Μια σημαντική μορφή της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τόνι Μπεν, η πιο σημαντική μορφή της Aριστεράς του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία. Γόνος πολιτικής οικογένειας ο ίδιος, διετέλεσε βουλευτής και υπουργός με το Εργατικό Κόμμα μέχρι το 1979, όταν κέρδισε τις εκλογές η Θάτσερ. Είναι κυρίως από εκείνα τα χρόνια που ο Μπεν θα στραφεί αποφασιστικά προς τα αριστερά, διανύοντας μια συνεπή πορεία ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον κόσμο που ανέτειλε με την υποχώρηση του σοσιαλισμού, ενώ διεκδίκησε (ανεπιτυχώς) την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Διαγράφοντας μια αντίστροφη πορεία από όσους έφτασαν από τους δρόμους στους υπουργικούς θώκους, ο Τόνι Μπεν πήγε από στους υπουργικούς θώκους στο δρόμο. Αν και μέλος ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που με τα ελληνικά μέτρα είναι δεξιό, είναι η συνέπειά του που κατατάσσει τον Τόνι Μπεν στις σημαντικές μορφές της ευρωπαϊκής Αριστεράς, πολύ πιο αριστερά και με μεγαλύτερη συνέπεια από πολλές άλλες προσωπικότητες της καθ’ αυτό Αριστεράς και αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.
Σθεναρός πολέμιος του θατσερισμού, υποστηρικτής της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων, από τους ελάχιστους βουλευτές που καταψήφισαν την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, πρόεδρος του μεγάλου Συνασπισμού Stop Τhe War» ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, σταθερός υποστηρικτής του ιρλανδικού Σιν Φέιν. Να σημειώσουμε πως ο Τόνι Μπεν είχε ηγηθεί της καμπάνιας υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα του 1975 για την είσοδο της Βρετανίας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, δύο χρόνια νωρίτερα. Στο ημερολόγιό του έγραφε αργότερα πως «σιχαινόταν» την Ε.Κ. γιατί ήταν «γραφειοκρατική» και «κυριαρχείται από τη Γερμανία».
Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν δήλωσε για τον Τόνι Μπεν πως «υπήρξε ένας αληθινός φίλος του ιρλανδικού λαού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του». Η συντονίστρια του Stop the War δήλωσε πως «ο Τόνι αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους, για την ευθύτητά του και τις απόψεις του. Όπου κι αν πήγαινες με τον Τόνι, απλοί άνθρωποι τον πλησίαζαν για να μιλήσουν μαζί του».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!