θολώνει. Μήπως κάποιοι άνθρωποι πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό των μετρήσεων τηλεθέασης; Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κατηγορίες για ανταρσία εναντίον μου και άλλων ομιλητών στο πρόσφατο σεμινάριο για την ελευθερία στο Κασμίρ. Έτσι, το έργο της τιμωρίας μου για τις απόψεις μου φαίνεται να έχει αναληφθεί από τους κομάντο της Δεξιάς. Οι οργανώσεις (εθνικιστικές) Bajrang Dal και RSS έχουν διακηρύξει δημόσια ότι θα με «τακτοποιήσουν» με όλα τα μέσα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων μηνύσεων σε όλη τη χώρα. Όλη η χώρα έχει διαπιστώσει τι μπορούν να κάνουν. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση δείχνει κάποιο βαθμό ωριμότητας, υπάρχουν τμήματα των Μίντια και της δημοκρατικής υποδομής που εκχωρούνται σε εκείνους που πιστεύουν στη δικαιοσύνη του όχλου; Κατανοώ ότι η Γυναικεία Πτέρυγα του Μπαρατίγια Τζανάτα χρησιμοποιεί εμένα για να εκτρέψει την προσοχή από το ανώτερο στέλεχος του RSS Ιντρές Κουμάρ που, πρόσφατα, κατονομάστηκε σε μια δικογραφία του Κεντρικού Γραφείου Ερευνών για μια έκρηξη βόμβας στο Αζμέρ Σαρίφ στην οποία σκοτώθηκαν αρκετοί άνθρωποι και πολλοί τραυματίστηκαν. Γιατί, όμως, τμήματα των επίσημων Μίντια κάνουν το ίδιο; Είναι μια συγγραφέας με αντιδημοφιλείς απόψεις πιο επικίνδυνη από έναν ύποπτο για έκρηξη βόμβας; Ή πρόκειται για ένα ζήτημα ιδεολογικής ευθυγράμμισης;».

Πηγή: Outlook, India

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!