Καταγγελία για τα έργα του Δήμου Φαιστού σε παραλία της Κρήτης

 

Τις μπουλντόζες σε προστατευόμενη περιοχή έβγαλε προεκλογικά ο δήμος Φαιστού, προκαλώντας μεγάλης έκτασης καταστροφή σε ένα σύστημα υγροτόπων και αμμοθινών, στα νότια παράλια του Nομού Ηρακλείου. Όπως καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η προσπάθεια διάνοιξης δρόμου σύνδεσης της παραλίας του Κόκκινου Πύργου, κοντά στο Τυμπάκι, με το Καλαμάκι (περιοχή στα ανατολικά παράλια, κοντά στα Μάταλα) επέφερε σημαντική υποβάθμιση στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Όπως τονίζουν η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το WWF Ελλάς και ο «Αρχέλων» τα έργα επέφεραν σημαντική αλλοίωση του χώρου καθώς η χάραξη του συγκεκριμένου δρόμου έχει γίνει εντός Δικτύου Natura που περιλαμβάνει προστατευόμενους υγρότοπους (Καταλυκή, εκβολή Γεροποτάμου, έλος Αφραθιάς) και συστήματα αμμοθινών ενώ στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τυμπακίου η παράκτια ζώνη είναι χαρακτηρισμένη ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και στο σύνολό της δεν επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές.

 

Σκοπιμότητες

Εντούτοις, προφανώς υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες, ο δήμος Φαιστού ξεκίνησε τη διάνοιξη ενός δρόμου πλάτους τουλάχιστον 4-5 μέτρων με το πρόσχημα ότι υπάρχει εγκεκριμένος στο ΣΧΟΟΑΠ ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος. Όπως δήλωσε η δήμαρχος, Μαρία Πετρακογιώργη, μετά τη διαμαρτυρία των φορέων της περιοχής της Μεσσαράς, οι μόνες εργασίες που έγιναν ήταν για τη μετακίνηση του συρματοπλέγματος του διπλανού στρατιωτικού Αεροδρομίου του Τυμπακίου και τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που επισκέφθηκαν την περιοχή διαπίστωσαν εκτεταμένες παρεμβάσεις, ενώ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης που επέβλεπε τη διαδικασία των έργων δέχτηκε να απομακρυνθούν άμεσα οι μπουλντόζες, αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτές.

Τελικά τα έργα στην περιοχή σταμάτησαν καθώς, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρχε καμία περιβαλλοντική μελέτη για το είδος των εργασιών που είχε ξεκινήσει ο δήμος, αν και οι επιστήμονες που επισκέφθηκαν το σημείο της παρέμβασης τόνισαν στην ανακοίνωσή τους πως η καταστροφή που έχει επέλθει από τις λίγες μέρες των έργων που προηγήθηκαν είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο «Αρχέλων», όλη η παράκτια περιοχή από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι τον Κομμό είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, η οποία προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και ο δρόμος συνιστά σημαντική απειλή για την παρουσία της στην περιοχή.

 

«Δεν πήραν το μήνυμα»

«Παρά τις πρόσφατες ισχυρές αντιδράσεις που είχε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, φαίνεται ότι κάποιοι σε τοπικό επίπεδο δεν έλαβαν το μήνυμα», λέει στον Δρόμο ο Θάνος Γιαννακάκης, μέλος του παραρτήματος Κρήτης του WWF Ελλάς, ενώ στην ανακοίνωση των φορέων τονίζεται πως «Ο Κάμπος της Μεσσαράς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όπως είναι η υφαλμύρινση του υπόγειου υδροφορέα, η ερημοποίηση και η ρύπανση με φυτοφάρμακα, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι η διάβρωση των ακτών. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι έκθετοι σε αυτές τις απειλές και ο δήμος Φαιστού οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν του την προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια των πολιτών».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!