Για τους συνωμοσιολόγους δεν υπάρχει βέβαια κάτι που να μην… το ήξεραν. Για όλους τους υπόλοιπους οι αποκαλύψεις Σνόουντεν επιβεβαίωσαν ή αποκάλυψαν τα εξής:

 

1. Οτιδήποτε κάνεις online μπορεί να καταγράφεται. Με το πρόγραμμα PRISM, η NSA (Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ) έχει καθολική πρόσβαση σε Google, Facebook, Apple και άλλους διαδικτυακούς γίγαντες.

 

2. Οτιδήποτε κάνεις offline μπορεί και αυτό να καταγραφεί, αλλά από πιο κοντά. Σύμφωνα με το Der Spiegel, με την τεχνολογία ANT η NSA μπορεί να κάνει και αυτό.

 

3. Το τηλεφωνικό σου αρχείο κλήσεων καταγράφεται ιδιαίτερα αν ζεις στις ΗΠΑ, στη Γαλλία κ.λπ.

 

4. Σε πολλές χώρες δεν περιορίζονται στο αρχείο και στα μετα-δεδομένα. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα SOMALGET η NSA κατέγραφε και το περιεχόμενο όλων των κλήσεων, τουλάχιστον σε Αφγανιστάν και Μπαχάμες.

 

5. Επίσης δεν περιορίζονται ούτε στους απλούς πολίτες χωρών. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με ισχυρά συστήματα αντικατασκοπείας όπως η Βραζιλία ή η Γερμανία, η NSA παρακολουθούσε τα τηλέφωνα της Ρουσέφ και της Μέρκελ αντίστοιχα.

 

6. Η NSA διενεργεί και βιομηχανική κατασκοπεία.

 

7. Με το πρόγραμμα Project Bullrun η NSA έχει κατορθώσει να σπάσει το μεγαλύτερο μέρος της κωδικοποίησης που «ασφαλίζει» τα διεθνή τραπεζικά και εμπορικά δίκτυα.

 

8. Η NSA και η αντίστοιχη βρετανική GCHQ συλλέγουν προσωπικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα με τη βοήθεια εφαρμογών όπως το Angry Birds για κινητά τηλέφωνα που έχουν κατεβάσει 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

 

9. Η NSA ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις πορνογραφικές συνήθειες στο σερφάρισμα του Διαδικτύου, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει αργότερα εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων.

 

10. Με τη βοήθεια της NSA, η GCHQ συνέλεξε φωτογραφίες από τη webcam κάμερα εκατομμυρίων χρηστών εν αγνοία τους, πολλές από τις οποίες είχαν σεξουαλικό περιεχόμενο.

 

Σε επόμενο φύλλο θα αναφερθούμε σε απαραίτητες ενέργειες μεγαλύτερης ατομικής και συλλογικής προστασίας από τον παγκόσμιο Λεβιάθαν της παρακολούθησης…

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!