Η τραγωδία της Δυτικής Αττικής δείχνει ανάγλυφα ότι χρειαζόμαστε προτάσεις και έργα ουσίας προς όφελος όλης της κοινωνίας. Αυτή η ανάγκη «ξεπηδάει» σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν έχουμε καταστροφές όπως αυτή της Μάνδρας, όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές. Την ίδια στιγμή η πραγματικότητα, με ότι φέρνει, εκδικείται την επικοινωνιακή και καριερίστικη πολιτική του «φαίνεσθαι» και της «αρπαχτής» όπου πρωταγωνιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας και η πολιτική διοίκηση αυτού του τόπου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πραγματικότητα παίρνει ρεβάνς από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, δύο πολιτικά πρόσωπα που επιδίδονται συστηματικά σε αυτό το «σπόρ» και αδιαφορούν επιδεικτικά για τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Και το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν άλλους για τις ευθύνες τις οποίες φέρουν για ότι έγινε αυτές τις μέρες στην Δυτική Αττική.

 

Υπεύθυνος ο πολιτικός κόσμος, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια για την τραγωδία της Δυτικής Αττικής

του Γιώργου Α. Παπαδάκη

 

Οι εικόνες στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι πραγματικά τραγικές: 16 συνάνθρωποι μας νεκροί και 6 ακόμα αγνοούμενοι μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώ είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές περιουσιών και υποδομών. Και βέβαια το «έργο» της υποκρισίας και το γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών συνεχίζει να παίζεται, ακριβώς το ίδιο όπως όλες τις προηγούμενες φορές που στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα τραγικά περιστατικά.

 

Υπάρχουν ευθύνες;

Και βέβαια. Υπάρχουν οι διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού κόσμου, των μαυρογιαλούρων κάθε κοπής, που έχει αφήσει τις λαϊκές γειτονιές και τις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Αττική, ανοχύρωτες στα κάθε είδους καιρικά φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν όμως και οι σοβαρές ευθύνες των σημερινών κυβερνόντων. Της κυβέρνησης Τσίπρα, της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και των τοπικών δήμων. Και βέβαια οι ευθύνες, που έχουν στην «πλάτη» τους 16 ανθρώπινές ζωές, επιμερίζονται από πάνω προς τα κάτω και όχι αντίστροφα όπως προσπαθεί με αχρείο τρόπο να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια Αττικής της Ρένας Δούρου. Δεν γίνεται οι σημερινοί κυβερνώντες να είναι άμοιροι πολιτικών, και ίσως όχι μόνο, ευθυνών και για όλα να φταίνε οι προηγούμενοι και οι 2-3 τοπικοί δήμαρχοι. Περισσεύει το θράσος ενώ οι παραιτήσεις θα έπρεπε να πέφτουν βροχή όπως σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία.

Γιατί; Γιατί και οι προειδοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα είχαν γίνει, αλλά και γιατί τα προβλήματα των συγκεκριμένων περιοχών ήταν γνωστά. Και δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια τίποτα, αλλά και ούτε κάποιο σχέδιο είχαν. Το υπουργείο Εσωτερικών (Σκουρλέτης), η γενική γραμματεία του υπουργείου εσωτερικών (Πουλάκης), η γραμματεία πολιτικής προστασίας (Καπάκης) «κοιμόντουσαν». Δεν γίνεται ο μηχανισμός του κράτους, της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής (Βασιλείου) να λέει «είμαστε έτοιμοι» και να μην υπάρχει μια σοβαρή και σχεδιασμένη κινητοποίηση όταν ήδη έχουν υπάρξει την προηγούμενη βδομάδα τα αντίστοιχα τραγικά περιστατικά στην Κέρκυρα και στη Σύμη. Όταν σχετικές μελέτες επικινδυνότητας ήταν αναρτημένες σε υπουργικές ιστοσελίδες από το 2010. Όταν η περιοχή της Δυτικής Αττικής έχει «κακό» παρελθόν και είναι χαρακτηρισμένη σαν μια πολύ επικίνδυνη περιοχή για πλημμύρες. Όταν ο καθηγητής Γεωλογίας και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Δημήτρης Παπανικολάου, κάνει μάθημα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ότι η περιοχή της Μάνδρας αργά ή γρήγορα θα «πνιγεί» με βάση τα στοιχεία που έχει πάρει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, της Περιφέρειας και του κράτους. Όταν ο πολιτικός μηχανικός, Ιωάννης Πέππας, δήλωσε στα ΜΜΕ πως έχει καταθέσει εδώ και 2 χρόνια την τελική μελέτη που του ζητήθηκε, στον Δήμο Μάνδρας και στην Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με την οποία πρέπει να ανοίξουν τα μπαζωμένα ρέματα γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλης κλίμακας καταστροφές. Όταν η ίδια η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει εκδηλώσεις για το θέμα με τον Μανώλη Γλέζο και όταν πομπώδικα η νυν περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος δήλωναν, όταν ανέλαβαν, πως θα δώσουν τα λεφτά για να γίνουν αντιπλημμυρικά. Τι έγινε; Ελάχιστα πράγματα και τα χοντρά κονδύλια δίνονται στη διαπλοκή και σε επικοινωνιακά σόου, π.χ. για το γήπεδο της ΑΕΚ και για τις αναπλάσεις στον Φαληρικό Όρμο ώστε να φτιαχτεί η «Ριβιέρα» της Αθήνας. Για τους υπόλοιπους, οπού φτωχός και η μοίρα του…

Δήλωση τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων

Στο ίδιο πνεύμα με τα παραπάνω κινείται και η δήλωση τεσσάρων ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων της Περιφέρειας Αττικής, της Μαρίνας Κουκά, του Μάκη Μαντά, της Φλώρας Νικολιδάκη και της Ζωής Ράικου που επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο κίνδυνος πλημμύρας και καταστροφών σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, επανειλημμένως έχει τεθεί υπόψη του ΠΕΣΥΑ, από συμβούλους της περιοχής που ανήκουν σε διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η διοίκηση δεν έχει δείξει να δίνει προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος.» Επίσης ότι «η Διοίκηση και η Περιφερειάρχης δεν έχουν κάνει πράξη δεσμεύσεις για ενιαία και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Δυτικής Αττικής και της Αττικής συνολικά, παρότι η ανάγκη αυτή έχει επισημανθεί.» Και ότι είναι και οι τέσσερις ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι «στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα και αρχής, προκειμένου να αποδείξουν τους παραπάνω ισχυρισμούς».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!