Ηχηρή σιωπή Βενιζέλου για το καλαμπόκι TC1507

Μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας συνολικά τέσσερα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Πρόκειται για τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια BT176, T25, MON810 και την πατάτα Amflora. Χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο η Τσεχία αλλά και η Πορτογαλία στηρίζουν την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και έτσι έπραξαν και πρόσφατα, στην περίπτωση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού TC1507, που τέθηκε προς συζήτηση στα μέσα Φεβρουαρίου, επί ελληνικής Προεδρίας. Η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για την απαγόρευση ενός προϊόντος δεν επετεύχθη (μετά την αποχή των παραπάνω χωρών) και έτσι το συγκεκριμένο καλαμπόκι θα είναι πλέον στις τροφές που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στο έδαφος της Ευρώπης.
Για το θέμα υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις 12 χωρών της Ε.Ε., οι υπουργοί των οποίων μεταφέροντας την αντίδραση των πολιτών τους στα μεταλλαγμένα ζήτησαν από τον Επίτροπο Υγείας Tonio Borg να μην υλοποιήσει την πρόταση της Κομισιόν για την έγκριση του συγκεκριμένου καλαμποκιού. Την κοινή επιστολή υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας. Με βάση τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα, όλοι περίμεναν να δουν και την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο συγκεκριμένο κείμενο, υπογραφή που θα είχε και ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η Ελλάδα προεδρεύει αυτή την περίοδο στην Ε.Ε., αλλά και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος εκτός από υπουργός Εξωτερικών έχει και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όσοι περίμεναν να δουν τη συγκεκριμένη υπογραφή μάλλον ακόμα περιμένουν.
Με μια λιτή του δήλωση ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε να πει ότι «στο εξής κάθε χώρα θα αποφασίζει μόνη της για το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι» και πως «η Ελλάδα παραμένει αντίθετη με την καλλιέργειά του στο έδαφός της», έστω κι αν ο ίδιος ξέρει πως πλέον είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει τη θέλησή της αυτή.
Με ανακοίνωσή της η Greenpeace καλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκμεταλλευτεί έστω και τώρα την ελληνική Προεδρία και να ηγηθεί μιας προσπάθειας για την αποτροπή εισόδου του καλαμποκιού TC1507 ενώ τονίζει πως «η στάση του προκαλεί σημαντικά ερωτηματικά για την ακεραιότητα της ελληνικής θέσης ενάντια στα μεταλλαγμένα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!