Πολλοί πολιτιστικοί φορείς, με σημαντική προσφορά, οι οποίοι δεν ζουν από χορηγούς και «κρατική στοργή», δίνουν καθημερινό αγώνα να σταθούν όρθιοι. Συνήθως στηρίζονται από τη συμβολή ανθρώπων που εκτιμούν το έργο τους, από κάποιες εκδηλώσεις, δραστηριότητες κ.λπ.

Συχνά αυτοί οι φορείς πνίγονται από την έλλειψη χώρου ή από τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλλουν.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες αναξιοποίητα κτίρια κάθε είδους, πολλά από αυτά με μεγάλη ιστορική σημασία. Μόνο στην Πλάκα θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς αρκετά από αυτά, τα οποία ανήκουν σε Δήμους ή άλλους δημόσιους φορείς κι ωστόσο έχουν αφεθεί για διάφορους λόγους στην τύχη τους.

Αφορμή γι’ αυτές τις γραμμές στάθηκαν δύο περιπτώσεις για τις οποίες έμαθα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Η πρώτη αφορά το αίτημα για μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης. Σε επιστολή που υπογράφουν οι Φίλοι του Μουσείου, αναφέρουν ότι «μετά την απόκτηση από τον Δήμο Λαμιέων του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Αριστοτέλους στην Πλατεία Λαού (πρώην κτίριο Γώγου) και την εξεύρεση πόρων για την ανακατασκευή του κτιρίου από το Πράσινο Ταμείο, ήρθε η ώρα να αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους όπου θα δημιουργεί σημειολογικά μία ενότητα με τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού».

Το Μουσείο σήμερα λειτουργεί σε αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης, η οποία προφανώς δεν επαρκεί ούτε για την ανάπτυξη των εκθεμάτων του, ούτε για τις δράσεις τις οποίες υλοποιεί και προγραμματίζει.

Όπως αναφέρουν η μετεγκατάσταση του Μουσείου θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού της πόλης καθώς:

‒ Εντάσσεται στο διαχρονικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας υπό το τρίπτυχο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος»
‒ Θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών στο κέντρο της πόλης της Λαμίας με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη Ιστορία
‒ Θα συμβάλει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα
‒ Θα αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης υλικών και τεκμηρίων για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης
‒ Θα προωθήσει την ιστορική μελέτη και έρευνα μέσω της ήδη αξιόλογης και δυνάμει διαρκώς εμπλουτιζόμενης βιβλιοθήκης του

Αυτά στη Λαμία

Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που προέκυψε στην καρδιά της πρωτεύουσας, στους Αμπελόκηπους.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων ιδρύθηκε το 1959. Έχει προσφέρει αδιάλειπτα έργο στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των δημοτών, προωθώντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, αναζητώντας ανάσες πρασίνου και πολιτισμού. Τα τελευταία έξι χρόνια φιλοξενείται από το Δήμο Αθηναίων σε μία από τις επτά αίθουσες του Πάρκου ΚΑΠΑΨ – το οποίο, αν ο Σύλλογος δεν είχε παλέψει για χρόνια μαζί με τους κατοίκους, θα ήταν μια ακόμα τσιμεντένια επέκταση και όχι Πάρκο. Τα πολιτιστικά του τμήματα που λειτουργούν καθημερινά και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, δίνουν τη δυνατότητα σε πάνω από 500 ανθρώπους την εβδομάδα να συνευρεθούν, να ενημερωθούν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν.

Ο Δήμος Αθηναίων, οφείλει να παραχωρήσει και επίσημα την αίθουσα στον Σύλλογο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη δημιουργία του Πάρκου ΚΑΠΑΨ αλλά και το ευρύτερο έργο του στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι σύλλογοι της περιοχής μας, με υπόμνημά τους έχουν συμφωνήσει με την παραχώρηση της αίθουσας για χρήση από τον σύλλογό μας. Είναι αυτονόητο πως η μακρόχρονη στενή συνεργασία και κοινή δράση του συλλόγου μας με όλους τους κατοίκους και όλους τους άλλους φορείς, εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα όποτε οι άλλοι φορείς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για κάποια εκδήλωσή τους την αίθουσα».

Ελπίζουμε και τα δυο αιτήματα να εισακουστούν. Όπως και δεκάδων άλλων φορέων και συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που προάγουν καθημερινά τον Πολιτισμό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!