Του Ηρόστρατου

Φίλων Σοφίες
Χωρίς τόλμη και αρετή, χωρίς πτήσεις κοντά στον Ήλιο, χωρίς μοιραίες πτώσεις, όταν ο ουρανός βρέχει πούπουλα, είναι πια αργά για να φτιάξεις φτερά και να πετάξεις
Εδώ και λίγες μέρες, νιώθω πιο… σοφός καθώς ένα απόφθεγμά μου έχει περιληφθεί στο e-book Φίλων Σοφίες. 203 αποφθέγματα κυκλοφορούν ελεύθερα, ένα πρωτότυπο εγχείρημα του Ανθρώπου στο ΝηΣί Νικόλα Σμυρνάκη, που φιλοδοξεί να ανοίξει έναν νέο διάλογο ανάμεσα σε συγγραφείς και αναγνώστες, «γιατί οι αναγνώστες είναι οι πιο σπουδαίοι “μεταφραστές” των έργων των συγγραφέων και οι συγγραφείς οι πιο φανατικοί αναγνώστες αυτών των “μεταφράσεων”…».
Όπως σημειώνεται, «κυκλοφορεί ελεύθερα, με το όνειρο “ελεύθερα” να πετάξει στους υπολογιστές όλης της χώρας, ένα έργο που οι άνθρωποι θα θυμούνται ως σταθμό στα συνεργατικά λογοτεχνικά projects».
Ένα μικρό δείγμα:
«Δεν μπορείς να πετάξεις κρατώντας το κλουβί σου» (Βούλα Νάστορη)
«Ίσως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να πεθαίνεις: Όχι ήσυχα στο κρεβάτι σου, αλλά ανήσυχα στο δρόμο σου. Ίσως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να πεθαίνεις: όσο ακόμη κάτι ποθείς». (Old Boy)
«Στην εποχή μας όποιος ονειρεύεται κάνει αντίσταση. Η φαντασία διώκεται αυστηρά από το νόμο» (Δημήτρης Μαγριπλής)
«Την έκανα την αυτοκριτική μου. Και σας βρήκα όλους λάθος» (Νίκος Αραπάκης)
«Αν νιώσεις πως για κάποιον σκοπό είσαι απlά στη γης, δεν έχεις παρά να σύρεις το ποδάρι σου ένα βήμα παρέκει και δεν γίνεται πριν κάμεις το βήμα σου να μη θωρείς που πάταγες χθες και πού πατούσαν οι γεννημένοι πρωτύτερα από σένα» (Γιάννης Καλπούζος)
«Αφού στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αυτός ο τοίχος που πέφτω πάνω του κάθε μέρα τι ρόλο παίζει;» (Μάριος Διονέλλης – ναι είμαστε δυο σοφοί στον Δρόμο!)
Για να διαπιστώσετε κατά πόσο έχει πετύχει η προσπάθεια, μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο ελεύθερα εδώ: https://www.islandofman.me/post/77108590755/ebook

Πώς είναι να γυρνάς
Μια έκθεση που περιλαμβάνει ένα και μοναδικό έργο; «… Ένα έργο, φτιαγμένο με τα χέρια· ένας άνθρωπος, ζωγραφισμένος πάνω σε λαμαρίνα· να κοιτάζει τις ώρες, να βλέπει τις παλάμες του. Μια εικαστική εγκατάσταση που οδεύει προς τη ζωή μέσω ζωγραφικής, λόγου, ήχου, και περφόρμανς. Το ταξίδι μιας επιστροφής. Ένα ταξίδι από την παλάμη και προς την ώρα που βρίσκεται έξω από αυτήν· την ώρα του αναστοχασμού που φέρνει ο θάνατος· την ώρα που μπορεί να υπάρξει στη ζωή μόνο μέσα από την τέχνη….». Όπως σημειώνει ο Κ. Κωστούρος, «η αρχική ιδέα ήταν για μια «ατομική έκθεση», αλλά έγινε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό που με έχει συγκινήσει πολύ είναι ότι μια προσωπική ιδέα έχει καταφέρει να γίνει συλλογικό όραμα! Για να γίνει αυτή η έκθεση έχουμε συνδημιουργήσει πολλοί!
Φτιάξαμε ένα διαφορετικό εικαστικό έργο. Είναι ζωγραφική, εικαστική εγκατάσταση, λογοτεχνία, ηχητική-μουσική επέμβαση, θεατρικό δρώμενο και γίνεται σε ένα χώρο που συνήθως στεγάζει τα έργα ζωγραφικής ενός συλλέκτη έργων τέχνης».
Το διαφορετικό αυτό εικαστικό ταξίδι που περιλαμβάνει ένα ανέκδοτο αφήγημα, την Παλάμη του Δημήτρη Τανούδη, αλλά και περφόρμανς με τη Μαριλίζα Χρονέα και τον Τάσο Ράπτη καθώς και μουσική από τον Άκη Μπογιατζή.
Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 17:30, τη Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 19:30 και την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 19:30
Πληροφορίες: Φωκίωνος Νέγρη 16, τηλ.: 210-8824681, www.felioscollection.gr. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νεμπράσκα
Πήγα λίγο διστακτικά στη Νεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν, αν και μου αρέσουν οι ταινίες του. Δεν ένιωθα πως ήταν η κατάλληλη εποχή να παρακολουθήσω το ταξίδι ενός ηλικιωμένου πατέρα στο γενέθλιο τόπο… Ωστόσο, ήδη από τα πρώτα ασπρόμαυρα πλάνα της ταινίας, άρχισα να μπαίνω σε αυτό τον κόσμο που μας οδήγησε αυτή η ιδιαίτερη οδύσσεια και να βλέπω πως ένας πραγματικός καλλιτέχνης μπορεί να κάνει την κριτική του με ποιητικά μέσα, εκτός κάθε χολιγουντιανής λογικής. Χωρίς δακρύβρεχτα δράματα, χωρίς εύκολους συναισθηματισμούς. Αιχμηρότατος για την αμερικανική κοινωνία. Χωρίς κραυγές, αλλά με την ισχυρή δύναμη του ψιθύρου. Και με τα φοβερά τοπία, όπου νιώθεις χαμένος. Ο ηλικιωμένος Οδυσσέας του κυνηγά ένα ψεύτικο όνειρο και όχι την Ιθάκη. Όμως ακόμη και τα ψεύτικα όνειρα είναι καλύτερα από τον αγοραίο ρεαλισμό… Μοναδική ταινία…

Lylin’s Connected: Μία μαύρη κωμωδία για την κρίση!
Ένας άνεργος πολιτικός μηχανικός, ένας γεωπόνος που ήθελε να γίνει ψυχολόγος και τώρα πουλάει εσώρουχα, αλλά και ένας οδοντίατρος -με το χαρακτηριστικό όνομα Άδωνις- που ζει στον δικό του κόσμο και εξακολουθεί να ξοδεύει για να είναι στη μόδα!  Πώς μπορούν αυτοί οι τρεις άντρες να παραμείνουν φίλοι; Τι είναι αυτό που τους κρατάει δεμένους, παρ’ όλα αυτά; Οι θεατές καλούνται να παίξουν κι αυτοί το ρόλο τους.
Παίζουν: Ηλίας Αλεξάνδρου, Γιάννης Δρίτσας, Δημήτρης Λιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Κωστόπουλος
Κείμενο: Αργύρης Lylin Στραβελάκης
Πληροφορίες: Πέμπτη-Παρα-σκευή στις 21.00, Σάββατο στις 19.00 & 21.30, Κυριακή στις 19.00.
Θέατρο ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Μαγνησίας 5 & Γ’ Σεπτεμβρίου, τηλ. κρατήσεων: 210-8233125.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!