87% θα αποδέχονταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο κι αν ήταν

Η έρευνα του Κέντρου Μελετών Γνώμης (CEO) της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας που πραγματοποιήθηκε, τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.600 ατόμων τον Δεκέμβριο, περίοδο που κορυφώνονταν οι συζητήσεις γύρω από την ημερομηνία και τη διατύπωση του ερωτήματος ενός δημοψηφίσματος, δείχνει αυξανόμενη υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης.
Συγκεκριμένα, το 59,6% των Καταλανών είναι θετικοί στο να γίνει η Καταλονία ένα νέο κράτος της Ευρώπης, ενώ το 29,7% τάσσεται κατά. Στην ερώτηση αν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, όποιο κι αν ήταν αυτό, το 87% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Επίσης, το 74% των Καταλανών πιστεύει ότι «ο καλύτερος τρόπος για να γίνει γνωστό τι θέλουν οι πολίτες σε σχέση με το πολιτικό μέλλον της Καταλονίας είναι το δημοψήφισμα», ενώ το 21,7% διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σε άλλη ερώτηση, σε ποσοστό 23,5% οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι αισθάνονται μόνο Καταλανοί, το 27,2% περισσότερο Καταλανοί παρά Ισπανοί, το 38,2% εξίσου Ισπανοί και Καταλανοί, το 2,6% περισσότερο Ισπανοί απ’ ό,τι Καταλανοί και το 3,7% αισθάνονται μόνο Ισπανοί.
Στην ερώτηση εάν οι πολίτες αισθάνονται φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο η Καταλονία να μετατραπεί σε ανεξάρτητο κράτος, το 30,1% απαντά κανένα φόβο, ενώ στο άλλο άκρο ένα 8,4% απαντά ότι φοβάται πολύ.
Τέλος, η έρευνα αντικατοπτρίζει τη δυσφορία των Καταλανών για τη μεταχείρισή τους από την κεντρική κυβέρνηση, αφού το 44% δεν πιστεύει καθόλου ότι είναι «ικανοποιητική» και ένα 30% μάλλον δεν το πιστεύει. Το 50% των Καταλανών συμφωνούν απολύτως ότι το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έπρεπε να έχει περισσότερη εξουσία να αποφασίζει για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους, ενώ μόνο το 7,6% διαφωνεί έντονα μ’ αυτό.

Πηγές: El Pais, Público.es

Νατάσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!