Για 23 συνανθρώπους μας η ζωή σταμάτησε στα λασπόνερα όχι μόνο του χείμαρρου της Μάνδρας, αλλά της αναλγησίας, της ανευθυνότητας και της εγκληματικής αδιαφορίας της πολιτείας, διαχρονικά.

Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε με την ομάδα μου (Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Χολαργού-Παπάγου) όταν σπεύσαμε για βοήθεια στην περιοχή, ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Οι εικόνες των δρόμων, των σπιτιών, των απεγνωσμένων ανθρώπων που μας πλησίαζαν,εκλιπαρώντας μας σχεδόν, να περάσουμε κι από τα δικά τους σπίτια ήταν τουλάχιστον απελπιστικές. Χάος επικρατούσε παντού, αφού σωροί αντικειμένων (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα…) σκεπασμένα με όγκους λάσπης, κάλυπταν μεγάλες επιφάνειες στην περιοχή, ακόμα και τα ίδια τα σπίτια.

Στις ερωτήσεις μας «πού μένουν», «τι τρώνε», «πώς ζουν», η απάντηση των κατοίκων ήταν οι σηκωμένοι ώμοι τους – έκφραση δυστυχίας και απόγνωσης. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν κι απ’ αυτά τα περισσότερα ήταν Πυροσβεστική, εθελοντικές ομάδες, Διασώστες, Ερυθρός Σταυρός και Αστυνομία.

Κανένας συντονισμός δεν υπήρχε από τους αρμόδιους φορείς, για να μπορούμε κι εμείς να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί σε ό,τι επιχειρούσαμε, η δε έλλειψη νερού δυσκόλευε ακόμα περισσότερο το έργο μας. Έπρεπε να διανύσουμε με τα βυτιοφόρα μας μια απόσταση τουλάχιστον 40 λεπτών (να μεταβούμε σε άλλη περιοχή) για να ανεφοδιαστούμε και να προχωρήσουμε.

Ένα ολόκληρο χωριό βρέθηκε, κυριολεκτικά, αντιμέτωπο με έναν τεράστιο και ορμητικό χείμαρρο ο οποίος στο πέρασμά του «μετέφερε» από νταλίκες, οικοσκευές μέχρι ανυπεράσπιστα οικόσιτα ζώα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Ένα σχολείο χτισμένο ακριβώς στην εκβολή του χειμάρρου. Τρελαίνεσαι αν σκεφτείς τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν η αυλή του σχολείου είχε εκείνη την ώρα παιδάκια. Κι όμως, κανείς δεν πρόκειται να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη τόσων θανάτων. Απλούστατα, γιατί ποτέ δεν θα κινηθεί καμία διαδικασία να βρεθούν οι ένοχοι. Συγκάλυψη παντού και πάντα!

Θα δοθούν, λέει, αποζημιώσεις. Να φτιάξουν ξανά τα σπίτια τους. Εκεί, απέναντι από τον μπαζωμένο χείμαρρο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!