Ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου μέχρι τα δυτικά και νότια παράλια της Κρήτης έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο χώρο σχεδόν καθημερινών ασκήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που δεσμεύει παράνομα περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Ο εναέριος χώρος του Αιγαίου αποτελεί μόνιμο θέατρο καθημερινών παραβάσεων από τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών αλλά και κατασκοπευτικών της τουρκικής αεροπορίας. Την ίδια στιγμή που το τουρκικό γεωτρύπανο συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες στα δυτικά παράλια της Κύπρου ένα δεύτερο, το Γιαβούζ, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Αττάλειας και ετοιμάζεται να αποπλεύσει για νέα γεώτρηση στα παράλια της κατεχόμενης Καρπασίας. Επόμενος σταθμός, σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς είναι η περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου.

Στην Άγκυρα πληθαίνουν πρωτοφανούς έντασης πολεμικές ιαχές και απειλές σε βάρος της χώρας μας και τα τούρκικα κυβερνητικά στελέχη πρωτοστατούν σε αυτές τις καθημερινές προκλήσεις. Πρόσφατα ο ίδιος ο Ερντογάν έφθασε στο σημείο να καταγγείλει τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Exxon Mobil και την Total για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στα νότια της Κρήτης, ισχυριζόμενος ότι δεν θα το επιτρέψει καθώς η Τουρκία έχει «νόμιμα δικαιώματα και στη Κρήτη». Στο κλίμα αυτό προστίθενται τώρα και οι απειλές του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Τ. Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί, αλλά και καθημερινά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου της Τουρκίας που «αποκαλύπτουν» σχέδια στρατιωτικών δράσεων κατά της χώρας μας.

Στην Κύπρο ο εγκάθετος του Ερντογάν, Κουντρέτ Οζερσάι, σε πλήρη συνεννόηση με την Άγκυρα, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ως επίσημη πρόθεση της Τουρκίας την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την «ένωση» της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία ως μοναδική επιλογή νομιμοποίησης των βλέψεων της Άγκυρας στο φυσικό πλούτο της Αν. Μεσογείου. Παράλληλα μ’ αυτά προωθούνται και οι προετοιμασίες για «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου και η μετατροπή της σε διεθνές καζίνο από τις δυνάμεις κατοχής.

Σε Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν ακόμα να «επιβεβαιώσουν» ότι πράγματι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει την πρώτη παράνομη γεώτρηση και αναμένουν στωικά την Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας. Με αντίστοιχη ψυχραιμία αναμένουν την άφιξη του δεύτερου γεωτρύπανου χωρίς να διανοούνται να αναβαθμίσουν τις αντιδράσεις του σε ΟΗΕ και Ε.Ε. Όλοι περιμένουν την κατάληξη των συνομιλιών Ερντογάν-Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας και είναι βέβαιοι ότι η «μυστική διπλωματία» των ΗΠΑ θα αποτρέψει τα χειρότερα για την Κύπρο.

Στην Κύπρο ο εγκάθετος του Ερντογάν, Κουντρέτ Οζερσάι, σε πλήρη συνεννόηση με την Άγκυρα, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ως επίσημη πρόθεση της Τουρκίας την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την «ένωση» της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία ως μοναδική επιλογή νομιμοποίησης των βλέψεων της Άγκυρας στο φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου

Ο απερχόμενος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δηλώνει σίγουρος ότι δεν θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση στο Καστελλόριζο και ότι οι σπασμωδικές κινήσεις της Τουρκίας πιστοποιούν «την αδυναμία της και την διπλωματική απομόνωσή της». Ο υπουργός Άμυνας Αποστολάκης συναντιέται με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, και συνεχίζουν, εν μέσω πολεμικών προκλήσεων, να συζητούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας κρατά εσκεμμένα χαμηλούς τόνους έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, παριστάνοντας την «ήρεμη και αποφασισμένη δύναμη». Έχοντας εναποθέσει την προστασία της χώρας στις ΗΠΑ προσδοκούν οι εντάσεις να παραμείνουν στο λεκτικό επίπεδο και μέσω της υποχωρητικότητας τους να κατευνασθεί το «θηρίο». Σιωπούν όχι μόνο μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και αποδέχονται τις «συστάσεις» και προετοιμάζουν το έδαφος για«μη ευχάριστους συμβιβασμούς». Οι τελευταίες δηλώσεις Σημίτη, εξειδικευμένου στα «ευχαριστώ τις ΗΠΑ», και η συνάντησή του με τον Πάιατ είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κοινής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ. στο θέμα του τουρκικού επεκτατισμού σε όλο τον άξονα Θράκη, Αιγαίο και Κύπρος.

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!